Završena
11. Europska matematička olimpijada za djevojke


Na 11. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke Hrvatsku su vrlo uspješno predstavljale Stella Čolo, Petra Grubišić, Barbara Kelava i Lana Milani.

Čestitamo našim predstavnicama i njihovim voditeljima.

Više o samom natjecanju i rezultatima možete pročitati ovdje.


 

Prvo sinkrono online stručno-metodičko predavanje
u 2022. godini

Stručna sekcija Hrvatskoga matematičkoga društva nastavlja s organiziranjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Prvo stručno-metodičko predavanje u 2022. godini održat će se u petak, 29. 4. 2022., u 17:00 sati. Predavanje pod nazivom

Kreiranje parametarski ovisnih zadataka na Moodle-u

održat će dr. sc. Angela Bašić-Šiškomag. math., asistentica na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Planirani sažetak predavanja i životopis predavačice, dr. sc. Angele Bašić-Šiško, mag. math., možete pročitati ovdje.

Za sudjelovanje na predavanju obavezna je prethodna prijava. Prijaviti se možete koristeći obrazac najkasnije do srijede, 27. 4. 2022., u 17:00 sati. Naknadne prijave nisu moguće.

Svi pravovremeno prijavljeni sudionici e-poštom će dobiti poveznicu za pristup virtualnoj učionici na svoje e-adrese navedene prilikom prijave. Poveznica će biti poslana najkasnije do četvrtka, 28. 4. 2022., u 17:00 sati.

Napomena: Odlukom predavačice, predavanje će biti snimano. Snimka predavanja bit će dostupna naknadno. Odlukom Odbora Stručne sekcije HMD-a popratna diskusija poslije predavanja neće biti snimana.


 

9. KONGRES NASTAVNIKA MATEMATIKE
REPUBLIKE HRVATSKE

 

Od 5. do 6. srpnja 2022. godine održat će se 9. kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva (HMD-a), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF-a) i Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO-a), te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Glavna tema skupa je

Smisao u matematici

Više pročitajte ovdje.


 

Nova web stranica HMD-a

U izradi je nova web stranica HMD-a. Radna verzija dostupna je na adresi:

https://test1.matematika.hr

 

Svoje komentare i prijedloge na novu stranicu možete nam javiti ovdje.


 

Inženjerska sekcija HMD-a - objavljene snimke predavanja 

 

Ksenija Sanjković: Novčani tokovi u mirovinskom osiguranju

HMD Inženjerska sekcija - predavanje 3. ožujka 2021. - YouTube

  

Dr. sc. Tvrtko Tadić: Online eksperimenti – iskustva velikih kompanija

HMD Inženjerska sekcija - predavanje 1. prosinca 2021. - YouTube


 

 

Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2022.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2022. godine će se po dvadeset i četvrti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 15. veljače 2022. godine.

Više pročitajte ovdje.


 

Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2021./22.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2020.

Naručiti možete i (stare i nove) knjige iz Matkine biblioteke.


 

Nove knjige u Matkinoj biblioteci

 

Hrvatsko matematičko društvo je u okviru Matkine biblioteke objavilo dvije nove knjige:

AHA!  Putovanje u središte problema (autor Matija Bašić)

Matematička kuhinja (autorica Franka Miriam Brückler)


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching.