Arhiva vijesti


 

Hrvatska matematička olimpijada

Hrvatska matematička olimpijada održana je 16., 17. i 24. travnja 2016. u Zagrebu. Na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi odabrani su predstavnici RH za nastup na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, od 6. do 16. srpnja 2016., Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji, od 22. do 28. kolovoza 2016. godine te za 3. Mediteransko natjecanje mladih matematičara.

Pravila izbora ekipa 2016. godine

Više o matematičkim natjecanjima možete pronaći na adresi  natjecanja.math.hr


 

Stručno-metodičke večeri - predavanje u studenom

Nastavna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom Stručno-metodičkih večeri.

Sljedeće predavanje bit će održano u srijedu 5. studenog 2014. godine u 18 sati i 30 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod nazivom Vrednovanje u matematičkom obrazovanju održat će Željka Milin Šipuš.

 

Sažetak: 

Na predavanju ćemo (ponovo) otvoriti temu vrednovanja u matematičkom obrazovanju. U okviru toga, prikazat ćemo sadržaj kolegija tog naslova koji se izvodi od akademske godine 2013./2014. za studente diplomskih studija nastavničkog smjera PMF-Matematičkog odsjeka.  Mogućnost izvođenja takvog kolegija postoji i okviru Centra za unapređenje obrazovanja iz područja prirodoslovlja, matematike i tehnike – PRIMATEH, osnovanog u svibnju 2013. u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čije djelovanje će također biti predstavljeno.


 

Stručno-metodičke večeri: predavanje u listopadu

U okviru Stručno - metodičkih večeri Nastavne sekcije HMD-a otvaramo novu školsku godinu: u srijedu 1. listopada 2014. godine predavanjem pod nazivom "Volim matematiku - još od vrtića" koje će održati Kristina Penzar. Predavanje će biti održano na Matematičkom odsjeku PMF-a, Zagreb, Bijenička cesta 30, u dvorani 003, s pošetkom u 18 sati i 30 minuta.

 

Sažetak: Pozitivan stav prema matematici možemo lako razviti kod djece vrtićke dobi i usput ih pripremiti za matematiku u školi razvijajući predmatematičke vještine. U tu sam svrhu prije tri godine osmislila i realizirala projekt „Matematika u vrtiću“. Projekt je proveden kao niz jednosatnih zabavno-edukativnih i metodički osmišljenih radionica. U ovom predavanju ću prikazati što smo radili i kakvi su povratni rezultati.

 

Stručna sekcija - predavanje u srpnju 2014.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom stručno-metodičkih predavanja. 

dr. sc. Goran Igaly (Matematički odsjek PMF-a u Zagrebu) održat će predavanje Hrvatsko nazivlje u matematici. Tom će se prigodom govoriti o realizaciji projekta "Hrvatsko nazivlje u matematici" tijekom 2013. te izložiti okvirni plan za nastavak izgradnje hrvatskog nazivlja u matematici na raznim razinama.

Predavanje će se održati u četvrtak 3. srpnja 2014. s početkom u 17 sati u dvorani A102 (1. kat, nove učionice) Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Ivica Vuković,

voditelj Stručne sekcije HMD-a


 

LJETNE PRIPREME MLADIH MATEMATIČARA 2014.

HMD i ove godine organizira Ljetne pripreme za najuspješnije mlade matematičare. Na temelju rezultata Državnog natjecanja iz matematike i Hrvatske matematičke olimpijade, na pripreme je pozvano ukupno 35 učenika iz 8. r OŠ i svih razreda SŠ (A varijanta).
Pripreme se odvijaju u nekoliko grupa: IMO ekipa, MEMO ekipa, stariji srednjoškolci, mlađi srednjoškolci, osnovci. Članovi MEMO i IMO ekipa imaju pripreme u trajanju dva odnosno tri tjedna. Za sve ostale učenike pripreme traju od 15. do 19. lipnja 2014. S učenicima će raditi sveučilišni nastavnici, profesori i asistenti, te studenti matematike koji su i sami bili uspješni natjecatelji. Pripreme se održavaju se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

Popis pozvanih učenika


 


2. mednarodna Konferenca o učenju in poučevanju matematike KUPM 2014


21. i 22. kolovoza 2014. u Termama Čatež održat će se 2. međunarodna konferencija o učenju i poučavanju matematike KUMP 2014. Organizator skupa je Zavod za školstvo Republike Slovenije.

Konferencija je namijenjena učiteljima matematike u osnovnim i srednjim školama, učiteljima razredne nastave, kao i stručnjacima s područja matematičke edukacije. Namjena je osvijetliti različite vidike učenja i poučavanja matematike na preduniverzitetskoj razini školovanja.

Više o Konferenciji potražite na http://www.zrss.si/kupm2014/. Više o rezultatima 1. konferencije dostupno je na http://www.zrss.si/kupm2012/ .

 


 

Hrvatska matematička olimpijada

Hrvatska matematička olimpijada (natjecanja za izbor ekipa za sudjelovanje na 55. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) i 8. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO)) održat će se u Zagrebu, i to:

- zajednički testovi 14. i 15. travnja,
- završni testovi za IMO i MEMO 27.travnja.

U datoteci pravila izbora ekipa 2014.pdf napisana su pravila izbora ekipa.


 

NOVI USPJESI NAŠIH MLADIH MATEMATIČARA

Na 55. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Cape Townu u Južnoj Africi od 3. do 13.7., hrvatska ekipa ponovno je ostvarila izvrsne rezultate:

Mislav Balunović (4.r) Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod - zlatna medalja
Daniel Paleka (2.r) Gimnazija Franje Petrića, Zadar - srebrna medalja
Vlatka Vazdar (4.r) XV. gimnazija, Zagreb - srebrna medalja
Erik Banek (4.r) V. gimnazija, Zagreb - brončana medalja
Adrian Beker (1.r) XV. gimnazija, Zagreb - brončana medalja
Petar Orlić (2.r) XV. gimnazija, Zagreb - pohvala
 
Na Olimpijadi je sudjelovalo ukupno 560 učenika iz 101 države.
Prema ukupnom broju bodova, hrvatska je ekipa na 29. mjestu.

Financijsku potporu putu na IMO pružili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH te tvrtka NIS

Odlični rezultati hrvatskih natjecatelja na 8. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi! 

 
Na 8. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Dresdenu, u Njemačkoj, Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:
 
Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb,
Kristian Vedran Budrovčan, XV. gimnazija, Zagreb,
Ivan Lazarić, Gimnazija Pula, Pula,
Lukas Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec,
Josip Pupić, XV. gimnazija, Zagreb,
Kristijan Štefanec, XV. gimnazija, Zagreb.
 
Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.
Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila treća u konkurenciji 10 država, te su svi učenici hrvatske ekipe nagrađeni brončanim medaljama.
 
Na pojedinačnom dijelu natjecanja, Ivan Lazarić iz Pule osvojio je zlatnu medalju i prvo mjesto, kao jedan od dva učenika koji su u potpunosti točno riješili sve zadatke. Ovo je prva zlatna medalja za Hrvatsku otkad postoje Srednjoeuropske matematičke olimpijade, a i rezultati ostalih učenika su izvanredni. Po prvi put svi naši predstavnici su osvojili medalju - Domagoj Bradač i Kristian Vedran Budrovčan osvojili su srebrne, a Lukas Novak, Josip Pupić i Kristijan Štefanec brončane medalje.
O iznimno velikom rezultatu govori i činjenica da je zbroj bodova svih članova hrvatske ekipe na pojedinačnom natjecanju najveći u konkurenciji svih država koje su sudjelovale na Olimpijadi.
 

Više informacija može se naći na:  http://www.memo2014.de/

 
Voditelji ekipe

 
Matija Bašić i Stipe Vidak

Inženjerska sekcija - predavanje 13. studenoga 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Primjena vremensko-frekvencijske analize signala kod sučelja mozga i računala" odrzat ce Ana Branka Jerbić, dipl. ing., znanstveni novak na Sveučilištu u Zagrebu.

Predavanje će se održati u cetvrtak, 13.11.2014., u 18.15 sati u dvorani 004, PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

Popis do sada održanih predavanja Inženjerske sekcije HMD-a možete pronaći na https://www.matematika.hr/index.php/predavanja/inzenjerska/.


 

Najava radionica u V. gimnaziji

Pozivamo vas na dvodnevnu radionicu V. gimnazije u sklopu IPA projekta "IPAQ Peta" pod nazivom "3D na 2D iliti Perspektivna geometrija".
Radionica će se održati 28.i 29. 11. u zgradi V. gimnazije, Klaićeva 1 u Zagrebu.
Broj mjesta je ograničen na max. 20 pa vas stoga molimo da se za prijave i sve dodatne informacije obratite prof. Zlatku Loboru na e-mail adresu [email protected] ili mob. 099/3391996.


 

 

Inženjerska sekcija - predavanje u prosincu

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Agregatno planiranje u lancu opskrbe" održat će dr. sc. Kristina Šorić, prof. v.s., predstojnica Katedre za management, Zagrebačka škola ekonomije i managementa,

Predavanje će se održzati u četvrtak, 4.12.2014. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO, Bijenička 30.

Stručno-metodičke večeri: predavanje u prosincu

Nastavna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom Stručno-metodičkih večeri.

Sljedeće predavanje bit će održano u srijedu 3. prosinca 2014. godine u 18 sati i 30 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod nazivom Herman Dalmatin održat će Marijana Borić.

 

Sažetak:

Herman Dalmatin
Herman Dalmatin (12.st) smatra se jednim od najvećih posrednika između arapske i zapadnoeuropske znanosti.  Premda se Herman nije bavio u onoj mjeri matematikom koliko je bio zaokupljen astronomijom i prirodnom filozofijom,matematika je ipak bila prisutna u njegovu radu. Opisujući strukturu i ustroj svemira Herman je nastojao pojedine astronomske tvrdnje dokazati matematičkim putem. Potrebu za matematičkim dokazivanjem usvojio je proučavajući i revidirajući prijevod Euklidovih Elemenata. s arapskog na latinski. Herman korištenjem matematičkog dokaza nadilazi dotadašnju srednjovjekovnu znanstvenu i matematičku tradiciju na kojoj je školovan. Srednjovjekovni znanstvenici po uzoru na najistaknutijeg matematičara Severina Boetia davali su tvrdnje bez matematičkog dokazivanja. 
Predavanjem bi se istaknulo kako je upravo Herman Dalmatin u svom radu označio kraj srednjovjekovnog razdoblja u kojem se nije koristilo matematičkim dokazom i početak novog razdoblja koje će karakterizirati primjena Euklidove metodike, prodiranje utjecaja arapske matematike na zapadnoeuropsku i usvajanje antičkog matematičkog nasljeđa što će koncem renesanse dovesti do velikih promjena u matematici, te otvoriti vrata novovjekovnoj znanosti.

HAZU - DANI OTVORENIH VRATA

U srijedu 26. 11. 2014. godine, u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU, Marijana Borić održat će predavanje o Faustu Vrančiću. Početak predavanja je u 12 h u palači HAZU – mala dvorana.
Svi zainteresirani su dobrodošli!
 
Dani otvorenih vrata su lijepa prigoda da se posjeti HAZU, tada su otvorene sve zbirke i organizirana su različita događanja. Potpuni program je dostupan na http://info.hazu.hr . 

VEČER MATEMATIKE 2014.

Večer matematike 2014. održat će se 4. prosinca u 18 sati.

Više o Večeri matematike i uputama za provođenje možete pročitati ovdje.

 

NOVOST!  Od ove godine pozivamo da nam se priključe i Dječji vrtići!

 Prijavni obrazac

Izvješće o broju sudionika

 

Za sva dodatna pitanja obratite se na [email protected]


 

KOMEMORACIJA - dr. sc. Margita Pavleković (08.12.1948. - 20.08.2014.)

U spomen na dragu kolegicu i prvu voditeljicu Seminara za metodiku nastave matematike doktorskog studija matematike, cijenjenu profesoricu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, dr. sc. Margitu Pavleković (08.12.1948. - 20.08.2014.) održat će se

KOMEMORACIJA

u petak, 12. prosinca 2014. u 12 sati, u dvorani 110 Matematičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Bijenička cesta 30.

 O životu i radu pokojne profesorice Pavleković govorit će profesori zagrebačkog i osječkog sveučilišta, njezini prijatelji, kolege i studenti.

Pozivamo Vas da nam se pridružite.

Hrvoje Kraljević, predsjednik Hrvatskog matematičkog društva

Eduard Marušić-Paloka, pročelnik Matematičkog odsjeka PMF

Aleksandra Čižmešija i Željka Milin Šipuš, voditeljice Seminara za metodiku nastave matematike doktorskog studija matematike


 

Sat programiranja na FER-u

Fakultet elektrotehnike i računarstva i ove se godine, drugi put za redom, uključio u najveći obrazovni događaj u povijesti, SAT PROGRAMIRANJA (eng. HOUR OF CODE).

To je jednosatni uvod u informatiku i programiranje, osmišljen tako da demistificira programiranje i pokaže kako baš svatko u samo sat vremena može naučiti osnove programiranja i algoritamskog rješavanja problema.

Sat programiranja na FER-u će se održati u SUBOTU, 13. PROSINCA, OD 16 DO 17 SATI.


Za sve ostale informacije možete kontaktirati Tomislava Jagušta s FER-a na [email protected] .


Najava izložbe u TIFLOLOŠKOM MUZEJU

Donacija prof. Eugena Wagnera - nastavna pomagala za nastavu matematike i fizike

Od 18. prosinca 2014. posjetitelji Tiflološkog muzeja moći će vidjeti izložbu učila za matematiku i fiziku, koja je konstruirao prof. Eugen Wagner sredinom 20. stoljeća.

Realizacijom izložbe namjera nam je predstaviti javnosti zbirku Donacija Wagner. Zbirku sačinjavaju konstruirana učila za matematiku i fiziku koja su rezultat 30 godišnjeg znanstveno-stvaralačkog rada slijepog prof. Eugena Wagnera. Prve uređaje konstruirao je još kao student eksperimentalne fizike, a kasnije uz rad na Višoj pedagoškoj školi u Splitu, kao nastavnik katedre za eksperimentalnu fiziku te u tvornici „Učila“ kao teoretičar i konstruktor, izradio je oko 350 inovacija, od kojih su 150 originalni izumi. U priručnicima  za primjenu proizvedenih učila Prof. Wagner protumačio i objasnio je metodičke koncepcije rada.

Tematski zbirka obuhvaća nekoliko skupina učila kojima se izučavaju zakonitosti na području optike svjetlosnih zraka, osnova kalorike i kalorimetrije kao i sustav funkcionalno povezanih učila za nastavu osnova mehanike i drugo. Posebnu skupinu čine nastavna sredstva iz matematike. U cilju razvijanja sposobnosti uočavanja prostornih geometrijskih oblika i odnosa među njima, autor je osmislio modele koji su univerzalni za svu djecu. Smatrao je da „slijepa djeca ne smiju biti zakinuta ni u jednom predmetu čija je osnova logičko promišljanje i zaključivanje“.

Na izložbi će se prikazati precizno izrađena i pedagoški funkcionalno oblikovana učila koja omogućuju zorno izučavanje putem demonstracije. Između ostaloga ovako oblikovana i prezentirana nastavna učila pridonose isticanju značenja laboratorijske metode u nastavi, te omogućuju da se primjenom te metode ostvari aktivan način izučavanja zakonitosti fizičkih pojmova.

Cijena ulaznice po osobi za grupni posjet 10 kuna.


 

OBAVIJEST UČENICIMA KOJI SU U NATJECANJU KLOKAN 2014. NAGRAĐENI PRETPLATOM NA MATKU

Obavještavamo učenike koji su na natjecanju "Klokan bez granica" 2014. godine kao nagradu dobili pretplati na časopis Matka (za šk. god. 2014./15.) da će svoje primjerke Matke dobivati na školu (na osobno ime s naznakom "nagrađeni učenik") i to zajedno brojeve 89 i 90 (rujan i prosinac, u prosincu) te 91 i 92 (ožujak i lipanj, u lipnju)


 

Zimska škola u V. gimnaziji

Od 5. do 9. siječnja 2015. u V. gimnaziji se organizirat će Zimska škola V. gimnazije pod nazivom
"NACRTNA GEOMETRIJA: Perspektivna geometrija".
Radionice sui predviđene za učitelje, nastavnike i učenike.

U prilogu su obavijest i program.


 

 

SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA

Iz Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin stigla je zanimljiva čestitka.

Autorica je učenica Sunčica Bešvir iz 4. razreda (mentorica Matea Gusić, prof.). Zadatak napravljen za "Matematički blagdanski pano" Prve privatne gimnazije Varaždin.

FullSizeRender.jpg


 

 Izložba Želim znati!

image001.jpg

Od 18. prosinca 2014. posjetitelji Tiflološkog muzeja moći će vidjeti izložbu učila za matematiku i fiziku, koja je konstruirao prof. Eugen Wagner sredinom 20. stoljeća.

Realizacijom izložbe namjera nam je predstaviti javnosti zbirku Donacija Wagner. Zbirku sačinjavaju konstruirana učila za matematiku i fiziku koja su rezultat 30 godišnjeg znanstveno-stvaralačkog rada slijepog prof. Eugena Wagnera. Prve uređaje konstruirao je još kao student eksperimentalne fizike, a kasnije uz rad na Višoj pedagoškoj školi u Splitu, kao nastavnik katedre za eksperimentalnu fiziku te u tvornici „Učila“ kao teoretičar i konstruktor, izradio je oko 350 inovacija, od kojih su 150 originalni izumi. U priručnicima  za primjenu proizvedenih učila Prof. Wagner protumačio i objasnio je metodičke koncepcije rada.

Tematski zbirka obuhvaća nekoliko skupina učila kojima se izučavaju zakonitosti na području optike svjetlosnih zraka, osnova kalorike i kalorimetrije kao i sustav funkcionalno povezanih učila za nastavu osnova mehanike i drugo. Posebnu skupinu čine nastavna sredstva iz matematike. U cilju razvijanja sposobnosti uočavanja prostornih geometrijskih oblika i odnosa među njima, autor je osmislio modele koji su univerzalni za svu djecu. Smatrao je da „slijepa djeca ne smiju biti zakinuta ni u jednom predmetu čija je osnova logičko promišljanje i zaključivanje“.

Na izložbi će se prikazati precizno izrađena i pedagoški funkcionalno oblikovana učila koja omogućuju zorno izučavanje putem demonstracije. Između ostaloga ovako oblikovana i prezentirana nastavna učila pridonose isticanju značenja laboratorijske metode u nastavi, te omogućuju da se primjenom te metode ostvari aktivan način izučavanja zakonitosti fizičkih pojmova.

Cijena ulaznice po osobi za grupni posjet 10 kuna.


 

Stručna sekcija - predavanje u veljači

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom Stručno-metodičkih večeri.

Sljedeće predavanje održat će se u petak, 27. veljače 2015. s početkom u 17 sati u dvorani 004 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.
Predavanje pod nazivom Vrednovanje u matematičkom obrazovanju održat će prof. dr. sc. Željka Milin-Šipuš.


 

Nastavna sekcija - predavanje u ožujku

U okviru Stručno metodičkih večeri Nastavna sekcija u srijedu 4. ožujka 2015. godine organizira predavanje pod nazivom Provjeravanje i ocjenjivanje pomoću „klikera“ (Classroom response system). Predavanje će biti održano u predavaonici 003 na PMF-MO, Bijenička 30, a održat će ga Ivana Martinić i Zlatko Lobor, profesori matematike V. gimnazije u Zagrebu.

 
Sažetak: U sklopu projekta IPAQ Peta škole sudionici projekta opremljene su sustavom za elektronsko provjeravanje i ocjenjivanje učenika u okviru nastave. U ovom predavanju pokazat će se neke mogućnosti primjene sustava "klikera", načini pripremanja provjere, te analize i obrade dobivenih rezultata. Također, u sklopu samog predavanja, napravit ćemo i kratki osvrt na ostvarene rezultate u samom projektu IPAQ Peta. Posebni naglasak bit će na matematičkom dijelu projekta.


 

Školsko/gradsko natjecanje iz matematike

Dana 29. siječnja 2015. održana su školska/gradska natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.

Objavljeni su zadaci i rješenja za osnovne škole i srednje škole (varijante A i B).


 

Inženjerska sekcija - predavanje u ožujku 2015.

u okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Organizacija društva za upravljanje investicijskim fondovima i potencijal matematičara u njegovom poslovanju" održat će Hrvoje Krstulović, dipl. ing. mat., predsjednik uprave ZB Invest d.o.o.

Predavanje će se održati u četvrtak, 19.3.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Hrvatska matematička olimpijada

Hrvatska matematička olimpijada (natjecanja za izbor ekipa za sudjelovanje na 56. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) u Tajlandu i 9. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Sloveniji) održat će se u Zagrebu, i to:

- zajednički testovi 18. i 19. travnja 2015,
- završni testovi za IMO i MEMO 25.travnja 2015.

Članovi ekipa za IMO i MEMO biraju se u skladu s unaprijed određenim pravilima.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a 

Promjena predavanja

Zbog bolesti predavača, odgađa se predavanje Provjeravanje i ocjenjivanja pomoću „klikera" (Classroom response system) najavljeno za 4. ožujka 2015. godine. Novi termin bit će objavljen naknadno.

U predviđenom terminu (4. ožujka u 18 sati i  30 minuta) bit će održano predavanje pod nazivom Interaktivni uvod u račun pogreške, a predavač je Bojan Markičević.


Kratki sažetak/ najava:
Opažanje i postavljanje pretpostavki važni su u znanstvenom pristupu, rješavanju problemskih zadataka te kod učenja samotkrivanjem. Svoje učenike možete uvesti u tu problematiku na njima zanimljiv i zabavan način kroz interaktivnu vježbu koju ćete na ovom predavanju doživjeti. Ista ta vježba može poslužiti kao uvod u račun pogreške i statističku obradu podataka. Interaktivne mentalne vježbe spojene su iz više izvora i osmišljene kako bi potaknule i aktivirale učenike da vide stvari koje inače ne uočavaju, da propitkuju svijet oko sebe i nauče osnove znanstvenog pristupa i istraživanja.

Zamjenica voditeljice Stručno - metodičkih večeri HMDa
Marija Mišurac

Inženjerska sekcija - predavanje u ožujku 2015.

u okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Organizacija društva za upravljanje investicijskim fondovima i potencijal matematičara u njegovom poslovanju" održat će Hrvoje Krstulović, dipl. ing. mat., predsjednik uprave ZB Invest d.o.o.

