"Klokan bez granica"

Međunarodna udruga "Klokan bez granica" okuplja predstavnike  više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja "Matematički klokan". Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

 

Natjecanje

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić)  rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva “poklon za sve” – torticu i kemijsku olovku. Najuspješnijih 10 % učenika dobiva i nagradu.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola počevši od 2. razreda osnovne škole mogu se prijaviti na natjecanje. Učenike na natjecanje prijavljuje povjerenik iz škole koju učenik pohađa. Uz prijavu, učenici plaćaju povjereniku 15 kn za sudjelovanje. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka, simbolične poklone svim natjecateljima i nagrade najuspješnijima. Individualne prijave učenika nisu moguće.

Učenici rješavaju zadatke i ispunjavaju obrasce s odgovorima u školi koju pohađaju.

ZAŠTITA PODATAKA

Sve informacije vezane za zaštitu podataka svih sudionika matematičkih natjecanja u organizaciji HMD-a možete pronaći na https://natjecanja.math.hr/zastita-podataka/.

 

Pravila natjecanja “Klokan bez granica”


 

OBAVIJEST ZA MENTORE UČENIKA - NATJECATELJA U NATJECANJU „KLOKAN BEZ GRANICA“

"Klokan bez granica" je natjecanje namijenjeno popularizaciji matematike i ne provodi se u strogo kontroliranim uvjetima kao što se to radi u slučajevima Školskog, Županijskog i Državnog natjecanja iz matematike. Natjecanje se provodi za sve učenike koji žele sudjelovati, bez prethodnih kvalifikacija, i nema  funkciju  predizbora za neko daljnje natjecanje.

Ne prikupljaju se podaci o mentorima niti HMD izdaje potvrde mentorima o postignućima njihovih učenika (plasiranih u 10% najuspješnijih sudionika za svaku od kategorija). S obzirom na to da su podaci o mentorima učenika poznati isključivo u školi koju učenik polazi, za takvu potvrdu mentori se mogu obratiti ravnateljima škole.

                                                           Povjerenstvo za natjecanje Klokan bez granica