Predavanje će se održati u četvrtak, 19.3.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Stručno-metodičke večeri - predavanje u travnju

Nastavna sekcija nastavlja s organizacijom stručnog usavršavanja profesora i učitelja matematike. Sljedeće predavanje bit će u srijedu 15. travnja 2015. godine s početkom u 18.30 na PMF-MO, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom Teorija igara – Cournotov model duopola održat će dr. sc. Kristina Šorić, ZŠEM.

 

Sažetak: Teorija igara – Cournotov model duopola

Mnoge situacije u svakodnevnom životu sadrže konflikte i natjecanja u kojima sudionici maksimiziraju svoju korisnost djelujući u skladu sa svojim izabranim strategijama. Teorija igara se bavi modeliranjem takvih situacija. Natjecanja se definiraju kao igre, a sudionici su igrači koji izabiru svoje optimalne strategije. Duopol na tržištu se može prikazati kao igra u kojoj su igrači konkurentna poduzeća koja proizvode homogeni proizvod donoseći odluke o količinama proizvodnje u svrhu maksimizacije dobiti. U okviru predavanja izložit ćemo Cournotov model s potpunom i asimetričnom informacijom, kao i statičku i dinamičku verziju istoga s konačnim i beskonačnim brojem strategija. Matematički alat koji ćemo upotrijebiti je diferencijalni račun i njegova primjena kod pronalaženja maksimuma funkcije dvije varijable. Na kraju ćemo dati ekonomske interpretacije dobivenih matematičkih rezultata.


Napomena:

Termin predavanja je pomaknut zbog Državnog natjecanja koje je od 8. do 10. 4. 2105.


 

 

Inženjerska sekcija - predavanje u travnju

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Analiza rizika u zamjenskom cjeloživotnom modelu ulaganja u drugom stupu mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj" održat će Renata Kovačević, dipl. ing. mat., spec. actuar. math., Raiffeisen drustvo za upravljanje obveznim i
dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

Predavanje će se održati u četvrtak, 16.4.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Županijsko natjecanje iz matematike

Dana 27. veljače održana su županijska natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.

Objavljeni su zadaci i rješenja zadataka.


 

Sjednica Skupštine HMD-a

U subotu 21. ožujka 2015. godine držano je redovito (dvo)godišnje zasjedanje Skupštine HMD-a. Na sjednici su prihvaćena izvješća o radu HMD-a za 2013. i 2014.  godinu, kao i financijski izvještaji za te dvije godine. Prihvaćen je i novi Statut HMD-a, usklađen sa Zakonom o udrugama, a izabrani su novi sastav Izvršnog odbora i Suda časti.


 

Stručna sekcija - predavanje u travnju

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom stručno-metodičkih predavanja u ak.god. 2014./2015. Drugo predavanje održat će se u petak, 24. travnja 2015., s početkom u 17:30 sati u dvorani 004 PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom Usporedba kvantitativnih efekata dvaju „klasičnih“ modela otplate zajma održat će mr.sc. Bojan Kovačić, viši predavač, s Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu.


 

Stručno-metodičke večeri - predavanje u svibnju

U okviru Stručno metodičkih večeri Hrvatskog matematičkog društva u srijedu 6. svibnja 2015. godine održat će se predavanje pod nazivom Priča o tetivnom četverokutu. Predavanje će biti održano u predavaonici 003 na PMF-MO, Bijenička 30, a održat će ga Stipe Vidak.
 
Sažetak:
U ovom predavanju prisjetit ćemo se svojstava i karakterizacija tetivnog četverokuta i njemu srodnih geometrijskih pojmova. Tetivni četverokut je pojam koji se na nastavi obrađuje u prvom razredu gimnazijskih programa i u pravilu ga se na nastavi rijetko susreće bilo kada osim pretkraj prve godine gimnazijskog školovanja. Pokazat ćemo kako se on i njemu srodni pojmovi u dodatnu nastavu mogu uvesti već pretkraj osnovnoškolskog obrazovanja. Poseban naglasak stavit ćemo na zadatke koji se pojavljuju na raznim razinama matematičkih natjecanja i u čijem je rješavanju od velikog značaja poznavanje svojstava tetivnog četverokuta.

Inženjerska sekcija - predavanje 19. svibnja 2015.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Likovna umjetnost, matematika i algoritmi"  održat ce Vlatko Čerić, dr. sc., prof. emeritus Sveučilista u Zagrebu. Predavanje će se održati u UTORAK, 19.5.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

volim-mat1.jpg

Izložba produljena do 31. svibnja 2015. godine

Izložba je na posudbi iz Nacionalnog muzeja Liechtensteina (Vaduz), a u Zagreb dolazi kao rezultat suradnje Galerije Klovićevi dvori, Večernjeg lista i časopisa Radost. Autor izložbe je Georg Schierscher, bivši učitelj matematike. Prije Zagreba izložba je gostovala u Prirodoslovnom muzeju (Naturkundesmuseum/Joanneum) u Grazu gdje ju je posjetilo više od dvadeset tisuća posjetitelja.

Kako u Klovićevim dvorima ističu: „Izložba se sastoji od 100 fizičkih modela i prikazuje odabrani sadržaj školske matematike u sedam tematskih cjelina: rast i oblik, geometrija zlatnog reza, geometrijski oblici, Arhimed (ideje o krugu i kugli), na tragu inženjera (matematika u tehnici, na cestama i u građevini), ogledala (refleksija i simetrija), fraktalno i dinamički (matematika inspirirana oblacima, povrćem i burzovnim kotacijama) te daje posjetiteljima priliku da otkriju zanimljivosti o brojevima, formulama i matematičkim zakonitostima na interaktivan način iz svakodnevnih pojava. Predmeti iz prirode i svakodnevice, računalne grafike i animacije, markice, kovanice i medalje s matematičkim motivima pojašnjavaju temeljni koncept. Izložba je to koja budi znatiželju i potiče na razmišljanje te širi vidike učenika i studenata. Prikladna za učenike, ali i odrasle kako bi upotpunili znanje o matematici i zavoljeli je.“ Više o izložbi pogledajte na http://www.galerijaklovic.hr/izlozba/volim-matematiku. Grupne posjete za učenike možete organizirati na 4851 926 ili [email protected].

Uz izložbu organizirat će se brojna zanimljiva događanja, radionice i predavanja u čijoj  realizaciji sudjeluju Matematički odsjekPMF-a i Hrvatsko matematičko društvo.

Na poveznici http://www.youtube.com/playlist?list=PL4vLJwOX4w_16X3GT48bKAzrPiCPKNq-j  pogledajte vrlo zanimljive videopriloge koje je, vezano uz ovu izložbu, napravio gospodin Vlado Franjević iz Zemaljskog muzeja u Liechtensteinu.


Hrvatska matematička olimpijada

Hrvatska matematička olimpijada (natjecanja za izbor ekipa za sudjelovanje na 56. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) u Tajlandu i 9. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Sloveniji) održat će se u Zagrebu, i to:

- zajednički testovi 18. i 19. travnja 2015,
- završni testovi za IMO i MEMO 25.travnja 2015.

Članovi ekipa za IMO i MEMO biraju se u skladu s unaprijed određenim pravilima.


 

Državno natjecanje iz matematike

Od 8. - 10. travnja 2015. god. održano je 56. Državno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.

Objavljeni su zadaci i rješenja zadataka.


 

Rang-liste natjecanja Klokan 2015.

Objavljene su rang-liste s ovogodišnjeg natjecanja Klokan bez granica.

Objavljeni su rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika. Ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole nakon preuzimanja nagrada.


 

Stručna sekcija: predavanje u rujnu 2015.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s održavanjem stručno-metodičkih predavanja u ak.god. 2014./2015. Sljedeći termin predavanja je:

petak, 18.9.2015., 17:30 sati, dvorana 004, PMF-Matematički odsjek Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod naslovom

Odlazna Erasmus+ mobilnost na radionice za e-učenje u Dublin

održat će Bojan Radišić, viši predavač, s Veleučilišta u Požegi.

Sažetak predavanja:

Predavanje govori o iskustvu s pohađanja radionica iz Dublinu (Irska) u sklopu Erasmus+ programa pod nazivom „Digitalna pismenost za suradničku učionicu“ (Digital Literacy for the Collaborative Classroom). Na radionicama su predstavljeni alati koji se mogu iskoristiti u nastavi kao oblik e-učenja. Na predavanju će  se kroz primjere s radionica pokazati osnovne mogućnosti nekih od prikazanih alata koji su zanimljivi za nastavu na stručnim studijima.

 

Nastavna sekcija - predavanje u listopadu 2015.


Nastavna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom Stručno-metodičkih večeri.

Prvo predavanje ove školske godine održat će se u srijedu 7. listopada 2015. godine u 18 sati i 30 minuta u predavaonici 001 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Razvoj interesa pri učenju matematike" održati će Daria Rovan.


Veselimo se Vašem dolasku!


Milena Ćulav Markičević i Marija Mišurac,
voditeljice Stručno-metodičkih večeri HMD-a

 

Napomena: Predavanje je IZNIMNO u predavaonici 001


 

Odlični rezultati na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 25.8. do 31.8. u Kopru, u Sloveniji, sudjelovalo je 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:

Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb,
Josip Kelava, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin,
Andrija Mandić, XV. gimnazija, Zagreb,
Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb,
Patrik Papac, Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik,
Leon Starešinić, XV. gimnazija, Zagreb.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila prva te su svi učenici hrvatske ekipe nagrađeni zlatnim medaljama. Osim što je ovo prvi put da je Hrvatska u ekipnom dijelu osvojila prvo mjesto, učenici su ostvarili posebno zapažen rezultat riješivši svih osam zadataka potpuno točno, čime su ostvarili maksimalan broj bodova.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja učenici su također ostvarili izvrsne rezultate. Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac osvojili su srebrne, a Andrija Mandić brončanu medalju.

Više informacija može se naći na: http://memo2015.dmfa.si/.


 
Voditelji ekipe

Tonći Kokan i Azra Tafro
Mediteransko natjecanje

U Trstu je od 7. do 10. srpnja održan MYMC 2015, Mediteransko natjecanje mladih matematičara.
Radi se o ekipnom natjecanju s vrlo zanimljivim pravilima. Naša ekipa u kojoj su bili Tea Arvaj (1.r, III. gimnazija, Osijek), Marko Jukić (3.r, XV. gimnazija, Zagreb), Marko Prološčić (1.r, III. gimnazija Osijek) i Paula Vidas (1.r, XV. gimnazija Zagreb) osvojila je izvrsno drugo mjesto.

Čestitamo članovima naše ekipe!


 

Novo zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Od 4. do 16. srpnja 2015. godine održana je 56. Međunarodna matematička olimpijada u gradu Chiang Mai u Tajlandu. Na natjecanju su nastupili učenici iz 104 zemlje, a hrvatska reprezentacija je po prvi puta od osamostaljenja ušla među 20 najboljih i zauzela izvanredno 15. mjesto. Bolji rezultat od Hrvatke su osvojile uglavnom zemlje dalekog istoka, a od europskih zemalja samo Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Francuska. 
 
Na olimpijadi je ukupno sudjelovalo 577 natjecatelja, a Republiku Hrvatsku su predstavljali:


Adrian Beker (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb) 
Ivan Lazarić (4. razred, Gimnazija Pula, Pula)
Lukas Novak (2. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec)
Petar Orlić (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
Daniel Paleka (3. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar)
Kristijan Štefanec (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
 
U iznimno jakoj konkurenciji, Adrian Beker je osvojio zlatnu medalju. Petar Orlić, Kristijan Štefanec i Daniel Paleka osvojili su srebrnu medalju, a Ivan Lazarić broncu. Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Također, nastavljen je niz osvajanja zlatnih medalja započet prije 4 godine. 
 
 

 Voditelji ekipe,

Matija Bašić i Kristina Ana Škreb

 

Ekipe za međunarodna natjecanja

Na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi određeni su natjecatelji koji će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnim matematičkim natjecanjima.

Na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati od 4. do 16. srpnja 2015. u Chiang Maiu (Tajland) nastupit će:

Adrian Beker, II. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Ivan Lazarić, IV. razred, Gimnazija Pula, Pula
Lukas Novak, II. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec
Petar Orlić, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Daniel Paleka, III. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar,
Kristijan Štefanec, IV. razred, XV. gimnazija, Zagreb.


Na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi od 25. do 31. kolovoza 2015. u Kopru (Slovenija) trebali bi nastupiti:
Domagoj Bradač, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Josip Kelava, II. razred, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin,
Andrija Mandić, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Petar Nizić-Nikolac, I. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Patrik Papac, II. razred, Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik
Leon Starešinić, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb.


Ove godine četveročlana ekipa sudjelovat će na ekipnom Mediteranskom natjecanju u Trstu, od 7. do 10. srpnja. Prema pravilima tog natjecanja, u ekipi trebaju biti dvije učenice i dva učenika. Izabrani članovi ekipe su:
Tea Arvaj, I. razred, III. gimnazija, Osijek,
Marko Jukić, III. razred, XV.gimnazija, Zagreb,
Marko Prološčić, I. razred, III. gimazija, Osijek,
Paula Vidas, I. razred, XV. gimnazija, Zagreb.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije - predavanje u studenome

Poštovane kolegice i kolege,
pridružite nam se na predavanju koje će se održati u srijedu 4. studenog 2015. godine u 18 sati i 30 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Organizacija ukrajinskog školskog sustava " održati će Iryna Lisac.

Sažetak:
Od osamostaljenja Ukrajinske države Ministarstvo obrazovanja pokušalo je u nekoliko navrata naći najbolje rješenje kako ukrajinski sustav koji je bio izgubio svoju nekadašnju efikasnost približiti europskom sustavu te zahtjevima suvremenog društva. Osnovne reforme predviđaju od 2016. do 2018. godine.  
Kroz predavanje zadržat ćemo se na sadašnjem stanju u ukrajinskom školstvu. Upoznat ćemo se sa strukturom kurikuluma iz matematike te vrstama nastavnih planova i programa. Za kraj, razmotrit ćemo elemente i kriterije ocjenjivanja obrazovnih postignuća učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

O predavačici:
Iryna Lisac rođena je u Drogobyču, Ukrajina. Pohađala je Opću srednju školu u rodnom gradu, studirala na Drogobyčkom državnom pedagoškom univerzitetu Ivana Franka „Pedagogija i metodika srednjeg obrazovanja. Matematika i informatika“ gdje je stekla stručno zvanje nastavnika matematike i informatike, te je magistrirala na istom univerzitetu čime je stekla zvanje magistre matematike. U periodu od 2005. do 2010. radila je kao profesor matematike u Visokoj školi naftnog rudarstva u Drogobyču. U Hrvatskoj je od 2011. godine, a od 2013. je zaposlena u Srednjoj školi Dugo Selo u Dugom Selu kao nastavnik matematike.Veselimo se Vašem dolasku i usporedbi našeg i ukrajinskog školskog sustava.

S poštovanjem,

Milena Ćulav Markičević i Marija Mišurac,
voditeljice Stručno-metodičkih večeri HMD-a

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, i

Zavod za povijest i filozofiju znanosti – Odsjek za filozofiju znanosti


imaju čast pozvati Vas na

Znanstveni skup povodom 85. godišnjice života akademika Žarka Dadića:

Doprinos proučavanju povijesti i filozofije znanosti


Znanstveni skup održat će se u petak 30. listopada 2015. u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.


 

Stručno-metodičke večeri, prosinac 2015.


Pozivamo vas da se prijavite na radionicu koja će se održati u srijedu 2. prosinca 2015. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Ovaj put radi se o radionici pod naslovom "Prilagodba sadržaja i individualizacija postupaka u nastavi Matematike" koju će voditi Zrinjka Stančić i Klara Matejčić.

Broj sudionika ograničen je na 20 te vas molimo da se prijavite slanjem e-maila na [email protected].
 

Sažetak:
Kako bi se osigurao uspjeh učenika s teškoćama u nastavi matematike, a minimalizirale moguće teškoće u usvajanju matematičkih vještina i znanja, potrebno je primjenjivati primjerene postupke poučavanja, prilagoditi didaktičko-metodičke forme rada potrebama učenika. Nerijetko se određuju neprimjereni obrazovni ciljevi te izostaju strategije podrške koje bi učenicima osigurale uspjeh.
Cilj radionice je osvijestiti sudionike (učitelje, nastavnike) o važnosti odabira primjerenih didaktičko-metodičkih formi rada u svim vrstama nastavnog sata (sat obrade novog gradiva, sat vježbanja/ponavljanja, sat provjeravanja znanja). 
Sudionici će u radionici aktivno sudjelovati kroz iskustvene vježbe i osvrt na provedene aktivnosti.


Milena Ćulav Markičević i Marija Mišurac,
voditeljice Stručno-metodičkih večeri HMD-a


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije - prosinac 2015.

 
Drage kolegice i kolege, 
 
hvala Vam na velikom odazivu za radionicu "Prilagodba sadržaja i individualizacija postupaka u nastavi matematike" koju će voditi Zrinjka Stančić i Klara Matejčić koja će se održati 2. prosinca 2015. godine u sklopu Stručno - metodičkih večeri. 
 
Sva mjesta su popunjena. U slučaju velikog odaziva, radionicu ćemo ponoviti u nekom drugom terminu.
  
Milena Ćulav Markičević i Marija Mišurac,
voditeljice Stručno-metodičkih večeri HMD-a

VEČER MATEMATIKE 2015.

Večer matematike 2015. godine održat će se 3. prosinca u 18 sati. Nadamo se da ćete se svi dobro zabaviti uz matematiku te da ćete nam se pridružiti i ove godine.

Prijave za Večer matematike već su počele na [email protected]. Prijavni obrazac možete pronaći ovdje.


 

Nastavna sekcija - predavanje u studenome 2015.

Poštovane kolegice i kolege,
pridružite nam se na predavanju koje će se održati u srijedu 4. studenog 2015. godine u 18 sati i 30 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.
Predavanje pod naslovom "Organizacija ukrajinskog školskog sustava" održat će Iryna Lisac.


Milena Ćulav Markičević i Marija Mišurac,
voditeljice Stručno-metodičkih večeri HMD-a


 

Inženjerska sekcija - predavanje u studenom 2015.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Allocation of Greenhouse Gas Emissions in Supply Chains"" održat će dr. sc. Greys Sošić, University of Southern California, Marshall School of Business, Los Angeles, SAD. Predavanje će se održati u utorak, 24.11.2015., u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

Dr. sc. Greys Sošić boravi u Hrvatskoj u svojstvu voditeljice doktorskog studija Information and Operations Management s namjerom promocije istog i informiranja javnosti o mogućnostima dobivanja stipendije. Također, voljna je s nama podijeliti svoja iskustva i saznanja iz američke prakse primjene matematičkih modela u optimizaciji lanaca opskrbe.


 

 
 

Raspisan je natječaj za dodjelu nagrade HMD-a za znanstveni doprinos u matematičkim znanostima

Prema Pravilniku o dodjeli nagrade HMD-a za znanstveni doprinos u matematičkim znanostima HMD je raspisao natječaj za istaknuti znanstveni doprinos matematici.

Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2015. godine.

Matematička zaklada za znanost


 

Inženjerska sekcija  - predavanje u prosincu 2015.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Introduction to Building Option Pricing Models"” održat će mr. sc. Rajna Bunčić, Assistant Risk Officer, Risk Division, Credit Suisse, Zürich, Švicarska.

Predavanje će se održati u četvrtak, 10.12.2015. u 10.30 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

Nažalost, zbog drugih obveza, mr. sc. Rajna Bunčić nije u mogućnosti predavanje održati u poslijepodnevnim satima. Nadam se da će zainteresirani pronaći način kako prisustvovati predavanju.


 

Nastavna sekcija HMD-a - ponovljena radionica

Zbog velikog interesa radionicu "Prilagodba sadržaja i individualizacija postupaka u nastavi matematike" ponavljamo u srijedu 20. siječnja 2016. Radionicu vode Zrinjka Stančić i Klara Matejčić. (Prva radionica održana je 2. prosinca 2015. godine.) 

Broj sudionika ograničen je na 20 te vas molimo da se prijavite slanjem e-maila na [email protected]. 


 

Stručno-metodičke večeri - predavanje u veljači 2016.

Nastavna sekcija HMD-a nastavlja seriju predavanja u okviru Stručno-metodičkih večeri. 
Sljedeće predavanje održat će se u srijedu 3. veljače 2016. godine u 18 sati i 45 minuta na PMF-MO, Zagreb, Bijenička 30. 

Predavanje pod nazivom "Faust Vrančić - portret izumitelja" održat će dr. sc. Marijana Borić.

Sažetak predavanja i ponešto o cijenjenoj predavačici možete pročitati u privitku.
 

Stručno-metodičke večeri - predavanje u ožujku 2016. 

Nastavna sekcija HMD-a najavljuje novo predavanje u sklopu Stručno-metodičkih večeri. 
Predavanje će se održati u srijedu 2. ožujka 2016. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Što je prosjek?" održati će Zvonimir Šikić.

Sažetak:
Objasnit ćemo različite ideje prosjeka i ispitati ima li aritmetička sredina prednost pred drugim prosjecima.


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak za školsku godinu 2015./16.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Ponuda školama

Ostala izdanja

Katalog izdanja - rujan 2015.


 

Međunarodno matematičko natjecanje  

"Klokan bez granica" 2016.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2016. godine u 12 sati i 30 minuta održat će se po osamnaesti put Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".
U isto vrijeme s približno istim zadacima natjecat će se učenici Armenije, Austrije, Belgije, Bugarske, Brazila, Bjelorusije, Kanade, Švicarske, Cipra, Češke, Njemačke, Ekvadora, Estonije, Španjolske, pokrajine Katalonije, Finske, Francuske, Gruzije, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Indonezije, Irana, Italije, Kirgistana, Kazahstana, Kolumbije, Litve, Moldavije, Makedonije, Meksika, Mongolije, Nizozemske, Norveške, Obale Bjelokosti, Pakistana, Poljske, Portorika, Portugala, Paragvaja, Rumunjske, Srbije, Rusije, Švedske, Slovenije, Slovačke, Tunisa, Ukrajine, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Venezuele, Čilea, Gane, Irske, Izraela, Kostarike, Latvije i Malezije.

1._obavijest.pdf

Klokan-uplate.pdf


 

Županijsko natjecanje iz matematike

Dana 23. veljače 2016. održana su županijska natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.

Objavljeni su zadaci i rješenja za osnovne i srednje škole.


 

Stručno-metodičko predavanje Stručne sekcije i predstavljanje nastavnih materijala u ožujku 2016.

Stručna sekcija HMD-a najavljuje novo stručno-metodičko predavanje u ožujku 2016. Predavanje će se održati u petak, 11.3.2016., u 17:30 sati u dvorani 004 PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje pod nazivom O arhitektonskoj fotogrametriji održat će doc. dr. sc. Marija Šimić Horvath s Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Odmah nakon održanoga predavanja održat će se predstavljanje knjige “Poslovna matematika uz primjenu MS Excela” i predstavljanje priručnika “Repetitorij matematike za studente elektrotehnike”.

Detaljniji podaci o predavanju i predstavljanjima nastavnih materijala mogu se pročitati ovdje.


 

 

AKADEMIK ŽARKO DADIĆ (autor)

i

IZVORI (nakladnik)

 

imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA

(s osobitim obzirom na egzaktne znanosti)

KNJIGA I. (SREDNJI VIJEK)

 

Predstavljanje će se održati

u petak, 11. ožujka 2016. s početkom u 12 sati

u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,

Zagreb, Strossmayerov trg 14.


 

Konačni rezultati županijskoga

Natjecanja iz matematike 2016.

 

Učenici kojima je broj bodova znatnije promijenjen mogu zatražiti objašnjenja od članova Državnog povjerenstva koji su pregledavali testove, a mail adrese su: [email protected],  [email protected],  [email protected]

Popis učenika koji se pozivaju na Državno natjecanje bit će objavljen 15. ožujka 2016. godine.

Tajnica Državnoga povjerenstva:
 
Draženka Kovačević, prof.
 

PRVA OBAVIJEST I POZIV ZA

7. KONGRES NASTAVNIKA MATEMATIKE

REPUBLIKE HRVATSKE


Hrvatsko matematičko društvo najavljuje 7. kongres nastavnika matematike za 28. – 30. lipnja 2016. godine. Kongres će se održati u Zagrebu u prostorima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Kongres je namijenjen učiteljima razredne nastave, učiteljima matematike u osnovnim te nastavnicima matematike srednjim školama.

Glavna tema Sedmog kongresa je Suvremeni trendovi u nastavi matematike, a cijeli će skup biti organiziran i podijeljen prema temama: primjena tehnologije, modeliranje, vrednovanje, projekti u nastavi matematike te suvremene metode poučavanja.

Uz predavanja i priopćenja sudionika (u obliku prezentacija ili predstavljanja plakata) organizirat ćemo niz radionica, Okruglih stolova, te predstavljanja učeničkih i studentskih radova.

Ovaj stručni skup bit će u potpunosti posvećen osuvremenjivanju nastave matematike. Predavanja i priopćenja održat će naši najznačajniji matematičari, najugledniji i najiskusniji sveučilišni i školski nastavnici, savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, profesori savjetnici i mentori, voditelji županijskih aktiva, pozvani gosti iz drugih struka te strani gosti – predavači.

Detaljnije obavijesti, prijavnicu i rokove za prijavu objavit ćemo naknadno.

Voditeljica Nastavne sekcije

Tanja Soucie, prof.


 

Matematičko natjecanje Klokan bez granica 2016.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2016. godine održano je Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Rješenja zadataka bit će od 15. travnja 2016. godine na https://www.matematika.hr/klokan/2016/.

Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 2. svibnja 2016. godine na mrežnim stranicama HMD-a, a ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole nakon preuzimanja nagrada.


 

 

Državno natjecanje iz matematike

Objavljen je popis učenika pozvanih na Državno natjecanje iz matematike.

Natjecanje će se održati od 4. do 6. travnja 2016. godine u Primoštenu.

Učenicima i njihovim mentorima čestitamo na postignutim rezultatima i želimo puno uspjeha u Primoštenu.


 

Multimedijska izložba FAUST VRANČIĆ

 
Čast nam je pozvati Vas na multimedijsku izložbu FAUST VRANČIĆ, povodom 400. obljetnice objavljivanja njegova djela Machinae Novae, priređenu u okviru Dana otvorenih dana HAZU (12. i 13. travnja 2016.).
 

Izložba će biti postavljena u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, koja se nalazi na drugom katu palače HAZU, Zrinski trg 11. Razgledavanje multimedijske izložbe FAUST VRANČIĆ organiziramo uz stručno vodstvo kroz izložbu te interaktivne edukativne sadržaje i računalne igre kreirane prema projektima Fausta Vrančića, projekcije dokumentarnog filma o njegovu životu i radu te predavanja (uz prethodnu najavu i dogovor).

S poštovanjem,

dr. sc. Marijana Borić

Radujemo se Vašem dolasku!

Molimo da termine za razgledavanje izložbe rezervirate na vrijeme putem maila [email protected] s naznakom Faust Vrančić (maksimalan broj sudionika u jednom terminu je 30 osoba u izložbenom prostoru)


 

Inženjerska sekcija - predavanje u travnju

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Matematičar u raljama projektnog menadžmenta"” odrzat će mr. sc. Dražen Penzar, PMP Delivery Project Manager, IBM Hrvatska d.o.o. 
Predavanje ce se odrzati u četvrtak, 14.4.2016. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

 

Popis do sada održanih predavanja Inženjerske sekcije HMD-a možete pronaći
na  https://www.matematika.hr/index.php/predavanja/inzenjerska/.


 

Stručno-metodičke večeri - predavanje u travnju


Nastavna sekcija HMD-a najavljuje novo predavanje u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu 13. travnja 2016. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu. To je, iznimno, druga srijeda u travnju zbog datuma održavanja državnog natjecanja iz matematike.

Predavanje pod naslovom "Vodič kroz prijedlog kurikuluma matematike" održat će Eva Špalj.


 

7. kongres nastavnika matematike RH

Zbog objektivnih razloga došlo je do promjene termina 7. kongresa nastavnika matematike. Kongres će se održati u Zagrebu u prostorima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta od 29. lipnja do 1. srpnja 2016. godine. Unaprijed hvala na razumijevanju. Veselimo se druženju.

Na Kongresu će 30. lipnja 2016. biti organizirana predavanja,  radionice i okrugli stolovi namijenjeni odgajateljima i stručnim suradnicima dječjih vrtića.  

Objavljeni su rokovi prijave i plaćanja kotizacije, a moguća je i online prijava za Kongres.

Zbog izdavanja potvrda o sudjelovanju na Kongresu, prijave će trebati ispuniti i na http://ettaedu.azoo.hr/ O mogućnosti prijave na ettaedu obavijestit ćemo na vrijeme.

 

Organizacijski odbor 7. kongresa nastavnika matematike


 

Radionica „Matematičke metode za modele tržišta“

 dr. sc. Kristina Šorić

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Jordanovac 110, 10000 Zagreb

[email protected]

 

 Drage kolegice, dragi kolege,

 U okviru priprema za Večer matematike koja će se održati 1.12.2016, radionicu pod naslovom „Matematičke metode za modele tržišta“ održat će dr. sc. Kristina Šorić sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM). Radionica će se održati u subotu, 30.4.2016., od 10 – 12 sati, na ZŠEM-u, Jordanovac 110, Zagreb, u dvorani Franck Superiore (MBA zgrada). U prilogu su poziv, sažetak i kratak životopis voditeljice radionice.

Radionica se ne naplaćuje, a sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju od Hrvatskog matematičkog društva.

Za radionicu se treba prijaviti na [email protected]

Na istoj će se obraditi problemi koji nastaju u lancima opskrbe zbog neizvjesnosti u potražnji od strane potrošača. Svaki lanac opskrbe želi biti i efikasan i efektivan. Na strani efektivnosti želi maksimizirati razinu usluge prema potrošaču, a na strani efikasnosti želi minimizirati ukupne troškove u svojim procesima. Kako provesti trade – off između ova dva konfliktna cilja i biti bolji od konkurencije? Može li matematika i njezine metode pomoći u tome? Ova radionica daje odgovor na ta pitanja.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u svibnju 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Analitika velikih podataka – mogućnosti i izazovi u poslovanju i društvu" održat će mr. sc. Andrea Budin, MBA, Ericsson Nikola Tesla d.d. Predavanje će se održati u četvrtak, 5.5.2016. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Državno natjecanje iz matematike

U Primoštenu je održano Državno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.

Objavljeni su zadaci i rješenja.


 

Stručno-metodičko predavanje u lipnju 2016.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove. Sljedeće predavanje održat će se u petak, 3. lipnja 2016., u dvorani 004 PMF-Matematičkoga odjsjeka Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 17:30 sati.

Predavanje pod nazivom

Dominik Palman i Boris Pavković - značajni profesori i geometričari

 

održat će prof. dr. sc. Mirko Polonijo, redoviti profesor u trajnom zvanju, s PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu.


 

6. HRVATSKI MATEMATIČKI KONGRES

Šesti hrvatski matematički kongres održat će se u Zagrebu od 14. do 17. lipnja 2016. godine.

 

Više informacija na https://web.math.pmf.unizg.hr/congress15/

Informacije o prethodnim kongresima dostupne su na

https://web.math.pmf.unizg.hr/congress15/previous.html


 

Obavijest i isprika pretplatnicima Matke

Obavještavamo sve pretplatnike Matke da je zbog tehničke pogreške u tiskari Matka broj 96 "ostala" bez prva dva i posljednja dva lista. Pogreška je uočena prekasno, nakon što je Matka već poslana.

Ispravna Matka ovih se dana šalje ili je već poslana na adrese pretplatnika.

Još jednom se svima ispričavamo zbog ove pogreške.

Uredništvo


 

 

Matematičko natjecanje Klokan bez granica 2016.


Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 
17. ožujka 2016. godine održano je Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Zadatci i rješenja zadataka objavljeni su ovdje.

Objavljeni su i rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika. Ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole nakon preuzimanja nagrada.


 

Prijave

za 7. kongres nastavnika matematike

VAŽNA OBAVIJEST

Prema evidentiranim uplatama kotizacije uočeno je da dosta uplata kotizacije nije usklađeno s prijavama (tj. prijave nedostaju)! Molimo vas - provjerite jeste li na popisu prijavljenih i, ako niste, ispunite prijavnicu. Popis (na vrijeme prijavljenih) sudionika bit će objavljen u Zborniku sažetaka.

Zbog izdavanja potvrda o sudjelovanju na Kongresu, prijave treba ispuniti i na http://ettaedu.azoo.hr/


 

7. kongres nastavnika matematike RH

za učitelje razredne nastave, učitelje i nastavnike matematike počinje pozdravnim riječima u srijedu, 29. lipnja, u 8 sati i 30 minuta. Molimo Vas da dođete na vrijeme zbog registracije i preuzimanja materijala.

Raspored predavanja

Objavljen je okvirni raspored predavanja za sve sekcije.

 

Radionice

Objavljen je raspored radionica.

PRIJAVE ZA RADIONICE (do popunjenja predviđenog broja mjesta za pojedinu radionicu)

 

Preuzimanje materijala

Registracija sudionika i preuzimanje materijala odvijat će se prema najavljenom rasporedu.

Provjerite jeste li na popisu prijavljenih te jeste li se prijavili i na  http://ettaedu.azoo.hr/.

Molimo vas za pravovremeni dolazak i pridržavanje rasporeda preuzimanja materijala kako bi se svi prijavljeni na vrijeme registrirali i zauzeli mjesto u dvorani.

 


 

LJETNA ŠKOLA V. GIMNAZIJE

I ove se godine u V. gimnaziji, uz potporu HMDa, organizira ljetna školu matematike. Ove godine tema je3D printanje. Škola će se održavati od ​4​. do ​8​. srpnja, svaki dan od 10:00 h do 18:00 h.

Više informacija o ljetnoj školi možete pronaći na​ web stranici​ http://www.petagimnazija.hr/ljsv.

Molimo Vas da obavijestite svoje učenike, a zainteresirani se mogu prijaviti do 15. lipnja na gore navedenoj web stranici.​Izložba u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu

Dana 8. srpnja 2016. godine u 20 sati i 30 minuta u galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu otvara se izložba pod nazivom "Re-making / Re-mixing History - Alan Turing - elektronički alkemičar". Izložba tematizira rad i život matematičara Alana Turinga iz perspektive zajednice hackera / makera / umjetnika, a ostaje otvorena do 17. srpnja 2016. godine.
Pretplata na časopise Matka i Poučak za 2016. godinu

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Ostala izdanja

Katalog izdanja - rujan 2015.


 

Tužna vijest

U subotu 18. lipnja, u 89. godini, zauvijek nas je napustio istaknuti hrvatski matematičar svjetskog glasa, bivši predsjednik Društva matematičara i fizičara Hrvatske  i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Sibe MardešićPosljednji ispraćaj akademika Mardešića bit će u četvrtak 23. lipnja 2016. godine u 16:15 sati na groblju Lovrinac u Splitu. 

Sveta misa zadušnica bit će u utorak 28. lipnja u 18 sati u Crkvi svete Barbare u Vrapču (Zagreb).


 

Fakultet za matematiku, prirodne znanosti i informacijske tehnologije iz Kopra (Slovenija) 

- mogućnost upisa za hrvatske državljane


Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ljubljani dobili smo obavijest o  mogućnosti upisa za hrvatske državljane na studij Matematike na engleskom jeziku.

Poziv i obavijest upućen našoj veleposlanici u Republici Sloveniji, gospođi Vesni Terzić, potpisuje gospodin Mitja Tretjak iz Referade za studente Fakulteta za matematiku, prirodne znanosti i informacijske tehnologije iz Kopra (Slovenija). Pojedinosti pogledajte u prigodnoj brošuri. 


 

Inženjerska sekcija - predavanje u rujnu 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Monte Carlo DCF – Valuacija poduzeća pomoću dinamičkog modela diskontiranih novčanih tokovaodržat će Ivan Augustin, mag. math, Erste d.o.o. društvo za upravljanje obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Predavanje će se održati u utorak, 13.9.2016. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.


 

Završen Sedmi kongres nastavnika matematike RH

Završnim riječima po sekcijama u petak 1. srpnja 2016. u Zagrebu završio je Sedmi kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske. Na kongresu je sudjelovalo blizu 800 sudionika iz cijele RH, te s gostima-predavačima iz Austrije, Slovenije i SAD-a.

Rad kongresa odvijao se u pet sekcija - za predškolski odgoj, razrednu nastavu, učitelje matematike u višim razredima osnovne škole, nastavnike matematike u srednjim školama te za viskoko školstvo.

Održano je sedamdesetak predavanja, dvadesetak priopćenja, blizu 40 radionica i dva okrugla stola na temu vertikalnog povezivanja. Sažetci većine predavanja, priopćenja i radionica objavljeni su u Zborniku sažetaka.


 

Hrvatskoj pet medalja na
Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu

Od 6. do 16. srpnja 2016. godine održana je 57. Međunarodna matematička olimpijada u Hong Kongu. Nastupilo je rekordnih 109 zemalja, a hrvatska reprezentacija osvojila je pet medalja i 30. mjesto.

Na Olimpijadi je ukupno sudjelovalo 602 natjecatelja, a Republiku Hrvatsku predstavljali su: Adrian Beker (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Domagoj Bradač (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Andrija Mandić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Petar Orlić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Daniel Paleka (4. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar) Leon Starešinić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb).

Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Učenici se natječu pojedinačno, a najbolji su za svoj uspjeh nagrađeni medaljom. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova. U iznimno jakoj konkurenciji, Daniel Paleka osvojio je srebrnu medalju. Adrian Beker, Leon Starešinić, Domagoj Bradač i Petar Orlić osvojili su brončane medalje, a Andrija Mandić pohvalu.

Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici ostvaruju odlične rezultate na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju te nastavlja niz osvajanja velikog broja medalja. Hrvatska delegacija zahvalna je mentorima i školama učenika, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskom matematičkom društvu te svima koji su sudjelovali u pripremama ekipe.

Voditelji ekipe

Tonći Kokan i Nikola Adžaga

olimpijci.jpg


 


Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije

- predavanje u listopadu 2016.

S novom školskom godinom počinje i novi niz predavanja u organizacijin Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Prvo predavanje, pod naslovom "Matematika kao poticaj za kreativno izražavanje", 5. listopada 2016. godine održala je Mirela Kurnik.


 

Stručna sekcija - predavanje u listopadu 2016.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s održavanjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove.

Treće predavanje u 2016. godini održat će se u petak, 21. listopada 2016., u dvorani 005 PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 17:30 sati.

Predavanje pod nazivom

E-učenje u službi poučavanja matematike

 

održat će prof. dr. sc. Blaženka Divjak, redovita profesorica u trajnom zvanju, s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Sažetak predavanja možete pročitati ovdje.

Životopis predavača, prof.dr.sc. Blaženke Divjak, možete pročitati ovdje.


 

Financijsko obrazovanje 

Provedba Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole

Udruga Štedopis iz Zagreba, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH, provodi financijsko obrazovanje mladih i educira nastavnike srednjih škola kako bi se financijska pismenost mogla uvesti međupredmetno već od ove školske godine.

Budući da program  Građanskog odgoja i obrazovanja predviđa da se financijske teme poput kamata, štednje, upravljanja osobnim proračunom i sl. provode integrirano u predmet matematika, edukacije bi mogle zanimati i biti korisne i nastavnicima matematike koji žele provoditi financijsko obrazovanje u svojim razredima i/ili žele u budućnosti postati treneri za druge nastavnike.

Više o planiranim edukacijama koje će se održati u Splitu, Rijeci i Zagrebu potražite na http://ettaedu.azoo.hr/Default.aspx?tid=1

Voditelji edukacije su Nevenka Lončarić-Jelačić, prof. i mr. sc. Tomislav Ogrinšak.


 

Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje u listopadu 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Rizične mjere u upravljanju financijskim rizicima" održat će dr sc Denis Lukić, IN2 d.o.o, 

Predavanje će se održati u utorak, 25.10.2016. u 18.15 sati u dvorani Franck Superiore, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Jordanovac 110, 10000 Zagreb. 


 

RADDAR – program iz matematike i programiranja za učenike 5.-8. razreda, provodi se već 4. godinu u suradnji FER-a, XV. gimnazije, udruge "MNMi Marin Getaldić" i Hrvatskog matematičkog društva. Program se sastoji od radionica iz matematike i programiranja koje se održavaju u XV. gimnaziji,  te od posjeta laboratorijima FER-a. Upisi u RADDAR program otvoreni su preko internetske stranice XV. gimnazije na:  http://www.mioc.hr/wp/?p=6109
 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a -

predavanje u studenom 2016.

Najavljujemo drugo predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri. Predavanje će se održati u srijedu 2. studenog 2016. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Natjecanja iz matematike - praktični savjeti" održat će Matija Bašić.


 

Izložba Imaginary u Zagrebu!

IMAGINARY (https://imaginary.org/) je popularizacijski projekt znamenitog njemačkog matematičkog znanstvenog instituta Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach.

Radi se o platformi za javno dostupnu, interaktivnu matematiku. Raznoliki sadržaji IMAGINARY-ja podijeljeni su u četiri osnovne vrste: slike, software, filmovi i fizički objekti. Glavna je karakteristika ovog projekta njegov open source karakter: svi sadržaji se mogu, uz navođenje izvora i konkretnog autora koristiti za lokalne matematičke izložbe. Također, svatko može doprinijeti sadržajima te tako IMAGINARY konstantno raste.

IMAGINARY je kreiran 2008. godine i odonda su fizičke IMAGINARY izložbe održane u više od 140 gradova širom svijeta. U razdoblju od 1. do 15. prosinca 2016. po prvi put će se održati IMAGINARY izložba i u Zagrebu (https://imaginary.org/event/imaginary-exhibition-in-zagreb-croatia).

Mjesto održavanja je prvi kat zgrade PMF-Matematičkog odsjeka, Bijenička 30. Izložba će biti otvorena radnim danom od 10 do 16 sati. 

Iznimno, na dan Večeri matematike, 1. prosinca 2016., svečano otvorenje izložbe održat će se u 14:30 sati u predavaonici 003, a nakon tog će izložba biti otvorena do 16 sati.


 

Komemoracija u spomen na akademika Sibu Mardešića

U spomen na preminulog akademika  Sibu Mardešića, u srijedu 21. prosinca 2016. godine u 12 sati u predavaonici 003 na Matematičkom odsjeku održat će se komemoracija.

  Pročelnik

Prof. dr. sc. Eduard Marušić-Paloka


 

VEČER MATEMATIKE 2016.

Večer matematike 2016. godine održat će se 1. prosinca u 18 sati. Nadamo se da ćete se svi dobro zabaviti uz matematiku te da ćete nam se pridružiti i ove godine.

Posebno se želimo zahvaliti školama i vrtićima koji su dosada promovirali naš projekt objavljivanjem poziva i izvješća na svojim mrežnim stranicama ili putem medija te prepoznali nas kao organizatora.

No željeli bismo istaknuti da sve institucije pri objavi takvih sadržaja moraju istaknuti da je Večer matematike projekt Hrvatskog matematičkog društva koji škola/vrtić provodi u suradnji s nama te na taj način prepoznaju naš trud i rad na projektu kao i rad svih autora materijala.

Više o Večeri matematike i uputama za provođenje možete pročitati ovdje.

Prijave za Večer matematike moguće su na [email protected]. Prijavni obrazac  možete pronaći ovdje. Materijali za preuzimanje dostupni su od 3. studenoga 2016. kada su svi prijavljeni sudionici dobili link za preuzimanje.

O Ostalim događanjima vezanima uz Večer mtematike više doznajte ovdje.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih uz Večer matematike obratite nam se na e-mail [email protected].

Tanja Soucie, prof. i Ivana Katalenac, prof.
Organizacijski odbor Večeri matematike


 

Nastavna sekcija - predavanje u prosincu 2016.

Nastavna sekcija HMD-a nastavlja s organizacijom Stručno-metodičkih večeri. Posljednje predavanje u ovoj kalendarskoj godini, pod nazivom Konceptualne promjene u astronomskoj tradiciji u doba renesanse  održat će Vanja Flegar.

Predavanje će se održati u srijedu 7. prosinca 2016. godine na PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu. Početak predavanja je u 18.30.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a 
- predavanje u veljači

Najavljujemo sljedeće predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu 1. veljače 2017. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu. Predavanje pod naslovom "Poučavanje kao umjetnost – Fibonaccijev niz" održat će Željka Vrcelj.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
- ožujak 2017.

Nastavna sekcija nastavlja s organizacijom stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika matematike.

Umjesto predavanja, 1. ožujka 2017. godine u 18 sati i 45 minuta, u predavaonici 101 (prvi kat) na PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu, održat će se radionica. 

Radionicu pod naslovom "Matematičke igre" vodit će Lucijana Kračun Berc.

Broj sudionika ograničen je na 50 te vas molimo da se prijavite slanjem e-maila na  [email protected].
 


 

Sjećanje na prof. dr. sc. Zdravka Kurnika

U spomen na dragog kolegu, cijenjenog metodičara i geometričara, prof. dr. sc. Zdravka Kurnika (Travnik, 2. veljače 1937. -  Zagreb, 25. srpnja 2010.), a povodom  80. godišnjice njegovog rođenja, u petak, 10. ožujka 2017. u 13 sati u dvorani 110 na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30 održat će se sastanak sjećanja.

O životu i radu pokojnog profesora Kurnika govorit će prof. emer. Vlado Volenec, prof. dr. sc. Sanja Varošanec te prof. dr. sc. Mirko Polonijo.

Pozivamo Vas da nam se pridružite!

prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš, 

voditeljica Katedre za metodiku nastave matematike i računarstva PMF-Matematičkog odsjeka Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Juraj Šiftar,
predstojnik Zavoda za geometriju PMF-Matematičkog odsjeka Sveučilišta u Zagrebu


 

Stručna sekcija HMD-a
- stručno-metodičko predavanje u ožujku 2017.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike. Sljedeće predavanje održat će se u petak, 17.3.2017., u 17:30 sati u dvorani 004 PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Vizualni i kratki dokazi - prilog kreativnoj nastavi matematike (1. dio)

održat će prof. dr. sc. Darko Veljan, redoviti profesor u trajnom zvanju s PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu (sada u mirovini), i Ivana Marušić, mag. educ. math. et phys., predavač s Visoke tehničke škole u Bjelovaru.

Sažetak predavanja možete pročitati ovdje. Životopis predavača, prof. dr. sc. Darka Veljana i pred. Ivane Marušić, možete pročitati ovdje.

Srdačno Vas pozivamo na ovo zanimljivo predavanje i veselimo se Vašem dolasku.


 

Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2017.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 16. ožujka 2017. godine trebalo se po devetnaesti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Zbog Državnog natjecanja iz informatike natjecanje će se održati u četvrtak 23. ožujka 2017. godine u 12 sati i 30 minuta.

Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 6. veljače 2017. godine.

Nakon uplate molimo Vas da uplatnicu i popunjenu prijavnicu (koja je na dnu stranice)  zajedno fotografirate ili skenirate na jednom A4 papiru i pošaljete isključivo e-mailom na adresu [email protected] do 15. veljače 2017. Gđa Kosjenka Popovski će na primljene mailove odgovoriti s „O.K.“. Na taj će način svaki povjerenik dobiti povratnu informaciju je li prijava bila uspješna.

Upute možete vidjeti ovdje.


 

Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje u ožujku 2017.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom „Holt-Winters forecasting methods and joint optimization of the forecasting/inventory problem” održat ce prof. dr. sc. Liljana Ferbar Tratar, Faculty of Economics, University of Ljubljana Predavanje će se održati u srijedu, 29.3.2017. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.                             

Ovdje možete pročitati sažetak i životopis predavača te pogledati plakat.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u travnju 2017.

U organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri 5. travnja 2017. godine predavanje pod naslovom "Photomath – a što sad?" održala je Nada Mihovilić.


 

Međunarodno matematičko natjecanje  
"Klokan bez granica" 2017.

ZAMOLBA POVJERENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA

U zadacima skupine Ecolier pojavila se tiskarska pogreška: na povećem broju listića kao prvo slovo ponuđenih odgovora pojavila su se druga slova abecede (B, C, D, E, F…, T, U) umjesto slova A. Većina povjerenika ili dežurnih učitelja dobro je objasnila djeci da se radi o tiskarskoj pogreški i da je redoslijed ponuđenih odgovora uobičajen (A, B, C, D, E) jer se na listićima s rješenjima nije ništa mijenjalo.

Lijepo molim sve povjerenike osnovnih škola da mi se jave na mail: [email protected] i potvrde ukoliko su na ovaj način objasnili djeci nastalu pogrešku. Nekoliko se povjerenika obratilo meni ili gđi Kosjenki, tijekom samog natjecanja,  i riješili smo „situaciju“ odmah. No, bez obzira na naše telefonske razgovore, molim vas da potvrdite još jednom preko maila kako bismo znali u kojim je školama možda ostala „neriješena“ ili „pogrešno riješena“ situacija. Ecolier je kategorija s najvećim brojem sudionika.

Hvala vam unaprijed na razumijevanju i suradnji.

Srdačan pozdrav,
Maja Marić – koordinator Međunarodnog natjecanja Klokani bez granica


 

Završen Sedmi kongres nastavnika matematike RH

Završnim riječima po sekcijama u petak 1. srpnja 2016. u Zagrebu završio je Sedmi kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske. Na kongresu je sudjelovalo blizu 800 sudionika iz cijele RH, te s gostima-predavačima iz Austrije, Slovenije i SAD-a.

Rad kongresa odvijao se u pet sekcija - za predškolski odgoj, razrednu nastavu, učitelje matematike u višim razredima osnovne škole, nastavnike matematike u srednjim školama te za viskoko školstvo.

Održano je sedamdesetak predavanja, dvadesetak priopćenja, blizu 40 radionica i dva okrugla stola na temu vertikalnog povezivanja. Sažetci većine predavanja, priopćenja i radionica objavljeni su u Zborniku sažetaka.


 

Županijsko natjecanje iz matematike

Dana 28. veljače 2017. održano je županijsko natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Objavljujemo zadatke i rješenja za osnovne i srednje škole.


 

Školsko / gradsko natjecanje iz matematike

U četvrtak 26. siječnja 2017. godine održano je školsko / gradsko natjecanje iz matematike.

Objavljeni su zadaci i rješenja zadataka za osnovne škole i srednje škole (A i B varijanta).


 

Državno natjecanje iz matematike

U utorak 4. travnja 2017. godine održano je Državno natjecanje iz matematike.

Objavljeni su zadaci i rješenja zadataka za osnovne škole i srednje škole (A i B varijanta).


 

Noć knjige u Knjižnici HAZU

Pozivamo vas da se pridružite obilježavanju Noći knjige u Knjižnici HAZU.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u svibnju 2017.

 

Predavanjem Jednostavna fizika i složena matematika, koje će održati prof. dr. sc. Zvonimir Šikić, zatvaramo niz predavanja u okviru Stručno - metodičkih večeri Nastavne sekcije HMD-a za ovu školsku godinu. 

Predavanje će se održati srijedu 3. svibnja 2017. u 18 sati i 30 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.


 

Obavijest iz XV. gimnazije

XV. gimnazija aktivno sudjeluje na projektu „Go – igra koja nas uči razmišljati“, kojeg u suradnji sa šest odgojno obrazovnih ustanova iz Zagreba, Velike Gorice, Lipovljana i Kutine provodi Hrvatska igo udruga, a financiraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grad Kutina.

U sklopu projekta će se od 8. do 14. svibnja 2017. održati „Prvi hrvatski tjedan igre go“.

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na javno predavanje:

 „AlphaGo – artificial intelligence and the game of go“

koje će 8. svibnja 2017. godine s početkom u 14:15 sati

u kino dvorani XV. gimnazije održati

Catalin Taranu

profesionalni igrač i trener najstarije i najpoznatije japanske škole goa Nihon ki-in.

 

Predavanje će biti na engleskom jeziku i trajat će jedan školski sat.

Radujemo se Vašem dolasku i bilo bi nam drago ako biste potvrdili dolazak do petka, 5. svibnja 2017. godine na  e-mail: [email protected].

Ljiljana Crnković, prof.

Ravnateljica XV. gimnazije


 

HRVATSKA MATEMATIČKA OLIMIPIJADA 2017. 

 
Ekipe Republike Hrvatske za međunarodna matematička natjecanja određuju se na osnovu testova održanih 22. i 23. travnja,  te 6. svibnja 2017. u Zagrebu i rang-liste nastale na osnovu tih testova. Radi se o ekipama za 58. Međunarodnu matematičku olimpijadu (IMO ekipa), za 11. Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu (MEMO ekipa) i 4. Mediteransko natjecanje mladih matematičara (MYMC).
 
Članovi IMO ekipe (6 učenika) biraju se s početka rang-liste, a nakon toga članovi MEMO ekipe (također 6 učenika) su najbolji učenici s te rang-liste koji nisu članovi IMO ekipe, niti su maturanti (maturanti nemaju pravo nastupa na MEMO-u).
Članovi ekipe za MYMC su, poštujući pravilo da ekipu čine dvije učenice i dva učenika, najbolje rangirani učenici i učenice s rang liste koji nisu članovi ni IMO ni MEMO ekipe niti maturanti.
 
Ukoliko ne bude odustajanja, članovi ekipa za međunarodna natjecanja trebali bi biti:
 
IMO ekipa
1. Adrian Beker, XV. gimnazija, Zagreb
2. Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb
3. Marin Varivoda, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
4. Lukas Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec
5. Lugo Mihovilić, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb
6. Borna Šimić, Gimnazija „Matija Mesić“, Slavonski Brod
 
MEMO ekipa
1. Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka
2. Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb
3. Aleksandra-Saša Božović, Prva gimnazija, Varaždin
4. Tea Arvaj, III. gimnazija, Osijek
5.  Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
6.  Luka Šimek, XV. gimnazija, Zagreb
 
MYMC ekipa
1.  Daniel Širola, XV. gimnazija, Zagreb
2.  Luka Kraljević, XV. gimnazija, Zagreb
3.  Nera Majtanić, XV. gimnazija, Zagreb
4.  Jelena Dujella, XV. gimnazija, Zagreb
 
U slučaju izvanrednih okolnosti, sastav ekipa je podložan promjenama, u skladu s gore navedenim pravilima i uz poštivanje rang-liste. 
Natjecanje je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Stručna sekcija HMD-a - predavanje u lipnju

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Sljedeće predavanje održat će se u petak, 30.6.2017.u 17:00 sati u dvorani 004 PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Vizualni i kratki dokazi - prilog kreativnoj nastavi matematike (2. dio)

održat će prof.dr.sc. Darko Veljan, redoviti profesor u trajnom zvanju s PMF-Matematičkoga odsjeka Sveučilišta u Zagrebu (sada u mirovini), i Ivana Marušić, mag. educ. math. et phys., asistentica s Visoke tehničke škole u Bjelovaru.

Sažetak predavanja možete pročitati ovdje. Životopis predavača, prof.dr.sc. Darka Veljana i Ivane Marušić, možete pročitati ovdje.


 

STRUČNO-METODIČKE VEČERI NASTAVNE SEKCIJE HMD-a

predavanje u studenom 2017.

 Najavljujemo sljedeće predavanje u organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri. Predavanje će se održati u srijedu 8. studenog 2017. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.


Predavanje pod naslovom "CSI: Peta" održati će Ivana Martinić.


 

Stručno-metodičko predavanje u studenom 2017.

 

Treće predavanje u 2017. godini održat će se u petak, 24.11.2017., u 17:00 sati u dvorani 004 Matematičkoga odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Limes funkcije - o metodičkim pristupima u visokoškolskoj nastavi matematike

održat će prof.dr.sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redovita profesorica na Matematičkom odsjeku istoga fakulteta.

Sažetak predavanja i životopis predavačice, prof.dr.sc. Aleksandre Čižmešije, možete pročitati ovdje.


 

Poziv na predstavljanje knjige

Prirodoslovci i matematičari

  

image002.png


 

STRUČNO-METODIČKE VEČERI NASTAVNE SEKCIJE HMD-a

predavanje u listopadu 2017.

 

S novom školskom godinom počinje i novi niz predavanja u organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri. Prvo predavanje će se održati u srijedu 4. listopada 2017. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Što možemo učiniti da motiviramo učenike" održat će Kristina Jelena Penzar i Ana Sarić.


Sažetak


 

MERIA PROJEKT

Poštovani nastavnici, 

sa zadovoljstvom Vas želimo informirati o projektu "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)" koji se financira u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.  

Više informacija o projektu možete pronaći u Vijestima u prilogu, te na službenoj stranici projekta: www.meria-project.eu 

U ime projektnog tima srdačan pozdrav,

dr.sc. Matija Bašić, koordinator projekta


 

HRVATSKA MATEMATIČKA OLIMIPIJADA 2017. 

 
Ekipe Republike Hrvatske za međunarodna matematička natjecanja određuju se na osnovu testova održanih 22. i 23. travnja,  te 6. svibnja 2017. u Zagrebu i rang-liste nastale na osnovu tih testova. Radi se o ekipama za 58. Međunarodnu matematičku olimpijadu (IMO ekipa), za 11. Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu (MEMO ekipa) i 4. Mediteransko natjecanje mladih matematičara (MYMC).
 
Članovi IMO ekipe (6 učenika) biraju se s početka rang-liste, a nakon toga članovi MEMO ekipe (također 6 učenika) su najbolji učenici s te rang-liste koji nisu članovi IMO ekipe, niti su maturanti (maturanti nemaju pravo nastupa na MEMO-u).
Članovi ekipe za MYMC su, poštujući pravilo da ekipu čine dvije učenice i dva učenika, najbolje rangirani učenici i učenice s rang liste koji nisu članovi ni IMO ni MEMO ekipe niti maturanti.
 
 

Matka PROSLAVILA 25. rođendan

 M_100.jpg

Časopis Matka proslavio je svoj 25. rođendan i jubilarni stoti broj. Tim povodom organizirali smo rođendansku veselicu, a slavlju se tom prigodom "pridružila" i nova knjiga iz  Matkine biblioteke - Čudesni svijet Matke.


Dana 24. svibnja 2017. u podne i 100 minuta, ovdje je objavljen jubilarni nagradni zadatak.

Točno rješenje nagradnog zadatka poslao je Dominik Ferketin, 5. razred, OŠ Jure Kaštelana, Zagreb. Čestitamo Dominiku kojemu će nagrada stići poštom.

Zadatak je objavljen i na facebook stranici Večeri matematike.


 

Nove medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO)

Završava 58. Međunarodna matematička olimpijada (IMO) koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu od 13. do 24. srpnja. Na olimpijadi sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a članovi šesteročlane hrvatske ekipe su: 
 
Adrian Beker, 4.razred, XV. gimnazija, Zagreb
Lugo Mihovilić, 4.razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb
Petar Nizić-Nikolac, 3.razred, XV. gimnazija, Zagreb    
Lukas Novak, 4.razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec
Borna Šimić, 3.razred, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
Marin Varivoda, 2.razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
  
Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na IMO-u prvi put.

 
Ivan Krijan i Mea Bombardelli, voditelji ekipe

Nešto više informacija kao i službeni rezultati dostupni su na 
https://www.imo2017.org.br/
http://imo-official.org/year_info.aspx?year=2017
http://imo-official.org/team_r.aspx?code=HRV&year=2017


 

11. Srednjoeuropska matematička olimpijada

U gradu Vilniusu Litvi upravo je završena jedanaesta po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada. Olimpijada je trajala od 21. do 27. kolovoza. Hrvatsku su predstavljali

Tea Arvaj, III. gimnazija, Osijek

Aleksandra-Saša Božović, Prva gimnazija, Varaždin

Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka

Luka Šimek, XV. gimnazija, Zagreb

Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb.

 

Voditelji ekipe bili su Matija Bašić i Ivan Kokan. 

Na pojedinačnom dijelu natjecanja, Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju. Ovo je četvrta godina zaredom da je jedan od hrvatskih natjecatelja postigao tako izniman rezultat na ovom natjecanju. Uz Tadejevu zlatnu medalju, predstavljajući Hrvatsku brončane medalje su osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović.

 

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila četvrta u konkurenciji 11 država dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije. Natjecanje je bilo uzbudljivo i neizvjesno, što pokazuju i rezultati. Na prvom mjestu je Poljska s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Slovenija. Na trećem mjestu je Mađarska sa samo jednim bodom prednosti pred našom i bjeloruskom ekipom.


Detaljne informacije i fotografije s natjecanja mogu se naći na službenoj web-stranici: http://memo2017.lmnsc.lt/ 

Sljedeće godine 12. Srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se u Poljskoj.


 

 HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

I HRVATSKA ZAKLADA ZA ZNANOST

pozivaju Vas na predstavljanje znanstvenoga projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatska znanstvena i filozofska baština

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 18. rujna 2017. godine s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti


 

STRUČNO-METODIČKE VEČERI NASTAVNE SEKCIJE HMD-a
predavanje u prosincu 2017.

 

Najavljujemo sljedeće predavanje u sklopu Stručno-metodičkih večeri Nastavne sekcije HMD-a.

Predavanje će se održati u srijedu 6. prosinca 2017. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "IZAZOVI PODUČAVANJA STATISTIKE I OBRADE PODATAKA" održat će TVRTKO TADIĆ.

Sažetak i životopis predavača.


 


 

Matka slavi 25. rođendan

 M_100.jpg

Časopis Matka slavi svoj 25. rođendan i jubilarni stoti broj. Tim povodom pripremamo rođendansku veselicu na kojoj vas, osim službenog dijela, čekaju i prigodne nagradne igre.

Slavljenici će se tom prigodom "pridružiti" i nova knjiga iz  Matkine biblioteke - Čudesni svijet Matke.

Pridružite nam se u srijedu 24. svibnja 2017. godine u 18.30 u dvorani 003 na Matematičkom odsjeku PMF-a, Bijenička 30 u Zagrebu.

Veselimo se vašem dolasku!


 

CESTITKA.png

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a -
predavanje u veljači 2018.

Sljedeće predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a bit će u srijedu, 7. veljače 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Metode višekriterijske optimizacije u upravljanju lancem opskrbe" održat će Kristina Šorić. 


 

Inženjerska sekcija - predavanje u veljači 2018.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom „Poslovna analiza u IT-u" održat će Denis Mahmić, mag math, business analyst, My Compliance Office, Dublin, Irska. Predavanje će se održati u četvrtak, 8.2.2018. u 18.15 sati u dvorani 004 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.

Ovdje možete pročitati sažetak i životopis predavača, te pogledati plakat.

Popis do sada održanih predavanja Inženjerske sekcije HMD-a možete pronaći na  https://www.matematika.hr/index.php/predavanja/inzenjerska/.


 

ŠKOLSKO-GRADSKO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

Dana 25. siječnja održano je školsko/gradsko natjecanje iz matematike.

Ovdje su objavljeni zadaci i rješenja za osnovne škole i srednje škole.


 

VEČER MATEMATIKE 2017.

Večer matematike 2017. godine održat će se 7. prosinca u 18 sati. Nadamo se da ćete se svi dobro zabaviti uz matematiku te da ćete nam se pridružiti i ove godine.

Više o Večeri matematike i uputama za provođenje možete pročitati ovdje.

Prijave za Večer matematike već su počele ispunjavanjem online prijavnice koja je dostupna ovdje.


 

Stručne sekcija - predavanje u ožujku 2018. godine

Prvo predavanje u 2018. godini održat će se u petak, 2.3.2018.u 17:00 sati u dvorani 004 Matematičkoga odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Limes funkcije - o metodičkim pristupima u visokoškolskoj nastavi matematike (2. dio)

održat će prof.dr.sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redovita profesorica na Matematičkom odsjeku istoga fakulteta. Predavanje se organizira u suradnji s Katedrom za metodiku nastave matematike i računarstva Matematičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sažetak predavanja i životopis predavačice, prof.dr.sc. Aleksandre Čižmešije, možete pročitati ovdje.


 

Najavljujemo

8. kongres nastavnika matematike RH

 

8. kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske održat će se od 3. do 5. srpnja  2018. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva (HMD), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Glavna tema skupa je "Inovativnost i kreativnost u nastavi matematike". 


 

Prijave prijedloga predavanja/prikaza/radionica/postera

Ovom prilikom pozivamo Vas da predavanja, prikaze, radionice i sudjelovanja u poster-sekciji prijavite slanjem sažetka do 30. travnja 2018. na [email protected]. Za sekciju visokog školstva radove šaljite na adresu [email protected] (za sveučilišnu matematiku) te [email protected] (ostali visokoškolski članci), a za studentsku sekciju na adresu [email protected].

Zaprimljeni radovi proći će recenziju te će autori o rezultatima recenzija biti obaviješteni najkasnije do 31. svibnja 2018. Cjeloviti radovi u obliku članka za sve prihvaćene radove trebaju biti poslani najkasnije do 30. lipnja 2018. na iste adrese.

U zborniku radova bit će objavljeni sažeci, dok će odabrani članci biti objavljeni u Poučku.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije - predavanje u ožujku 2018. godine

Najavljujemo sljedeće predavanje Stručno-metodičkih večeri Nastavne sekcije HMD-a. Predavanje će se održati u srijedu 7. ožujka 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Ruđer Bošković u svjetskoj i hrvatskoj znanosti" održat će  Stipe Kutleša.


 

Statut Hrvatskog matematičkog društva

 

Na temelju članka 11. Zakona o udrugama ("Narodne novine'' 88/01 i 11/02) i na temelju članka 21. stavka 1. Statuta Hrvatskoga matematičkog društva Skupština Hrvatskoga matematičkog društva pismenim glasovanjem provedenim od 24. studenoga do 1. prosinca 2011. godine donijela je Izmjene i dopune Statuta Hrvatskoga matematičkog društva. Na temelju članka 5. Izmjena i dopuna Statuta Izvršni odbor Hrvatskoga matematičkog društva na svojoj sjednici održanoj 27. lipnja 2012. godine utvrdio je sljedeći pročišćeni tekst:

 

STATUT
Hrvatskoga matematičkog društva

 

Uvodne odredbe

Članak 1.

Ovim Statutom uređuje se: naziv, sjedište, područje djelovanja, javnost rada, cilj i djelatnost, tijela upravljanja, zastupanje udruge, članstvo, unutarnje ustrojstvo, udruživanje s drugim udrugama, imovina, te prestanak rada Hrvatskog matematičkog društva. Hrvatsko matematičko društvo (u daljnjem tekstu HMD) je  strukovna udruga matematičara u Republici Hrvatskoj.

Članak 2.

Naziv udruge je "Hrvatsko matematičko društvo". Uz naziv na hrvatskom jeziku, u kontaktu s međunarodnim subjektima Udruga koristi i naziv na engleskom jeziku koji glasi "Croatian Mathematical Society".

Članak 3.

Sjedište HMD–a je u Zagrebu, Bijenička cesta 30. Odluku o promjeni sjedišta donosi Skupština HMD–a. HMD djeluje na području Republike Hrvatske.

Članak 4.

Pečat HMD–a je kvadratičan, stranice 3 cm. Sadrži redizajn Blanušina grafa i  natpis "Hrvatsko matematičko društvo, Zagreb".

Članak 5.

HMD je  pravna osoba čiji rad je javan. Javnost rada HMD ostvaruje izdavanjem glasila, informiranjem javnosti o svojim djelatnostima kroz sredstva javnog informiranja i na druge načine u skladu s ovim Statutom.

 

Ciljevi i djelatnost

Članak 6.

Cilj  HMD–a je unapređivanje i promicanje matematičke znanosti, nastave matematike na svim razinama, primjene matematike u drugim disciplinama, kao i unapređivanje društvenog položaja matematičara i matematike u cjelini.


Članak 7.

(1) HMD ostvaruje svoje ciljeve obavljanjem sljedećih djelatnosti:

-   organiziranje znanstvenih i stručnih skupova,

-   organiziranje  znanstvenih i stručnih predavanja,

-   organiziranje seminara i savjetovanja,

-   izdavačka djelatnost,

-   organiziranje i provođenje natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola,

-   suradnja sa srodnim domaćim udrugama i institucijama,

-    međunarodna suradnja,

-    članstvo u međunarodnim matematičkim asocijacijama i sl.

 

(2) Rad HMD–a odvija se kroz tri sekcije: znanstvenu, nastavnu i inženjersku. Skupština HMD–a može odlučiti o osnivanju i drugih sekcija.

 

Tijela upravljanja

Članak 8.

(1) Najviše tijelo upravljanja je Skupština. Izvršno tijelo Skupštine je Izvršni odbor. HMD ima predsjednika, potpredsjednike od kojih je jedan zadužen za financije i tajnika, te Sud časti. Broj potpredsjednika utvrđuje Skupština.

(2) Mandat svih tijela upravljanja traje četiri godine.

 

Skupština

Članak 9.

(1) Skupština HMD–a sastoji se od članova Izvršnog odbora, članova Suda časti, po jednog predstavnika svake podružnice, po jednog predstavnika svake pravne osobe koja je član HMD–a i još barem 40 članova koje članovi HMD–a biraju pismenim glasovanjem u skladu s posebnim Pravilnikom koji donosi Izvršni odbor. Način izbora predstavnika podružnice, odnosno, pravne osobe člana HMD–a svojim aktima utvrđuje ta podružnica, odnosno, pravna osoba.

(2) Kandidacijski postupak za članove Skupštine i zaključivanje liste kandidata provodi Izvršni odbor u skladu s Pravilnikom iz stavka (1). Glasački listići s formiranom listom kandidata šalju se svakom članu HMD–a. U izborno tijelo ulaze samo oni glasački listići koji ispunjeni budu vraćeni na adresu HMD–a u propisanom roku. Prema dobivenom broju glasova izrađuje se rang–lista kandidata. Članovima Skupštine postaje prvih 40 kandidata s te rang–liste uključujući i sve one koji imaju jednaki broj glasova kao i 40. na rang–listi.

(3) Redovito zasjedanje Skupštine održava se u ožujku svake neparne godine. Osim toga, Skupština zasjeda prema potrebi. Rad Skupštine je javan.

(4) Skupština može pravovaljano odlučivati ako je na njoj nazočna natpolovična većina svih članova. Ako u određeno vrijeme početka Skupštine nije nazočna natpolovična većina svih članova, početak Skupštine se odgađa za 15 minuta, a zatim počinje s radom i pravovaljano odlučuje ako je nazočno više od 1/4 članova. Odluke Skupštine donose se natpolovičnom većinom glasova nazočnih članova.

(5) Skupština o nekim pitanjima može na prijedlog predsjednika HMD–a, Izvršnog odbora HMD–a ili Suda časti HMD–a odlučiti i pismenim putem ili putem elektroničke pošte. U tom slučaju za donošenje odluke potrebna je natpolovična većina glasova svih članova Skupštine.

(6) Na svojoj redovitoj sjednici svake četvrte (svake druge neparne) godine Skupština iz redova članova HMD–a bira predsjednika, potpredsjednike, tajnika, voditelje sekcija, Izvršni odbor u užem sastavu i Sud časti. Mandat svih ovih tijela upravljanja započinje danom izbora.

(7) Skupština na svojim redovitim sjednicama svake neparne godine:

-       donosi plan rada za naredne dvije godine,

-       donosi financijski plan za naredne dvije godine,

-       prihvaća izvještaj o radu u prethodne dvije godine,

-       prihvaća financijski izvještaj za prethodne dvije godine,

-       obavlja i druge poslove određene ovim Statutom.

 

Izvršni odbor

Članak 10.

(1) Izvršni odbor djeluje u užem ili u širem sastavu.

(2) Izvršni odbor u užem sastavu broji najmanje 17, a najviše 25 članova. Predsjednik, potpredsjednici i tajnik HMD–a, kao i voditelji sekcija, članovi su Izvršnog odbora u užem sastavu. Lista kandidata za ostale članove Izvršnog odbora u užem sastavu formira se slobodno.

(3) Izvršni odbor u širem sastavu sastoji se od članova Izvršnog odbora u užem sastavu i od po jednog predstavnika svake pravne osobe, članice HMD–a, koja takvog predstavnika imenuje.

(4) U daljnjem tekstu termin „Izvršni odbor“ znači „Izvršni odbor u širem sastavu“.

(5) Izvršni odbor pravomoćno donosi odluke ako u odlučivanju sudjeluje natpolovična većina članova njegovog užeg sastava. Odluke se donose natpolovičnom većinom glasova prisutnih članova Izvršnog odbora.

(6) Izvršni odbor izvršava odluke Skupštine, priprema sve dokumente za Skupštinu, provodi izbore za Skupštinu, priprema prijedloge za izbor dužnosnika HMD–a (predsjednika, potpredsjednika, tajnika, voditelja sekcija), članova Izvršnog odbora u užem sastavu i članova Suda časti, razmatra završne i periodičke obračune, prati rad sekcija i odvijanje redovitih aktivnosti (natjecanja, matematičke olimpijade, ljetne škole, seminari, savjetovanja, suradnja s drugim udrugama, izdavanje publikacija i dr.) te odlučuje o svim drugim pitanjima koja se pojave tokom rada, a koja nisu u nadležnosti Skupštine.

(7) Izvršni odbor imenuje članove uredništava svakog časopisa kome je HMD izdavač ili suizdavač. Barem po jedan član svakog uredništva je član Izvršnog odbora.

(8) Izvršni odbor između svojih članova imenuje koordinatore za:

a)    organizaciju državnih i regionalnih natjecanja iz matematike,

b)     aktivnosti u vezi s Međunarodnom matematičkom olimpijadom i Srednjoeuropskom matematičkom olimpijadom,

c)    organizaciju natjecanja „Klokan bez granica“,

d)    pripreme i organizaciju ljetnih škola za mlade,

e)    pripremu i organizaciju seminara i savjetovanja,

f)     suradnju HMD–a s drugim udrugama, članstvo HMD–a u međunarodnim matematičkim asocijacijama, kao i suradnju s članovima HMD–a s trajnim ili duljim privremenim boravkom izvan Hrvatske,

g)    izdavačku djelatnost,

h)   druge važne poslove povezane s djelatnostima HMD–a.

(9) Izvršni odbor imenuje predstavnike HMD–a u domaćim i međunarodnim stručnim tijelima.

 

Individualna tijela upravljanja

Članak 11.

(1) Predsjednik HMD–a ujedno je i predsjednik Izvršnog odbora. Predsjednik zastupa HMD kao pravnu osobu. Predsjednik saziva sjednice Skupštine i sjednice Izvršnog odbora i rukovodi njihovim radom. Sjednicu Skupštine  može sazvati i Izvršni odbor. Sjednica Skupštine mora biti sazvana najmanje 15 dana prije predviđenog datuma njezina održavanja.

(2) U slučaju dulje spriječenosti, dulje odsutnosti ili bolesti predsjednika Izvršni odbor određuje koji potpredsjednik preuzima sve ovlasti predsjednika ili iz svojih redova bira vršitelja dužnosti predsjednika.

(3) Potpredsjednik za financije redovito izvještava Izvršni odbor o financijskom poslovanju HMD–a. Potpredsjednik za financije također nadzire izradu završnog godišnjeg i periodičkog polugodišnjeg obračuna.

(4) Tajnik HMD–a vodi zapisnike na sjednicama Skupštine i Izvršnog odbora, te obavlja poslove oko evidencije i registracije članstva.

(5) Ako potpredsjednik za financije ili tajnik budu spriječeni obnašati svoju funkciju, Izvršni odbor će iz svojih redova odabrati vršitelja dužnosti potpredsjednika za financije ili tajnika.

 

Sud časti

Članak 12.

(1) Sud časti se sastoji od tri člana i bira svog predsjednika na konstituirajućoj sjednici. Konstituirajuću sjednicu Suda časti saziva predsjednik HMD–a, dok ostale sjednice saziva predsjednik Suda časti.

(2) Sud časti rješava sporove unutar HMD–a. Sud časti zasjeda u punom sastavu, a odluke donosi većinom glasova. Odluke Suda časti potvrđuje Skupština. Vijećanja i glasovanja Suda časti su tajna. Na temelju prijedloga Izvršnog odbora Sud časti odlučuje o eventualnom isključenju iz HMD–a.

 

Članstvo

Članak 13.

(1) Redovnim članom HMD–a može postati svaka osoba koja je završila studij matematike ili neki od srodnih studija na visokoškolskoj instituciji. Prava i dužnosti redovnih članova su:

-       sudjelovati u ostvarivanju ciljeva HMD–a,

-       birati i biti biran u tijela upravljanja HMD–a,

-       biti informiran o radu HMD–a,

-       besplatno dobivati primjerak 'Vjesnika HMD–a',

-       kupovati uz popust izdanja HMD–a,

-       plaćati godišnju članarinu čiji iznos određuje Izvršni odbor.

O ostalim pogodnostima redovnih članova HMD–a odlučuje Skupština. Redovni članovi, čije je članstvo u HMD–u trajalo najmanje 10 godina, odlaskom u mirovinu bivaju oslobođeni plaćanja članarine i pritom zadržavaju status redovnog člana.

(2) Članom HMD–a može biti i pravna osoba, domaća i strana. Udruga koja je član HMD–a može imenovati svoga predstavnika u Izvršnom odboru HMD–a. Pravna osoba, član HMD–a, imenuje svog predstavnika u Skupštini HMD–a. Pravna osoba, član HMD-a, plaća godišnju članarinu čiji iznos određuje Izvršni odbor HMD-a, te dobiva besplatno primjerak 'Vjesnika HMD–a'. Članovi udruge koja je član HMD–a mogu pristupiti HMD–u i postati redovni članovi uz obvezu plaćanja 50% iznosa propisane članarine. Članom HMD–a može biti i stranac, pod istim uvjetima kao i državljanin Republike Hrvatske.

(3) HMD ima Matematički podmladak. Članovi Matematičkog podmlatka ne sudjeluju u radu tijela upravljanja HMD–a. Iznos godišnje članarine određuje Izvršni odbor. Dobna granica za članstvo u Matematičkom podmlatku je 26 godina.

(4) O prijemu građana u članstvo odlučuje Izvršni odbor, a o prijemu pravnih osoba, na prijedlog Izvršnog odbora, odlučuje Skupština. Osoba koja želi postati redovnim članom ispunjava pristupnicu. HMD vodi popis članova.

(5) Osobito zaslužni pojedinci i pravne osobe mogu postati počasnim članovima HMD–a. O počasnom članstvu odlučuje Skupština. Počasni članovi također besplatno dobivaju primjerak 'Vjesnika HMD–a'.

(6) Član HMD–a može u svako doba svojevoljno istupiti iz HMD–a, ako o tome pismeno obavijesti Izvršni odbor. Član se briše iz evidencije ako ne plati propisanu članarinu dvije uzastopne godine. Odluku o tome donosi Izvršni odbor. Takav član se može ponovo upisati u HMD. Član HMD–a može biti isključen iz HMD–a ako na bilo koji način grubo naruši ugled HMD–a. Član nekog od tijela upravljanja može biti opozvan sa svoje funkcije ako neizvršavanjem svojih obaveza ili neopravdanim izostancima sa sastanaka dovodi u pitanje djelovanje tijela čiji je član. Član HMD–a o čijem je isključenju, odnosno opozivu s funkcije, donio odluku Sud časti ima pravo žalbe Skupštini u roku od 15 dana od dana primitka odluke. Odluka Skupštine je konačna.

 

Sekcije

Članak 14.

(1) Članovi HMD–a obavljaju svoj rad kroz sekcije. Sekcije nisu ustrojstveni oblici. Radom sekcija rukovode Odbori na čijem čelu se nalaze voditelji sekcija. Članove Odbora imenuje Izvršni odbor HMD–a na prijedlog voditelja sekcije.

(2) Znanstvena sekcija brine se o unapređivanju i objedinjavanju znanstvenog rada u području matematike u Republici Hrvatskoj. U djelokrug njezina rada spada suradnja s drugim nacionalnim matematičkim udrugama, organiziranje znanstvenih kolokvija, organiziranje gostovanja inozemnih matematičara u Hrvatskoj, razmjena informacija o međunarodnim matematičkim konferencijama i sl.

(3) Nastavna sekcija bavi se unapređivanjem nastave matematike na svim razinama te organizira stručna predavanja, skupove i seminare. Također, Nastavna sekcija sudjeluje u organiziranju i provođenju svih natjecanja iz matematike u Republici Hrvatskoj.

(4) Inženjerska sekcija bavi se promicanjem primjene matematike u drugim područjima. Sekcija organizira popularna, stručna i znanstvena predavanja čiji je cilj informiranje javnosti o korisnosti matematike.

(5) Voditelji sekcija zajednički koordiniraju rad Kolokvija HMD–a. Na njihov prijedlog, raspored i vrijeme održavanja Kolokvija određuje Izvršni odbor.

 

Podružnice

Članak 15.

(1) U gradovima Republike Hrvatske, gdje za to postoje uvjeti,  mogu se osnovati podružnice. Podružnice su ustrojstveni oblici koji nemaju status pravne osobe.

(2) Osnivanje podružnica iniciraju zainteresirani članovi HMD–a koji predlažu i osobu ovlaštenu za predstavljanje podružnice. Skupština donosi odluku o osnivanju svake pojedine podružnice i odluku o imenovanju osobe ovlaštene za predstavljanje podružnice. Podružnica može imati interni akt o radu, koji potvrđuje Skupština HMD–a. Podružnice su dužne najkasnije dva mjeseca prije održavanja redovne Skupštine HMD–a  Izvršnom odboru podnijeti izvještaj o dvogodišnjem djelovanju, financijski izvještaj i plan rada za naredne dvije godine.

(3) U slučaju prestanka rada pojedine podružnice Skupština donosi odluku o njezinu zatvaranju.

(4) Dio prihoda od članarina (čiju visinu određuje Skupština), kao i donacije i ostali prihodi ostaju podružnicama. Podružnice mogu imati svoj žiro–račun kao podračun žiro–računa HMD–a o čemu odlučuje Skupština u svakom pojedinom slučaju.

 

Suradnja s drugim udrugama

Članak 16.

HMD može sklapati ugovore o raznim oblicima suradnje i udruživanja sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu. Također, HMD može stupati u kolektivno članstvo u različite međunarodne matematičke asocijacije. O ovim pitanjima odlučuje Skupština na prijedlog Izvršnog odbora. Skupština će također po potrebi odrediti predstavnike  HMD–a u međunarodnim udrugama.

 

Izdavačka djelatnost

Članak 17.

(1) HMD je izdavač znanstvenih i stručnih matematičkih časopisa, te matematičkih knjiga. Odluku o izdavanju časopisa i serija publikacija donosi Skupština. Uredništva časopisa i glavne urednike serije publikacija bira Izvršni odbor. Uredništva o svom djelovanju izvještavaju preko svojih predstavnika u Izvršnom odboru. 
  
(2) HMD je izdavač 'Vjesnika HMD–a'. Uredništvo ove publikacije čini Izvršni odbor. 'Vjesnik HMD–a' izlazi najmanje jednom godišnje i donosi aktualne informacije o radu HMD-a.

(3) O izdavanju matematičkih znanstvenih i stručnih knjiga, biltena i izvještaja sa seminara i savjetovanja u organizaciji HMD–a, kao i ostalih povremenih publikacija, odlučuje Izvršni odbor.

 

Imovina HMD-a

Članak 18.

(1) Novčana sredstva koja je Udruga stekla uplatom članarina, dobrovoljnim prilozima i darovima, priređivanjem igara na sreću, obavljanjem izdavačke djelatnosti, dotacijama iz državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija i fondova, njene pokretne i nepokretne stvari  te druga imovinska prava čine imovinu Udruge.

(2) Izvršni odbor dužan je pravovremeno načiniti izvještaj o godišnjem radu i plan rada za narednu godinu u svrhu podnošenja zahtjeva nadležnim institucijama za dodjelu financijskih sredstava. Izvještaj o godišnjem radu verificira Skupština.

(3) Ukoliko HMD ostvari dobit obavljanjem svojih dopuštenih djelatnosti koristit će istu za realizaciju i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi HMD–a.

 

Administrativni i financijski poslovi

Članak 19.

(1) Za rad u HMD–u i njegovim tijelima članovi ne primaju novčanu naknadu. Naknadu članovi HMD–a mogu dobiti samo za pokriće efektivnih troškova učinjenih u dogovoru s Izvršnim odborom. Za obavljanje financijskih i administrativnih poslova HMD može sklopiti ugovor s PMF–Matematičkim odjelom u Zagrebu, i/ili angažirati  suradnike. Ovakve ugovore u ime HMD–a zaključuje Izvršni odbor.

(2) Uredništva časopisa iz članka 17. stavka (1), uz suglasnost Izvršnog odbora, odlučuju o honorarima koji se isplaćuju suradnicima tih časopisa.

(3) Za rad na izdavanju 'Vjesnika HMD–a' u pravilu se ne dobiva honorar. O eventualnoj nagradi za ove poslove odlučuje Skupština.

(4) Izvršni odbor odlučuje o eventualnoj nagradi suradnicima u izdavanju ostalih publikacija i knjiga.

(5) Izvršni odbor odlučuje o honorarima za predavače na Kolokvijima HMD–a, za predavače na savjetovanjima i seminarima koje HMD organizira, te za suradnike u provođenju natjecanja iz matematike.

 

Nagrade i priznanja

Članak 20.

(1) Izvršni odbor predlaže nagrade i priznanja HMD–a za one pojedince i pravne osobe koji su posebno pridonijeli razvoju i ugledu HMD–a. O ovim nagradama i priznanjima odlučuje Skupština.

(2) Izvršni odbor će podržati ili istaknuti kandidaturu članova HMD–a za dodjelu državnih ili međunarodnih nagrada.

 

Prijelazne i završne odredbe

Članak 21.

(1) Statut, te izmjene i dopune Statuta HMD–a donosi Skupština na svojoj sjednici ili glasovanjem pismenim putem ili elektroničkom poštom. Izmjene ili dopune Statuta predlaže Izvršni odbor, a rasprava o tim prijedlozima treba trajati najmanje 30 dana.

(2) U slučaju prestanka rada HMD–a sva njegova imovina predaje se PMF–Matematičkom odjelu u Zagrebu, s time da se preda udruzi koja bi bila osnovana s istim ili sličnim ciljevima kao i HMD.

Članak 22.

Izmijenjeni i dopunjeni Statut stupa na snagu danom donošenja.

Pravila za izbor ekipa RH na međunarodnim natjecanjima
iz matematike

Izvršni odbor HMDa je 29. siječnja 2018. donio Pravila za izbor ekipa RH na međunarodnim natjecanjima iz matematike, te Naputak za učenike koji se školuju izvan RH. 
Objavljujemo i sastav Povjerenstva HMDa za međunarodna matematička natjecanja. 
 

Uspjeh hrvatske ekipe na natjecanju RMM

Na prestižnom međunarodnom matematičkom natjecanju Romanian Master održanom od 21. do 26. veljače 2018. godine sudjelovalo je 107 učenika iz 18 država svijeta. Ove su godine ekipu Republike Hrvatske predstavljali sljedeći učenici:

Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb
Borna Šimić, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb
Marin Varivoda, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
 
Petar Nizić-Nikolac i Marin Varivoda osvojili su brončane medalje, dok su svi ostali učenici dobili pohvale.

U ekipnom poretku, od 20 ekipa iz 18 država svijeta, ekipa Republike Hrvatske zauzela je 13. mjesto. Prvo mjesto osvojila je ekipa SAD-a, drugo mjesto podijelile su ekipe Mađarske i Rusije, dok je ekipnu broncu uzela Ukrajina.
 
 
Voditelji ekipe
Nikola Adžaga i Petar Bakić

Županijsko natjecanje iz matematike

Dana 28.2.2018. godine održano je županijsko natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
- predavanje u travnju 2018.

Nastavna sekcija HMD-a nastavlja s predavanjima u sklopu Stručno-metodičkih večeri. Sljedeće predavanje će se održati u srijedu, 11. travnja 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Kombinatorika na natjecanjima" održat će  Ivan Krijan. 


Sažetak:
1. kratki uvod i pregled osnovnih kombinatornih tema u natjecateljskim zadacima
2. primjeri nekih prethodno spomenutih principa na konkretnim zadacima 
3. popis neke najosnovnije literature i pitanja publike


Kratki životopis predavača nalazi se u privitku.

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a

predavanje u svibnju 2018.

Posljednje predavanje ove školske godine u okviru Stručno-metodičkih večeri Nastavne sekcije HMD-a bit će održano u srijedu, 2. svibnja 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu. 

Predavanje pod naslovom "Matemagičarev čarobni štapić" održat će  Franka Miriam Brückler.

Sažetak: 
Nije nepoznato da se mnogi magičarski trikovi, posebno oni koji spadaju u tzv. mikromagiju, temelje na matematičkim principima. Većinom se radi o vrlo jednostavnoj, elementarnoj matematici razine osnovne škole, no postoje i iznimke. U ovom ćemo se predavanju (zapravo, magičarskoj izvedbi s pratećim objašnjenjima) upoznati s desetak trikova koji se temelje na različitim matematičkim osnovama.


 

Stručna sekcija:
Stručno-metodičko predavanje u svibnju 2018.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Sljedeće stručno-metodičko predavanje održat će se u petak, 11.5.2018., u 17:00 sati u dvorani 004 Matematičkoga odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Podučavanje statistike uz korištenje MS Excela

održat će mr.sc. Milan Papić, viši predavač i Igor Zovak, mag.int.rel.et dipl., sa Sveučilišta Libertas.

Sažetak predavanja možete pročitati ovdje.


 

Državno natjecanje iz matematike

Od 12. do 14. travnja 2018. u Poreču je održano 59. Državno natjecanje iz matematike.

Zadatke, rješenja i rang liste možete naći ovdje.


 

Izbori za Skupštinu HMD-a

Na sastanku Izvršnog odbora održanom 28. ožujka 2018. godine donešena je, prema Pravilniku o izborima za članove skupštine HMD–aoduka o raspisivanju izbora za članove Skupštine HMD-a.

Rokovi:

Rok za podnošenje kandidature je 30. travnja 2018. Kandidature se dostavljaju e-mailom na adresu [email protected] ili poštom na adresu Hrvatskog matematičkog društva (HMD, Bijenička cesta 30, 10000 Zagreb) s naznakom „kandidiranje za Skupštinu“.

Objavljen je glasački listić  godine na mrežnoj stranici HMD-a.

Ispunjeni i potpisani glasački listići dostavljaju se poštom na adresu Hrvatskog matematičkog društva (HMD, Bijenička cesta 30, 10000 Zagreb) s naznakom „Glasački listić za izbor članova Skupštine“ ili se predaju osobno Kosjenki Popovski ili Kseniji Pušić (radnim danom između 8 i 14 sati).

Rok za glasanje je 21. svibnja 2018. godine. 


 

Stručna sekcija HMD-a:

stručno-metodičko predavanje u lipnju 2018.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s održavanjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Treće predavanje u 2018. godini održat će se u petak, 8.6.2018., u 17:00 sati u dvorani 004 Matematičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Akademik Stanko Bilinski i prof.dr.sc. Krešimir Horvatić - geometričari i sveučilišni nastavnici koje pamtimo

održat će prof.dr.sc. Mirko Polonijo, redoviti profesor u trajnom zvanju s Matematičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (sada u mirovini).

Sažetak predavanja možete pročitati ovdje.


 

Poštovane kolegice i kolege,

zahvaljujemo na poslanim radovima.

Recenzije su obavljene i autori koji su trebali nešto doraditi su obaviješteni.

Sadrzaj_Zbornika.pdf

 

Okvirni raspored predavanja i radionica:

DJECJI_VRTICI.pdf 

RAZREDNA_NASTAVA.pdf 

OSNOVNA_SKOLA.pdf 

SREDN4_SREDNJA_KOLA-2.pdfJA_SKOLA.pdf

SVEUČILIŠTE I VISOKE ŠKOLE.pdf

Raspored_radionica_termini.pdf


 

OBJAVLJENI RASPOREDI RADA 8. KONGRESA

Objavljeni su rasporedi predavanja i radionica na 8. kongresu nastavnika matematike RH.

Raspored NIJE otisnut u Zborniku sažetaka.


 

VAŽNA (PROMETNA) OBAVIJEST

sudionicima 8. kongresa nastavnika matematike RH

Od 2. do 10. srpnja, dakle i za vrijeme trajanja Kongresa, planirani su radovi na asfaltiranju Bijeničke ceste. Iz tog razloga bit će određenih problema oko dolaska na PMF.

Pojedinosti o prometnoj regulaciji i trasama javnog prometa potražite ovdje.

Kartu radova s označenim obilascima i alternativnim pravcima pogledajte ovdje.


 


Pretplata na časopis Matka za 2018. godinu

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Ponuda školama

Ostala izdanja


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a

predavanje u listopadu 2018.

 

S novom školskom godinom počinje i novi niz predavanja u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu, 3. listopada 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Matemagičarev čarobni štapićodržat će Franka Miriam Brueckler.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a

predavanje u studenom 2018.

 

Pozivanmo vas na novo predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 7. studenog 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Zbunjujuće vjerojatnosti" održat će Zvonimir Šikić.

 


 

RADDAR upisi

 
Kreću upisi u RADDAR radionice iz matematike i programiranja za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola.
RADDAR program  FER organizira već šestu godinu zajedno s XV. gimnazijom, Hrvatskim matematičkim društvom i udrugom Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić. 
Upisnice i dodatne informacije su na webu XV. gimnazije www.mioc.hr 
Radionice se održavaju jednom tjedno u poslijepodnevnim satima u prostorijama XV. gimnazije od 15. lstopada 2018.,  a posjeti laboratorijima FER subotom. Uvodni sastanak za nove polaznike održat će se 1. 10. 2018. u XV. gimnaziji s početkom u 19 sati. 
 
Rad_Dar_6.jpg

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u prosincu 2018.

Treće ovogodišnje predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje održat će se u srijedu, 5. prosinca 2018. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.


Predavanje pod naslovom "Dokazi na matematičkim natjecanjima" održat će Azra Tafro.


 

Stručno-metodičko predavanje u prosincu 2018.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Četvrto predavanje u 2018. godini održat će se u petak, 7.12.2018., u 17:00 sati u dvorani A002 (1. kat, novi dio zgrade) Matematičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Integral funkcije u interdisciplinarnom kontekstu

održat će prof.dr.sc. Željka Milin Šipuš, redovita profesorica s Matematičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sažetak predavanja i životopis predavačice, prof.dr.sc. Željke Milin Šipuš, možete pročitati ovdje.


 

Inženjerska sekcija - večer matematike u ZŠEM

U okviru Večeri matematike koja se održava u vrtićima, školama i na fakultetima širom Hrvatske, u četvrtak, 6.12.2018. u 17 sati, održat će se radionica pod nazivom „Matematičke metode optimizacije u poduzetništvu uz Excel“ u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Radnička 52/1 (Green Gold), 10000 Zagreb. Detaljnija informacija nalazi se u prilogu.


 

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica" 2018.

VAŽNA OBAVIJEST!

 

Zbog pogreške prilikom prebacivanja u pdf format u kategoriji PČELICE svim sudionicima će u 4. zadatku biti dodjeljena 3 boda bez obzira što je natjecatelj zaokružio.

Ispričavamo se zbog nastale pogreške.


Uspjeh mladih matematičara na
22. Juniorskoj balkanskoj
matematičkoj olimpijadi

Od 19. do 24. lipnja na Rodosu u Grčkoj održava se 22. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO). Hrvatska na ovom natjecanju sudjeluje prvi put, s ekipom sastavljenom od pet učenika osmih razreda:

- Bartol Bućan, OŠ Bol, Split
- Bernard Inkret, OŠ Rude, Samobor
- Dorijan Lendvaj, OŠ Popovača, Popovača
- Patrik Pavić, OŠ Ante Kovačića, Zagreb
- Matej Vojvodić, OŠ Vladimir Deščak, Sveta Nedelja.

Ekipa je odabrana na temelju rezultata 2. Hrvatske juniorske matematičke olimpijade na koju je bilo pozvano 12 učenika sedmih i osmih razreda koji su na Državnom natjecanju iz matematike ostvarili najbolje rezultate.

Na ovoj Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi sudjeluju ukupno 104 učenika iz 18 država (11 u službenoj konkurenciji te 7, među kojima je i Hrvatska, kao gosti).
Naši su učenici ostvarili zapažene rezultate: Patrik, Bernard i Dorijan osvojili su srebrne medalje, a Bartol brončanu.

Osim samog natjecanja, na programu je i nekoliko izleta, a učenici imaju priliku za druženje s vršnjacima iz drugih država. Između ostalog, upoznali su Lindos i Stari grad Rodos, posjetili Muzej moderne grčke umjetnosti i Akvarij u Rodosu. Zadnji dan njihovog boravka na Rodosu planiran je izlet u Dolinu leptira, a na kraju je svečanost proglašenja najboljih uz oproštajnu večeru.
 
Sudjelovanje na natjecanju organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Voditeljice ekipe:
Maja Marić i Mea Bombardelli 


 

NOVI USPJEH NAŠIH MLADIH MATEMATIČARA NA 59. MEĐUNARODNOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

Na upravo završenoj Međunarodnoj Matematičkoj Olimpijadi

(IMO: https://www.imo-official.orghttp://www.imo2018.org)

održanoj od 3. do 14. srpnja 2018. godine u Cluju (Rumunjska) sudjelovalo je skoro 600 učenika iz 107 država svijeta. Na ovom najprestižnijem svjetskom matematičkom natjecanju sudjelovala je, već tradicionalno, i ekipa Republike Hrvatske. Hrvatsku su na natjecanju  predstavljali sljedeći učenici:

Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb (4. razred)
Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb (4. razred)
Ilja Uzelac Bujišić, Matematička gimnazija Beograd (3. razred)
Ivan Novak, Srednja škola Vrbovec (4. razred)
Marin Varivoda, Gimnazija Franje Petrića, Zadar (3. razred)
Borna Šimić, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod (4. razred)

Petar Nizić-Nikolac osvojio je brončanu, dok su Tadej Petar Tukara, Ilja Uzelac Bujišić, Ivan Novak i Marin Varivoda osvojili srebrne medalje.


U ekipnom poretku, ekipa Republike Hrvatske zauzela je 22. mjesto. Prvo mjesto osvojila je ekipa SAD-a, druga je bila Rusija, dok je ekipnu broncu uzela Kina. Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“.

Za Hrvatsko matematičko društvo,Matija Bucić i Petar Bakić,
voditelji hrvatske IMO ekipe


 

Mediteransko natjecanju mladih matematičara


Od 18. do 21. srpnja 2018. u Rimu, na Sveučilištu "Tor Vergata", održano je  5. Mediteransko natjecanje mladih matematičara (MYMC). Radi se o cjelodnevnom ekipnom natjecanju, s većim brojem zadataka koje je potrebno riješiti u vrlo  kratkom vremenu. Na natjecanju je ove godine sudjelovalo 17 mediteranskih država.

Hrvatski predstavnici bili su:
Ida Kolmanić iz Prve gimnazija Varaždina,
Barbara Sumić iz III. gimnazije Split,
David Mikulčić iz XV. gimnazije Zagreb i 
Luka Milačić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb.

U uzbudljivom i vrlo izjednačenom natjecanju, naši su učenici osvojili šesto mjesto i brončane medalje.
Čestitka učenicima i njihovim profesorima.


Tamara Srnec, voditeljica ekipe


Novi uspjesi naših mladih matematičara na
12. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

 

Na upravo završenoj 12. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Bielsko-Białi, u Poljskoj  (27. 8. – 2. 9. 2018.), sudjelovalo je 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske.

Petu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju. Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Noel Lakić, uz stopostotnu riješenost ispita. I ostali članovi ekipe ostvarili su odličan rezultat i osvojili medalje: Krunoslav Ivanović srebrnu, a Andrija Tomorad, Luka Bulić Bračulj, Ivan Vojvodić i Krešimir Nežmah brončane.

Više informacija o natjecanju, zadatcima i rezultatima može se naći na službenoj web-stranici MEMO-a 2018: http://www.memo2018.abel.bielsko.pl/.

 

Voditelji ekipe

Ivan Krijan i Ivan Kokan


 

Predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića

POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA
(s osobitim obzirom na egzaktne znanosti)

Djelo pod naslovom Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata autora Žarka Dadića zamišljeno je kao niz od osam knjiga, svake u opsegu od otprilike 500 tiskanih stranica. Dosad su predstavljene prve tri knjige, Srednji vijek, Renesansa i Rani novi vijek, a sada se predstavlja četvrta knjiga Prosvjetiteljstvo i peta Pretpreporodno doba. Preostale tri knjige bit će objavljene u iduće dvije godine.

Predstavljanje knjige IV. Prosvjetiteljstvo i knjige V. Pretpreporodno doba održat će se u utorak, 29. siječnja 2019. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14.


 

 

HAZU najavljuje i poziva sve zainteresirane na radionicu

Promjene koje (znanstveni) život znače:

Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?,

 

koja će se održati u utorak, 19. veljače s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Molimo da svoj dolazak potvrdite do 16. veljače 2019. na [email protected]


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a -
predavanje u veljači 2019.

Nova godina donosi novo predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 6. veljače 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Znanstveni klub" održat će Nevenka Jakuš i Sabina H-Omerović.

Veselimo se Vašem dolasku!


 

Na temelju stavka (2) članka 13. Zakona o udrugama ("Narodne novine'' 74/14, u daljnjem tekstu: Zakon), na temelju stavka (1) članka 21. Statuta Hrvatskoga matematičkog društva i na prijedlog Izvršnog odbora Hrvatskoga matematičkog društva, Skupština Hrvatskoga matematičkog društva na svojoj redovnoj sjednici 21. ožujka 2015. godine donosi novi

 

STATUT
Hrvatskoga matematičkog društva


Uvodne odredbe

Članak 1.

Ovim Statutom uređuje se: naziv, sjedište, područje djelovanja, javnost rada, cilj i djelatnost, tijela upravljanja, zastupanje udruge, članstvo, unutarnje ustrojstvo, udruživanje s drugim udrugama, imovina, te prestanak rada Hrvatskoga matematičkog društva. Hrvatsko matematičko drustvo (u daljnjem tekstu HMD) je  strukovna udruga matematičara u Republici Hrvatskoj.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovome Statutu u muškom rodu, a koji imaju rodno značenje, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod.

Članak 3.

Naziv udruge je "Hrvatsko matematičko društvo" a skraćeni naziv je HMD. Uz naziv na hrvatskom jeziku, u kontaktu s međunarodnim subjektima udruga koristi i naziv na engleskom jeziku koji glasi "Croatian Mathematical Society" a skraćeni naziv na engleskom jeziku je CMS.

Članak 4.

Sjedište HMD–a je u Zagrebu, Bijenička cesta 30. Odluku o promjeni sjedišta donosi Skupština HMD–a. HMD djeluje na području Republike Hrvatske.

Članak 5.

Pečat HMD–a je kvadratičan, stranice 3 cm. Sadrži redizajn Blanušina grafa i  natpis "Hrvatsko matematičko društvo, Zagreb".

Članak 6.

HMD je  pravna osoba čiji je rad javan. Javnost rada HMD ostvaruje izdavanjem glasila „Vjesnik HMD–a“, informiranjem javnosti o svojim djelatnostima putem objave na svojim mrežnim stranicama i kroz sredstva javnog informiranja. O svim programima i projektima od interesa za opće dobro, financiranim iz javnih izvora, HMD najmanje jedanput godišnje izvještava davatelja sredstava o svome radu i o korištenju tih sredstava.


Ciljevi i djelatnost

Članak 7.

(1) Cilj  HMD–a je unapređivanje i promicanje matematičke znanosti, nastave matematike na svim razinama, primjene matematike u drugim disciplinama, kao i unapređivanje društvenog položaja matematičara i matematike u cjelini.

(2) U svrhu ostvarenja cilja HMD djeluje na području prirodnih znanosti i znanstvenoistraživačkog rada, te kao strukovna udruga u području stručnog rada i istraživanja.

Članak 8.

(1) HMD ostvaruje svoje ciljeve obavljanjem sljedećih djelatnosti:

-       organiziranje znanstvenih i stručnih skupova,

-       organiziranje  znanstvenih i stručnih predavanja,

-       organiziranje seminara i savjetovanja,

-       izdavačka djelatnost,

-       priprema kurikuluma iz matematike za sve razine obrazovanja,

-       organiziranje i provođenje natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola,

-       suradnja sa srodnim domaćim udrugama i institucijama,

-       međunarodna suradnja,

-       članstvo u međunarodnim matematičkim asocijacijama.

(2) Rad HMD–a odvija se kroz četiri sekcije: znanstvenu, nastavnu, inženjersku i stručnu. Skupština HMD–a može odlučiti o osnivanju i drugih sekcija.


Tijela upravljanja

Članak 9.

(1) Najviše tijelo upravljanja je Skupština. Izvršno tijelo Skupštine je Izvršni odbor. HMD ima predsjednika, potpredsjednike od kojih je jedan zadužen za financije, tajnika i Sud časti. Broj potpredsjednika utvrđuje Skupština.

(2) Mandat svih tijela upravljanja traje četiri godine.


Skupština

Članak 10.

(1) Skupština HMD–a održava se najmanje jednom godišnje. Skupština se može održati s fizičkim prisustvom članova, a također i putem interneta ili elektroničke pošte. Izborna skupština održava se isključivo s fizičkim prisustvom članova.

(2) Skupštinu saziva predsjednik. Skupština se može sazvati i na zahtjev natpolovične većine članova Izvršnog odbora, a također i na zahtjev najmanje dva člana Suda časti. Sjednica Skupštine mora biti sazvana najmanje 15 dana prije predviđenog datuma njezina održavanja.

(3) Radom Skupštine rukovodi predsjednik. U slučaju zasjedanja Skupštine s fizičkim prisustvom članova radom Skupštine može rukovoditi i Radno predsjedništvo koje se imenuje prije početka zasjedanja natpolovičnom većinom glasova prisutnih članova.

(4) Skupština HMD–a sastoji se od članova Izvršnog odbora u užem sastavu, članova Suda časti, počasnih članova, po jednog predstavnika svake pravne osobe koja je član HMD–a i još barem 40 članova koje članovi HMD–a biraju pismenim glasovanjem. Članovi Skupštine biraju se na rok od četiri godine. Način izbora predstavnika pravne osobe člana HMD–a svojim aktima utvrđuje ta pravna osoba.

(5) Kandidacijski postupak za članove Skupštine i zaključivanje liste kandidata provodi sa na način koji propisuje Izvršni odbor. Glasački listići s formiranom listom kandidata šalju se svakom članu HMD–a. Izborno tijelo sastoji se od onih čiji ispunjeni glasački listići s označenih najviše 40 kandidata budu vraćeni na adresu HMD–a u roku koji utvrđuje Izvršni odbor. Prema dobivenom broju glasova izrađuje se rang–lista kandidata. Članovima Skupštine postaje prvih 40 kandidata s te rang–liste uključujući i sve one koji su dobili jednaki broj glasova kao i 40. na rang–listi.

(6) Prilikom zasjedanja s fizičkom prisutnosti članova Skupština može pravovaljano odlučivati ako je na njoj nazočna natpolovična većina svih članova. Ako u vrijeme određeno za početak Skupštine nije nazočna natpolovična većina svih članova, početak Skupštine se odgađa za 15 minuta, a zatim počinje s radom i pravovaljano odlučuje ako je nazočno više od 1/4 članova. Odluke Skupštine prilikom zasjedanja s fizičkom prisutnosti članova donose se natpolovičnom većinom glasova nazočnih članova.

(7) Prilikom održavanja Skupštine putem interneta ili glasovanjem elektroničkom poštom, za donošenje odluke potrebna je natpolovična većina glasova svih članova Skupštine.

(8) Na svojoj sjednici s fizičkom prisutnosti članova svake četvrte godine Skupština iz reda članova HMD–a bira predsjednika, potpredsjednike, tajnika, voditelje sekcija, Izvršni odbor u užem sastavu i Sud časti. Mandat svih ovih tijela upravljanja započinje danom izbora.

(9) Skupština svake godine:

-       prihvaća izvještaj o radu za prethodnu godinu,

-       prihvaća financijski izvještaj za prethodnu godinu,

-       donosi godišnji plan rada,

-       donosi godišnji financijski plan,

-       prima na znanje  izvještaje i planove rada udruga koje su članovi HMD–a kao i udruga s   kojima HMD ima ugovor o suradnji,

-       raspravlja i odlučuje i o drugim pitanjima na prijedlog predsjednika, Izvršnog odbora ili Suda časti.


Izvršni odbor

Članak 11.

(1) Izvršni odbor djeluje u užem ili u širem sastavu.

(2) Izvršni odbor u užem sastavu broji najmanje 20, a najviše 30 članova. Predsjednik, potpredsjednici i tajnik HMD–a, kao i voditelji sekcija, članovi su Izvršnog odbora u užem sastavu. Lista kandidata za ostale članove Izvršnog odbora u užem sastavu formira se slobodno.

(3) Izvršni odbor u širem sastavu sastoji se od članova Izvršnog odbora u užem sastavu i od po jednog predstavnika svake udruge koja je članica HMD–a i koja takvog predstavnika imenuje.

(4) U daljnjem tekstu termin „Izvršni odbor“ znači „Izvršni odbor u širem sastavu“.

(5) Izvršni odbor pravomoćno donosi odluke ako u odlučivanju sudjeluje natpolovična većina članova njegovog užeg sastava. Odluke se donose natpolovičnom većinom glasova prisutnih članova Izvršnog odbora.

(6) Sjednice Izvršnog odbora održavaju se prema potrebi, a najmanje jedanput u svaka 4 mjeseca. U to se vrijeme ne računa period od 1. srpnja do 31. kolovoza.

(7) Izvršni odbor izvršava odluke Skupštine, priprema sve dokumente za Skupštinu, provodi izbore za Skupštinu, razmatra završne i periodičke obračune, prati rad sekcija i odvijanje redovitih aktivnosti (natjecanja, matematičke olimpijade, ljetne škole, seminari, savjetovanja, suradnja s drugim udrugama, izdavanje publikacija i dr.) te odlučuje o svim drugim pitanjima koja se pojave tokom rada, a koja nisu u nadležnosti Skupštine.

(8) Izvršni odbor utvrđuje iznos godišnje članarine u HMD–u za redovne članove i za pravne osobe.

(9) Izvršni odbor imenuje članove uredništava svakog časopisa kome je HMD izdavač ili suizdavač. Barem jedan član svakog uredništva član je Izvršnog odbora.

(10) Izvršni odbor između svojih članova imenuje koordinatore za:

 1. organizaciju državnih, regionalnih i drugih učeničkih natjecanja iz matematike,
 2. aktivnosti u vezi s Međunarodnom matematičkom olimpijadom, Srednjeeuropskom matematičkom olimpijadom i Hrvatskom matema-tičkom olimpijadom,
 3. organizaciju natjecanja „Klokan bez granica“,
 4. pripreme i organizaciju ljetnih škola za mlade,
 5. pripremu i organizaciju seminara i savjetovanja,
 6. suradnju HMD–a s drugim udrugama, članstvo HMD–a u međunarodnim matematičkim asocijacijama, kao i suradnju s članovima HMD–a s trajnim ili duljim privremenim boravkom izvan Hrvatske,
 7. izdavačku djelatnost,
 8. druge važne poslove povezane s djelatnostima HMD–a.

(11) Izvršni odbor imenuje predstavnike HMD–a u domaćim i međunarodnim stručnim tijelima.

(12) Izvršni odbor imenuje likvidatora HMD–a. Za likvidatora se može imenovati fizička ili pravna osoba i upisuje se u registar udruga. Likvidator ne mora biti član HMD–a. Izvršni odbor može iz opravdanih razloga promijeniti likvidatora.


Individualna tijela upravljanja

Članak 12.

(1) Predsjednik HMD–a ujedno je i predsjednik Izvršnog odbora. Predsjednik zastupa HMD kao pravnu osobu. Predsjednik saziva sjednice Izvršnog odbora i rukovodi njihovim radom. Sjednicu Izvršnog odbora može sazvati i Sud časti, a također i najmanje četvrtina članova Izvršnog odbora; u takvim slučajevima Izvršni odbor bira osobu koja vodi tu sjednicu.

(2) U slučaju dulje spriječenosti, dulje odsutnosti ili bolesti predsjednika Izvršni odbor određuje koji potpredsjednik preuzima sve ovlasti predsjednika ili iz svojih redova bira vršitelja dužnosti predsjednika.

(3) Potpredsjednik za financije redovito izvještava Izvršni odbor o financijskom poslovanju HMD–a. Potpredsjednik za financije također nadzire izradu završnog godišnjeg obračuna kao i periodičkih obračuna.

(4) Tajnik HMD–a vodi zapisnike na sjednicama Skupštine i Izvršnog odbora, te obavlja poslove oko evidencije i registracije članstva.

(5) Ako potpredsjednik za financije ili tajnik budu spriječeni obnašati svoju funkciju, Izvršni odbor će iz svojih redova odabrati vršitelja dužnosti potpredsjednika za financije ili tajnika.


Sud časti

Članak 13.

(1) Sud časti se sastoji od tri člana i bira svog predsjednika na konstituirajućoj sjednici. Konstituirajuću sjednicu Suda časti saziva predsjednik HMD–a, dok ostale sjednice saziva predsjednik Suda časti.

(2) Ako član HMD–a smatra da je neko tijelo HMD–a ili neki od dužnosnika povrijedio Statut ili drugi opći akt HMD–a, ovlašten je na to upozoriti Sud časti i zahtijevati da se nepravilnosti uklone. Ako Sud časti to upozorenje ne razmotri u roku od 30 dana od dana dostavljenog pisanog zahtjeva i po zahtjevu ne postupi, odnosno ako se u tom roku ne sazove nadležno tijelo ili Skupština i nepravilnosti ne uklone u daljnjem roku od 30 dana, član može podnijeti tužbu Općinskom sudu u Zagrebu.

(3) Sud časti rješava sporove unutar HMD–a. Sud časti zasjeda u punom sastavu, a odluke donosi većinom glasova. Odluke Suda časti potvrđuje Skupština. Vijećanja i glasovanja Suda časti su tajna.

(4) Sud časti može člana HMD–a isključiti iz članstva ukoliko on na bilo koji način grubo naruši ugled HMD–a.

(5) Odluke Suda časti iz stavka (4) ovoga članka stupaju na snagu danom donošenja. Isključena osoba ima pravo žalbe Skupštini u roku od 15 dana od dana primitka odluke. Odluka Skupštine o žalbi je konačna.

(6) Sud časti može predložiti Skupštini smjenu dužnosnika ili člana Izvršnog odbora ako on neizvršavanjem svojih obaveza ili neopravdanim izostancima sa sastanaka dovodi u pitanje funkcioniranje HMD–a.

 

Članstvo

Članak 14.

(1) Redovnim članom HMD–a može postati svaka osoba koja je završila studij matematike ili neki od srodnih studija na visokoškolskoj instituciji. Prava i dužnosti redovnih članova su:

-       sudjelovati u ostvarivanju ciljeva HMD–a,

-       birati i biti biran u tijela upravljanja HMD–a,

-       biti informiran o radu HMD–a,

-       besplatno dobivati primjerak 'Vjesnika HMD–a',

-       kupovati uz popust izdanja HMD–a,

-       plaćati godišnju članarinu čiji iznos određuje Izvršni odbor.

O ostalim pogodnostima redovnih članova HMD–a odlučuje Skupština. Redovni članovi, čije je članstvo u HMD–u trajalo najmanje 10 godina, odlaskom u mirovinu bivaju oslobođeni plaćanja članarine i pritom zadržavaju status redovnog člana.

(2) Članom HMD–a može biti i stranac, pod istim uvjetima kao i državljanin Republike Hrvatske.

(3) Članom HMD–a može biti i pravna osoba, domaća i strana. Udruga koja je član HMD–a može imenovati svoga predstavnika u Izvršnom odboru HMD–a. Pravna osoba, član HMD–a, imenuje svog predstavnika u Skupštini HMD–a. Pravna osoba, član HMD-a, plaća godišnju članarinu čiji iznos određuje Izvršni odbor HMD-a, te dobiva besplatno primjerak 'Vjesnika HMD–a'. Članovi udruge koja je član HMD–a mogu pristupiti HMD–u i postati redovni članovi uz obvezu plaćanja 50% iznosa propisane članarine.

(4) HMD ima Matematički podmladak. Članovi Matematičkog podmlatka ne sudjeluju u radu tijela upravljanja HMD–a. Iznos godišnje članarine za članove Matematičkog podmlatka određuje Izvršni odbor. Gornja dobna granica za članstvo u Matematičkom podmlatku je 26 godina.

(5) Osoba koja želi postati redovnim članom HMD–a ispunjava pristupnicu.  Član Matematičkog podmlatka može biti i maloljetna osoba. Za osobu mlađu od 14 godina pisanu izjavu o učlanjivanju daje zakonski zastupnik ili skrbnik, a za maloljetnu osobu s navršenih 14 godina zakonski zastupnik ili skrbnik daje pisanu suglasnost za učlanjivanje.

(6) Popis članova HMD–a vodi se elektronički i sadrži sljedeće podatke: ime i prezime (za pravnu osobu naziv), osobni identifikacijski broj (OIB), datum rođenja (za redovne članove, članove podmlatka i počasne članove), radno mjesto i naziv poslodavca (za redovne članove HMD–a), kategoriju članstva (redovni član, član podmlatka, počasni član ili pravna osoba), datum pristupanja HMD–u i datum prestanka članstva. Popis članova uvijek mora biti dostupan na uvid članovima i nadležnim tijelima na njihov zahtjev.

(7) Osobito zaslužni pojedinci i pravne osobe mogu postati počasnim članovima HMD–a. O počasnom članstvu odlučuje Skupština. Počasni članovi također besplatno dobivaju primjerak 'Vjesnika HMD–a'.

(8) Član HMD–a može u svako doba svojevoljno istupiti iz HMD–a, ako o tome pismeno obavijesti Izvršni odbor. Član se briše iz evidencije ako ne plati propisanu članarinu dvije uzastopne godine.


Sekcije

Članak 15.

(1) Članovi HMD–a obavljaju svoj rad kroz sekcije. Sekcije nisu ustrojstveni oblici. Radom sekcija rukovode Odbori na čijem čelu se nalaze voditelji sekcija koje bira Skupština HMD–a. Članove Odbora imenuje Izvršni odbor HMD–a na prijedlog voditelja sekcije.

(2) Znanstvena sekcija brine se o unapređivanju i objedinjavanju znanstvenog rada u području matematike u Republici Hrvatskoj. U djelokrug njezina rada spada suradnja s drugim nacionalnim matematičkim udrugama, organiziranje znanstvenih kolokvija, organiziranje gostovanja inozemnih matematičara u Hrvatskoj, razmjena informacija o međunarodnim matematičkim konferencijama i sl.

(3) Nastavna sekcija bavi se unapređivanjem nastave matematike na svim razinama te organizira stručno–metodičke večeri, stručna predavanja, skupove i seminare. Nastavna sekcija sudjeluje u organiziranju i provođenju učeničkih natjecanja iz matematike u Republici Hrvatskoj.

(4) Inženjerska sekcija bavi se promicanjem primjene matematike u drugim područjima. Sekcija organizira popularna, stručna i znanstvena predavanja čiji je cilj informiranje javnosti o korisnosti matematike.

(5) Stručna sekcija bavi se pitanjima od interesa za nastavu i nastavnike matematike na javnim i privatnim visokim školama i veleučilištima. Sekcija organizira stručne kolokvije, javna predavanja i okrugle stolove i brine se o izdavanju stručne literature i udžbenika za potrebe stručnih studija u Republici Hrvatskoj.


Suradnja s drugim udrugama

Članak 16.

HMD može sklapati ugovore o raznim oblicima suradnje i udruživanja sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu. Također, HMD može stupati u kolektivno članstvo u različite međunarodne matematičke asocijacije. O ovim pitanjima odlučuje Skupština na prijedlog Izvršnog odbora.


Izdavačka djelatnost

Članak 17.

(1) HMD je izdavač znanstvenih i stručnih matematičkih časopisa, te matematičkih knjiga. Skupština donosi odluku o izdavanju časopisa i serija publikacija. Izvršni odbor imenuje uredništva časopisa i glavne urednike serije publikacija. Barem jedan član uredništva svakog časopisa član je Izvršnog odbora.

(2) HMD je izdavač 'Vjesnika HMD–a'. Uredništvo ove publikacije čini Izvršni odbor. 'Vjesnik HMD–a' izlazi najmanje jednom godišnje i donosi aktualne informacije o radu HMD-a.

(3) Izvršni odbor odlučuje o izdavanju matematičkih znanstvenih i stručnih knjiga, biltena i izvještaja sa seminara i savjetovanja u organizaciji HMD–a, kao i ostalih povremenih publikacija.


Imovina HMD-a

Članak 18.

(1) Imovinu HMD–a čine:

 1. novčana sredstva stečena uplatom članarina, te dobrovoljnim prilozima i darovima,
 2. novčana sredstva stečena obavljanjem izdavačke djelatnosti,
 3. participacije za sudjelovanje u učeničkom natjecanju „Klokan bez granica“
 4. kotizacije za sudjelovanje na kongresima i drugim znanstvenim i stručnim skupovima,
 5. namjenska novčana sredstva stečena dotacijama iz državnog proračuna i iz proračuna općina, gradova i županija
 6. namjenska novčana sredstva iz domaćih fondova, te iz fondova Europske unije i drugih međunarodnih izvora,
 7. oprema nabavljena za obavljanje svojih djelatnosti.

(2) Izvršni odbor dužan je pravovremeno načiniti izvještaj o godišnjem radu i plan rada za narednu godinu u svrhu podnošenja zahtjeva nadležnim institucijama za dodjelu financijskih sredstava.

(3) Ukoliko HMD ostvari dobit obavljanjem svojih dopuštenih djelatnosti koristit će istu za realizaciju i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi HMD–a.


Administrativni i financijski poslovi

Članak 19.

(1) Za rad u HMD–u i njegovim tijelima članovi ne primaju novčanu naknadu. Za obavljanje financijskih i administrativnih poslova HMD može sklopiti ugovor sa studentima, zaposlenicima Matematičkog odsjeka PMF–a i s drugim fizičkim i pravnim osobama. Ovakve ugovore u ime HMD–a zaključuje predsjednik uz suglasnost potpredsjednika za financije i glavnog tajnika i uz naknadnu potvrdu Izvršnog odbora.

(2) Uredništva časopisa iz članka 17. stavka (1), uz suglasnost Izvršnog odbora, odlučuju o honorarima koji se isplaćuju suradnicima tih časopisa.

(3) Predsjednik, uz suglasnost potpredsjednika za financije i tajnika i uz naknadnu potvrdu Izvršnog odbora, odlučuje o eventualnoj nagradi suradnicima u izdavanju ostalih publikacija i knjiga.

(4) Predsjednik, uz suglasnost potpredsjednika za financije i tajnika i uz naknadnu potvrdu Izvršnog odbora, odlučuje o naknadama i za druge poslove koji nisu navedeni u stavcima (1) – (3) ovoga članka.


Nagrade i priznanja

Članak 20.

(1) Izvršni odbor predlaže nagrade i priznanja HMD–a za one pojedince i pravne osobe koji su posebno pridonijeli razvoju i ugledu HMD–a. O ovim nagradama i priznanjima odlučuje Skupština.

(2) Izvršni odbor može podržati ili istaknuti kandidaturu članova HMD–a za dodjelu državnih ili međunarodnih nagrada.


Prestanak djelovanja

Članak 21.

(1)  Razlozi za prestanak djelovanja HMD–a su sljedeći:

 1. odluka Skupštine o prestanku djelovanja HMD–a,
 2. drugi razlozi propisani Zakonom.

(2) U slučaju prestanka rada HMD–a sva njegova imovina nakon podmirenja svih dugova predaje se udruzi, ustanovi ili zakladi s istim ili sličnim ciljevima kao i HMD, u skladu s odlukom Skupštine.


Prijelazne i završne odredbe

Članak 22.

Statut HMD–a, kao i njegove izmjene i dopune, donosi Skupština. Izmjene ili dopune Statuta, odnosno novi Statut, predlaže Izvršni odbor, a rasprava o tim prijedlozima treba trajati najmanje 30 dana.

Članak 23.

Novi Statut stupa na snagu danom donošenja.

 

 

Ovaj je novi Statut jednoglasno prihvaćen na sjednici Skupštine Hrvatskoga matematičkog društva održanoj 21. ožujka 2015. godine.

 

                                               Predsjednik Hrvatskoga matematičkog društva

 

                                               Prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević

Prijedlog izmjena i dopuna Statuta HMD-a

Izvršni odbor HMD-a predlaže Izmjene i dopune Statuta HMD-a. Razlog takvim izmjenama i dopunama je nedorečenost i kontradiktornost sadašnjih odredbi. Javna rasprava traje od utorka 22. siječnja 2019. do zaključno srijede 20. veljače 2019. do ponoći.

Primjedbe i obrazložene amandmane u tom roku pošaljite elektroničkom postom na adresu predsjednika HMD-a Hrvoja Kraljevića [email protected]. Nakon toga ce u roku od nekoliko dana Izvršni odbor razmotriti pristigle primjedbe i amandmane, utvrditi konačni tekst i staviti ga na usvajanje Skupštini HMD-a.


 

Stručna sekcija - predavanje u ožujku 2019. godine


U petak, 8.3.2019., u 17:00 sati u dvorani 005 PMF-Matematičkoga odsjeka održat će se sljedeće stručno-metodičko predavanje u organizaciji Stručne sekcije HMD-a.

Najava predavanja objavljena je na službenoj internetskoj stranici Stručne sekcije HMD-a, tj. ovdje.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u ožujku 2019.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 6. ožujka 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Matematika u službi forenzike" održat će Andrea Ledić.Završen 8. kongres nastavnika matematike

U Zagrebu je od 3. do 5. srpnja 2018. godine održan 8. kongres nastavnika matematike RH. Skup je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Matematičkim odsjekom PMF-a, uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Na Kongresu je sudjelovalo blizu 750 odgajatelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima, učitelja razredne nastave, učitelja matematike u osnovnim školama, nastavnika matematike u srednjim školama te nastavnika matematike na sveučilištima i visokim školama.

Održana su brojna predavanja i radionice te dva okrugla stola.

Snimka otvaranja i uvodnih plenarnih predavanja 8. kongresa nastavnika matematikie je obrađena i objavljena na CARNET-ovoj Meduzi. Snimkama možete pristupiti na sljedećem linku:
https://meduza.carnet.hr/index.php/media/videos?pack=487

Materijale s predavanja i radionica objavljivat ćemo ovdje.


 

Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2019.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 21. ožujka 2019. godine u 12 sati i 30 minuta će se po dvadeset i prvi put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 12. veljače 2019. godine.

Nakon uplate molimo Vas da uplatnicu i popunjenu prijavnicu (koja je na dnu stranice)  zajedno fotografirate ili skenirate na jednom A4 papiru i pošaljete isključivo e-mailom na adresu [email protected] do 15. veljače 2019. Gđa Kosjenka Popovski će na primljene mailove odgovoriti s „O.K.“. Na taj će način svaki povjerenik dobiti povratnu informaciju je li prijava bila uspješna.

Ove godine nema suglasnosti roditelja jer će svi rezultati biti objavljeni pod kodovima 


Prva obavijest za Klokan 2019.: 1._obavijest_2019..pdf

Izračun za uplate prema broju natjecatelja: Klokan - uplate.pdf


 

Školsko/gradsko natjecanje iz matematike

 

Dana 28. siječnja 2019. godine održano je školsko/gradsko natjecanje iz matematike za učenike od četvrtog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole (A i B varijanta).

Objavljeni su zadaci i rješenja zadataka za učenike osnovnih škola, srednjih škola varijante A i varijante B.


 

REZULTATI PREDSTAVNIKA RH NA MEĐUNARODNOM MATEMATIČKOM NATJECANJU ROMANIAN MASTER
(Bukrešt, 20.-25.2.2019.)

Na upravo završenom međunarodnom matematičkom natjecanju Romanian Master održanom od 20. do 25.2.2019. godine sudjelovalo je 135 učenika iz 22 države svijeta. Na ovom prestižnom matematičkom natjecanju na kojem, u pravilu, sudjeluju ponajbolje ekipe s međunarodnih matematičkih olimpijada, sudjelovala je, po pozivu organizatora, i ekipa Republike Hrvatske, i to po četvrti put.

Ove su godine ekipu Republike Hrvatske predstavljali sljedeći učenici: Marin Varivoda i Noel Lakić, učenici Gimnazije F.Petrića, Zadar, Ilja Uzelac-Bujišić iz Vukovara, učenik Matematičke gimnazije Beograd, Krunoslav Ivanović i Andrija Tomorad, učenici XV. gimnazije Zagreb i Luka Bulić-Bračulj, učenik III. gimnazije Split.

žOvog puta naši učenici nisu uspjeli osvojiti medalju, ali su ostvarili  solidan nastup u izuzetno jakoj konkurenciji i njih petorica su nagrađeni pohvalama (redom po broju bodova: Marin Varivoda, Andrija Tomorad, Noel Lakić, Ilja Uzelac-Bujišić i Luka Bulić-Bračulj). Voditelji ekipe bili su Daniel Paleka i Vlatka Vazdar.

Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“.


 

ŽUPNIJSKO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

Dana 28. veljače 2019. održana su županijska natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Donosimo zadatke i njihova rješenja.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije
 predavanje u travnju 2019.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 3. travnja 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Matematika u Školi za život" održat će Sonja Banić i Sanja Janeš, članice mentorskog tima Škole za život.

Kurikularna reforma od jeseni je u svim školama. Dođite, poslušajte što je bilo i što će biti, pitajte!


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u svibnju 2019.

Pozivamo vas na posljednje predavanje ove školske godine u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 8. svibnja 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.


Predavanje pod naslovom "Ishodi učenja, praćenje i vrednovanje – primjeri iz prakse" održat će Sanja Stilinović.
 


Stručno-metodičko predavanje u svibnju 2019.

Stručna sekcija Hrvatskoga matematičkoga društva nastavlja s organiziranjem svojih predavanja za svoje članove i sve ostale zainteresirane.

Drugo predavanje u 2019. godini održano je u petak, 10. svibnja 2019. Predavanje pod nazivom

Online nastava- iskustva i izazovi novih metoda poučavanja

održala je mr.sc. Martina Primorac Krmpotić, predavač sa Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski.

Sažetak predavanja možete pročitati ovdje. Životopis predavačice mr.sc. Martine Primorac Krmpotić možete pročitati ovdje.

Napomena: U skladu s odlukom predavačice, predavanje nije snimano.


 

THE SCIENCE NOMAD NA PMF-U

  

U utorak, 28. svibnja 2019. u 19 sati (Horvatovac 102a, predavaonica A1) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostovat će dr. Stuart Kohlhagen, poznati australski edukator, komunikator i popularizator znanosti, poznatiji kao The Science Nomad. 

Dr. Kohlhagen oržat će predavanje na temu:

Humble materials - Sticky questions - Powerful outcomes

How the science of learning and art of engagement are being translated into classrooms across the Developed and Developing World

Dr. Kohlhagen bivši je ravnatelj australske organizacije Quastacon-The National Science and Technology Centre i neumorni entuzijast s opsežnim i vrlo zapaženim međunarodnim aktivnostima i rezultatima u radu s mladima te učiteljima svih obrazovnih razina.

U organizaciji PMF-a i Veleposlanstva Australije, Dr. Kohlhagen će u Zagrebu održati predavanje na engleskom jeziku, namijenjeno učiteljima primarnog obrazovanja, učiteljima i nastavnicima tzv. STEM predmeta, visokoškolskim nastavnicima te studentima učiteljskih i nastavničkih studija.


 

60. Državno natjecanje iz matematike

U Poreču je od 28. do 30. ožujka održano 60. Državno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Domaćin natjecanja bila je Srednja škola Mate Blažine Labin.

Na natjecanju je sudjelovalo 262 učenika (90 iz osnovne škole, 96 iz srednje škola - vrijanta A i 76 iz srednje škole - varijanta B). Objavljeni su zadaci i rezultati natjecanja.


 

Skupština HMD-a

Sjednica Skupštine HMD-a održana je 13. travnja 2019. godine. Na toj je sjednici izabran predsjednik, potpredsjednici, tajnik, voditelji četiriju sekcija, ostali članovi Izvršnog odbora i članovi Suda časti za mandat od sljedeće 4 godine.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u svibnju 2019.

Posljednje predavanje ove školske godine u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri održano je u srijedu, 8. svibnja 2019. godine.

Predavanje pod naslovom "Ishodi učenja, praćenje i vrednovanje – primjeri iz prakse" održala je Sanja Stilinović.
 


PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA STATUTA HMD-a

JAVNA RASPRAVA

Izvršni odbor HMD-a je na svojoj sjednici 22. svibnja 2019. utvrdio tekst prijedloga Izmjena i dopuna Statuta HMD-a i donio odluku da javna rasprava o tom prijedlogu traje 30 dana do zaključno 21. lipnja 2019.

Primjedbe se dostavljaju elektroničkom poštom na adrese [email protected] i [email protected] najkasnije do ponoći 21. lipnja 2019. godine.

Prijedlog izmjena i dopuna Statuta

Prijedlog pročišćenog teksta Statuta


 

HRVATSKA AKTUARSKA KONFERENCIJA

Hrvatska aktuarska konferencija će se održati 13. i 14. lipnja 2019. u Hotelu The Westin u Zagrebu. Na konferenciji će i ove godine sudjelovati uvaženi domaći i strani osigurateljni stručnjaci i znanstvenici, a prijaviti se možete do 25. svibnja 2019. putem sljedeće poveznice:

Prijava

Program Konferencije

 Ksenija Sanjković,

Predsjednica Hrvatskog aktuarskog društva


 

LJETNA ŠKOLA PETE GIMNAZIJE

Otvorene su prijave za Ljetnu školu Pete koja se već devetu godinu organizira uz potporu HMDa.

Ove nam je godine tema Financije. Kroz predavanja, radionice, rad u timovima i odličnu atmosferu polaznici će naučiti kako razlikovati želje od potreba i donositi pametne financijske odluke. Od vanjskih predavača dovodimo Margaretu Gardijan Kedžo (EFZG), Kristinu Šorić (ZŠEM) i Tonija Miluna.

ljetna_skola_2019-1.jpg

 

Ljetna škola će se održavati od 1. do 5. srpnja 2019., svakim danom od 9 do 14 sati  u V. gimnaziji, Klaićeva 1, Zagreb. 

Namijenjena je svim zainteresiranim i znatiželjnim učenicima od 7. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole. 

Zbog kvalitete rada broj polaznika je ograničen na 25, a kriterij za odabir je motivacija. Obavezna je prijava putem online obrasca, najkasnije do 16. lipnja 2019

S veseljem vas očekujemo,

Ivana Martinić i Milena Ćulav Markičević


 

Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru održana
1. (konstituirajuća) sjednica novoga Odbora
Stručne sekcije HMD-a

 

U petak, 14.6.2019., na Veleučilištu Lavoslav Ružička održana je 1. (konstituirajuća) sjednica Odbora Stručne sekcije Hrvatskoga matematičkoga društva u novom sazivu.

Članove Odbora dočekao je i srdačno pozdravio dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru dr.sc. Željko Sudarić, viši predavač (slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5). Dekan Sudarić je zahvalio Odboru na izboru Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru za mjesto održavanja 1. sjednice Odbora, te izrazio nadu da je ova sjednica početak uspješne suradnje Veleučilišta Lavoslav Ružička i Stručne sekcije HMD-a koja će se manifestirati u obliku održavanja drugih sjednica, ali i stručnih skupova i kolokvija u organizaciji Stručne sekcije HMD-a na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Pročitajte više...

U ime Odbora Stručne sekcije HMD-a:

voditelj Stručne sekcije HMD-a

mr.sc. Bojan Kovačić, viši predavač


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u listopadu 2019.

Pozivamo vas na prvo okupljanje ove školske godine u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 2. listopada 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 101 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Radionicu pod naslovom "Stručno usavršavanje nastavnika - iskustva projekta MERIA" održat će Sanja Antoliš, Matija Bašić, Željka Milin Šipuš i Eva Špalj.
 
Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta. Nije potrebna prijava, samo dođite raspoloženi za učenje. Još jednom napominjemo da će se radionica održati u predavaonici 101
ODRŽANE 10. HRVATSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA I
3. HRVATSKA JUNIORSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA

Na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su, tijekom mjeseca travnja, u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja, održane 10. Hrvatska matematička olimpijada i 3. Hrvatska juniorska matematička olimpijada, matematička natjecanja najviše razine u Republici Hrvatskoj, koja su ujedno izborna natjecanja za međunarodna matematička natjecanja.

Pobjednik 10.  Hrvatske matematičke olimpijade je Marin Varivoda, učenik Gimnazije Franje Petrića, iz Zadra, a pobjednica 3. Hrvatske juniorske matematičke olimpijade je Stella Čolo, učenica OŠ Stanovi, Zadar.


 


Završena 13. Srednjoeuropska matematička olimpijada

Na upravo završenoj 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Pardubicama, u Češkoj (26. kolovoza – 1. rujna 2019.), sudjelovalo je 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:
Vedran Cifrek, XV. gimnazija, Zagreb
Matej Ljubičić, XV. gimnazija, Zagreb
David Mikulčić, XV. gimnazija, Zagreb
Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
Gabrijel Radovčić, XV. gimnazija, Zagreb
Lovro Vladić, XV. gimnazija, Zagreb.

Šestu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju. Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Krešimir Nežmah. I ne samo to! Krešimir je imao više bodova od svih drugih natjecatelja te postao APSOLUTNI POBJEDNIK, i njemu u čast izvedena je hrvatska himna.

Drugi članovi ekipe također su ostvarili odličan rezultat: David Mikulčić, Vedran Cifrek i Gabrijel Radovčić osvojili su srebrne, a Lovro Vladić brončanu medalju. Mateju Ljubičiću je ista medalja izmaknula za samo jedan bod.

Na ekipnom natjecanju naša je ekipa zauzela 6. mjesto. Prvo mjesto osvojila je Poljska, drugo Mađarska, a treće Njemačka.

Voditelji ekipe Ivan Kokan i Matko Ljulj


 

Završena Juniorska balkanska matematika olipijada

Od 20. do 25. lipnja 2019. u Agrosu na Cipru održana je 23. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO). Na natjecanju su sudjelovali učenici iz 16 država, njih 97. Osim zemalja regije, sudjelovali su i natjecatelji iz Francuske, Kazahstana, Azerbajdžana, Saudijske Arabije i Ekvadora. 

Hrvatska ekipa sastojala se od četvoro učenika osmih razreda osnovne škole:
- Namik Agić, OŠ Krune Krstića, Zadar
- Stella Čolo, OŠ Stanovi, Zadar
- Marko Dorčić, OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb
- Emanuel Tukač, OŠ Breznički Hum, Breznički Hum

Voditeljice ekipe bile su Ana Ostojić i Mea Bombardelli.
 

Na svom prvom sudjelovanju na nekom međunarodnom natjecanju, Namik, Stella i Emanuel su osvojili brončane medalje. U slobodno vrijeme učenici su uživali u druženju s vršnjacima, društvenim igrama, kupanju, istraživanju lokalne gastronomije, obilasku tvornice ruža te izletu u Limassol.
Sudjelovanje hrvatske ekipe na natjecanju organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


 

Završena 60. Međunarodna matematička olimpijada (IMO)

Od 10. do 22. 7. 2019. u Bathu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, održana je 60. Međunarodna matematička olimpijada. Republiku Hrvatsku predstavljali su Marin Varivoda, Noel Lakić (obojica učenici Gimnazije Franje Petrića, Zadar), Ivan Vojvodić, Bernard Inkret, Daniel Širola (svi učenici XV. gimnazije, Zagreb) i Luka Bulić-Bračulj (učenik III. gimnazije, Split). Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Borna Vukorepa.

Ivan Vojvodić, Bernard Inkret i Noel Lakić s ovogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade u Hrvatsku donose brončane medalje, a Daniel Širola, Marin Varivoda i Luka Bulić-Bračulj dobili su pohvale.

Na Olimpijadi je sudjelovao 621 natjecatelj iz 112 zemalja, a u ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto. 


 

Mediteransko natjecanje mladih matematičara (MYMC) 

Hrvatska ekipa u sastavu Jakov Ljubičić (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Maja Drmač (XV. gimnazija Zagreb), Martin Josip Kocijan (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec) i Nora Ivić (III. gimnazija Split, Split) pod vodstvom prof. Anete Copić iz XV. gimnazije sudjelovala je na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara (MYMC) u Napulju od 17. do 20. srpnja i osvojila brončanu medalju (5. mjesto) u konkurenciji od 17 zemalja.


 

RADDAR upisi

Rad_Dar_6.jpg

Kreću upisi u RADDAR radionice iz matematike i programiranja za učenike 5.-8. razreda.
RADDAR program  FER organizira već petu godinu zajedno s XV. gimnazijom, Hrvatskim matematičkim društvom i udrugom Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić. 
Upisnice i dodatne informacije su na webu XV. gimnazije www.mioc.hr 
Radionice se održavaju jednom tjedno u poslijepodnevnim satima u prostorijama XV. gimnazije od 16. lstopada 2017.,  a posjeti laboratorijima FER subotom. Uvodni sastanak za nove polaznike održat će se 4. 10. 2017. s početkom u 19 h u XV. gimnaziji. 
 

Na temelju članka 13. stavka 2. Zakona o udrugama ("Narodne novine'' 74/14), na temelju članka 21. stavka 1. pročišćenog teksta Statuta Hrvatskoga matematičkog društva iz 2012. godine i na prijedlog Izvršnog odbora Hrvatskoga matematičkog društva Skupština Hrvatskoga matematičkog društva na svojoj redovnoj sjednici 21. ožujka 2015. godine donijela je Statut koji je izmijenila i dopunila elektroničkim glasanjem od 22. do 26. veljače 2019. Pročišćeni tekst nakon tih izmjena i dopuna je sljedeći:


STATUT
Hrvatskoga matematičkog društva

Uvodne odredbe

Članak 1.

Ovim Statutom uređuje se: naziv, sjedište, područje djelovanja, javnost rada, cilj i djelatnost, tijela upravljanja, zastupanje udruge, članstvo, unutarnje ustrojstvo, udruživanje s drugim udrugama, imovina, te prestanak rada Hrvatskog matematičkog društva. Hrvatsko matematičko drustvo (u daljnjem tekstu HMD) je  strukovna udruga matematičara u Republici Hrvatskoj.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovome Statutu, a koji imaju rodno značenje, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod.

Članak 3.

Naziv udruge je "Hrvatsko matematičko društvo" a skraćeni naziv je HMD. Uz naziv na hrvatskom jeziku, u kontaktu s međunarodnim subjektima Udruga koristi i naziv na engleskom jeziku koji glasi "Croatian Mathematical Society" a skraćeni naziv na engleskom jeziku je CMS.

Članak 4.

Sjedište HMD–a je u Zagrebu, Bijenička cesta 30. Odluku o promjeni sjedišta donosi Skupština HMD–a. HMD djeluje na području Republike Hrvatske.

Članak 5.

Pečat HMD–a je kvadratičan, stranice 3 cm. Sadrži redizajn Blanušina grafa i  natpis "Hrvatsko matematičko društvo, Zagreb".

Članak 6.

HMD je  pravna osoba čiji rad je javan. Javnost rada HMD ostvaruje izdavanjem glasila, informiranjem javnosti o svojim djelatnostima putem objave na svojim mrežnim stranicama i kroz sredstva javnog informiranja. O svim programima i projektima od interesa za opće dobro, financiranim iz javnih izvora, HMD najmanje jedanput godišnje izvještava davatelja sredstava o svome radu i o korištenju tih sredstava.

 

Ciljevi i djelatnost

Članak 7.

(1) Cilj  HMD–a je unapređivanje i promicanje matematičke znanosti, nastave matematike na svim razinama, primjene matematike u drugim disciplinama, kao i unapređivanje društvenog položaja matematičara i matematike u cjelini.

(2) U svrhu ostvarenja cilja HMD djeluje na području prirodnih znanosti i znanstvenoistraživačkog rada, te kao strukovna udruga u području stručnog rada i istraživanja.

Članak 8.

(1) HMD ostvaruje svoje ciljeve obavljanjem sljedećih djelatnosti:

     -  organiziranje znanstvenih i stručnih skupova,

     -  organiziranje  znanstvenih i stručnih predavanja,

     -  organiziranje seminara i savjetovanja,

     -  izdavačka djelatnost,

     -  organiziranje i provođenje natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola,

     -  suradnja sa srodnim domaćim udrugama i institucijama,

     -  međunarodna suradnja,

     -  članstvo u međunarodnim matematičkim asocijacijama i sl.

(2) Rad HMD–a odvija se kroz četiri sekcije: znanstvenu, nastavnu, inženjersku i stručnu. Skupština HMD–a može odlučiti o osnivanju i drugih sekcija.


Tijela upravljanja

Članak 9.

(1) Najviše tijelo upravljanja je Skupština. Izvršno tijelo Skupštine je Izvršni odbor. HMD ima predsjednika, potpredsjednike od kojih je jedan zadužen za financije i tajnika, te Sud časti. Broj potpredsjednika utvrđuje Skupština.

(2) Mandat svih tijela upravljanja traje četiri godine.


Skupština

Članak 10.

(1) Skupština HMD–a održava se najmanje jednom godišnje i to najkasnije 15. travnja. Skupština se može održati tako da članovi fizički prisustvuju, a također i putem interneta ili elektroničke pošte. Izborna se Skupština održava isključivo s fizičkim prisustvom članova.

(2) Skupštinu saziva predsjednik. Skupština se može sazvati i na zahtjev natpolovične većine članova Izvršnog odbora, a također i na zahtjev najmanje dva člana Suda časti. Sjednica Skupštine mora biti sazvana najmanje 15 dana prije predviđenog datuma njezina održavanja.

(3) Radom Skupštine rukovodi predsjednik. U slučaju zasjedanja Skupštine kojoj članovi fizički prisustvuju radom Skupštine može rukovoditi i Radno predsjedništvo koje se imenuje prije početka zasjedanja natpolovičnom većinom glasova prisutnih članova.

(4) Skupština HMD–a sastoji se od članova Izvršnog odbora u užem sastavu, članova Suda časti, počasnih članova, po jednog predstavnika svake pravne osobe koja je član HMD–a i još barem 40 članova koje članovi HMD–a biraju pismenim glasovanjem. Članovi Skupštine biraju se na rok od četiri godine. Način izbora predstavnika pravne osobe člana HMD–a svojim aktima utvrđuje ta pravna osoba.

(5) Kandidacijski postupak za članove Skupštine i zaključivanje liste kandidata provodi se na način koji propisuje Izvršni odbor. Glasački listići s formiranom listom kandidata šalju se svakom članu HMD–a. Izborno tijelo sastoji se od onih čiji ispunjeni glasački listići budu vraćeni na adresu HMD–a u roku koji utvrđuje Izvršni odbor. Prema dobivenom broju glasova izrađuje se rang–lista kandidata. Članovima Skupštine postaje prvih 40 kandidata s te rang–liste uključujući i sve one koji imaju jednaki broj glasova kao i 40. na rang–listi.

(6) Prilikom zasjedanja kojem članovi fizički prisustvuju Skupština može pravovaljano odlučivati ako je na njoj nazočna natpolovična većina svih članova. Ako u vrijeme određeno za početak Skupštine nije nazočna natpolovična većina svih članova, početak Skupštine se odgađa za 15 minuta, a zatim počinje s radom i pravovaljano odlučuje ako je nazočno više od 1/4 članova. Odluke Skupštine prilikom zasjedanja kojem članovi fizički prisustvuju donose se natpolovičnom većinom glasova nazočnih članova.

(7) Prilikom održavanja Skupštine putem interneta ili glasanjem elektroničkom poštom za donošenje odluke potrebna je natpolovična većina glasova svih članova Skupštine.

(8) Na svojoj sjednici kojoj članovi fizički prisustvuju svake četvrte godine Skupština iz reda članova HMD–a bira predsjednika, potpredsjednike, tajnika, voditelje sekcija, Izvršni odbor u užem sastavu i Sud časti. Mandat svih ovih tijela upravljanja započinje 16. travnja i traje 4 godine do 15. travnja sljedeće izborne godine.

(9) Skupština svake godine:

     -  prihvaća izvještaj o radu za prethodnu godinu,

     -  prihvaća financijski izvještaj za prethodnu godinu,

     -  donosi godišnji plan rada,

     -  donosi godišnji financijski plan,

     -  prima na znanje izvještaje i planove rada udruga koje su članovi HMD–a  kao i udruga s kojima HMD ima ugovor o suradnji,

     -  raspravlja i odlučuje i o drugim pitanjima na prijedlog predsjednika, Izvršnog odbora ili Suda časti.


Izvršni odbor

Članak 11.

(1) Izvršni odbor djeluje u užem ili u širem sastavu.

(2) Izvršni odbor u užem sastavu broji najmanje 20, a najviše 30 članova. Predsjednik, potpredsjednici i tajnik HMD–a, kao i voditelji sekcija, članovi su Izvršnog odbora u užem sastavu. Lista kandidata za ostale članove Izvršnog odbora u užem sastavu formira se slobodno.

(3) Izvršni odbor u širem sastavu sastoji se od članova Izvršnog odbora u užem sastavu i od po jednog predstavnika svake pravne osobe koja je članica HMD–a i koja takvog predstavnika imenuje.

(4) U daljnjem tekstu termin „Izvršni odbor“ znači „Izvršni odbor u širem sastavu“.

(5) Izvršni odbor pravomoćno donosi odluke ako u odlučivanju sudjeluje natpolovična većina članova njegovog užeg sastava. Odluke se donose natpolovičnom većinom glasova prisutnih članova Izvršnog odbora.

(6) Sjednice Izvršnog odbora održavaju se prema potrebi, a najmanje jedanput u svaka 4 mjeseca. U to se vrijeme ne računa period od 1. srpnja do 31. kolovoza.

(7) Izvršni odbor izvršava odluke Skupštine, priprema sve dokumente za Skupštinu, provodi izbore za Skupštinu, razmatra završne i periodičke obračune, prati rad sekcija i odvijanje redovitih aktivnosti (natjecanja, matematičke olimpijade, ljetne škole, seminari, savjetovanja, suradnja s drugim udrugama, izdavanje publikacija i dr.) te odlučuje o svim drugim pitanjima koja se pojave tokom rada, a koja nisu u nadležnosti Skupštine.

(8) Izvršni odbor utvrđuje iznos godišnje članarine u HMD–u za redovne članove i za pravne osobe.

(9) Izvršni odbor imenuje članove uredništava svakog časopisa kome je HMD izdavač ili suizdavač. Barem jedan član svakog uredništva je član Izvršnog odbora.

(10) Izvršni odbor između svojih članova imenuje koordinatore za:

 1. organizaciju državnih, regionalnih i drugih učeničkih natjecanja iz matematike,
 2. aktivnosti u vezi s Međunarodnom matematičkom olimpijadom, Srednjeeuropskom matematičkom olimpijadom i Hrvatskom matematičkom olimpijadom,
 3. organizaciju natjecanja „Klokan bez granica“,
 4. pripreme i organizaciju ljetnih škola za mlade,
 5. pripremu i organizaciju seminara i savjetovanja,
 6. suradnju HMD–a s drugim udrugama, članstvo HMD–a u međunarodnim matematičkim asocijacijama, kao i suradnju s članovima HMD–a s trajnim ili duljim privremenim boravkom izvan Hrvatske,
 7. izdavačku djelatnost,
 8. druge važne poslove povezane s djelatnostima HMD–a.

(11) Izvršni odbor imenuje predstavnike HMD–a u domaćim i međunarodnim stručnim tijelima.

(12) Izvršni odbor imenuje likvidatora HMD–a. Za likvidatora se može imenovati fizička ili pravna osoba i upisuje se u registar udruga. Likvidator ne mora biti član HMD–a. Izvršni odbor može iz opravdanih razloga promijeniti likvidatora.

(13) U slučaju potrebe i na prijedlog Izvršnog odbora ili predsjednika mogu se i između dviju izbornih sjednica Skupštine provoditi izbori za nove članove Izvršnog odbora. Te izbore obavlja Skupština ili na sjednici kojoj članovi fizički prisustvuju ili glasanjem putem elektroničke pošte. Tako izabranim članovima mandat započinje danom izbora a završava istovremeno sa završetkom mandata ostalih članova Izvršnog odbora, odnosno, 15. travnja godine u kojoj se održava sljedeća izborna sjednica Skupštine.


Individualna tijela upravljanja

Članak 12.

(1) Predsjednik HMD–a ujedno je i predsjednik Izvršnog odbora. Predsjednik zastupa HMD kao pravnu osobu. Predsjednik saziva sjednice Skupštine i sjednice Izvršnog odbora i rukovodi njihovim radom. Sjednicu Skupštine  može sazvati i Izvršni odbor. Sjednica Skupštine mora biti sazvana najmanje 15 dana prije predviđenog datuma njezina održavanja.

(2) U slučaju dulje spriječenosti, dulje odsutnosti ili bolesti predsjednika Izvršni odbor određuje koji potpredsjednik preuzima sve ovlasti predsjednika ili iz svojih redova bira vršitelja dužnosti predsjednika.

(3) Potpredsjednik za financije redovito izvještava Izvršni odbor o financijskom poslovanju HMD–a. Potpredsjednik za financije također nadzire izradu završnog godišnjeg i periodičkog polugodišnjeg obračuna.

(4) Tajnik HMD–a vodi zapisnike na sjednicama Skupštine i Izvršnog odbora, te obavlja poslove oko evidencije i registracije članstva.

(5) Ako potpredsjednik za financije ili tajnik budu spriječeni obnašati svoju funkciju, Izvršni odbor će iz svojih redova odabrati vršitelja dužnosti potpredsjednika za financije ili tajnika.

(6) U slučaju ostavke, nesposobnosti zbog dulje bolesti ili smrti predsjednika, potpredsjednika, tajnika ili voditelja neke sekcije, Skupština bira novog dužnosnika ili na sjednici kojoj članovi fizički prisustvuju ili glasanjem putem elektroničke pošte. Tako izabranim dužnosnicima mandat započinje danom izbora a završava istovremeno sa završetkom mandata ostalih članova Izvršnog odbora, odnosno, 15. travnja godine u kojoj se održava sljedeća izborna sjednica Skupštine. Ista pravila vrijede ukoliko se bira novi potpredsjednik ili voditelj novoosnovane sekcije.


Sud časti

Članak 13.

(1) Sud časti se sastoji od tri člana i bira svog predsjednika na konstituirajućoj sjednici. Konstituirajuću sjednicu Suda časti saziva predsjednik HMD–a, dok ostale sjednice saziva predsjednik Suda časti.

(2) Ako član HMD–a smatra da je neko tijelo HMD–a ili neki od dužnosnika povrijedio Statut ili drugi opći akt HMD–a, ovlašten je na to upozoriti Sud časti i zahtijevati da se nepravilnosti uklone. Ako Sud časti to upozorenje ne razmotri u roku od 30 dana od dana dostavljenog pisanog zahtjeva i po zahtjevu ne postupi, odnosno ako se u tom roku ne sazove nadležno tijelo ili Skupština i nepravilnosti ne uklone u daljnjem roku od 30 dana, član može podnijeti tužbu Općinskom sudu u Zagrebu.

(3) Sud časti rješava sporove unutar HMD–a. Sud časti zasjeda u punom sastavu, a odluke donosi većinom glasova. Odluke Suda časti potvrđuje Skupština. Vijećanja i glasovanja Suda časti su tajna.

(4) Sud časti može člana HMD–a isključiti iz članstva ukoliko on na bilo koji način grubo naruši ugled HMD–a.

(5) Odluke Suda časti iz stavka (4) ovoga članka stupaju na snagu danom donošenja. Isključena osoba ima pravo žalbe Skupštini u roku od 15 dana od dana primitka odluke. Odluka Skupštine o žalbi je konačna.

(6) Sud časti može predložiti Skupštini smjenu dužnosnika ili člana Izvršnog odbora ako on neizvršavanjem svojih obaveza ili neopravdanim izostancima sa sastanaka dovodi u pitanje funkcioniranje HMD–a.


Članstvo

Članak 14.

(1) Redovnim članom HMD–a može postati svaka osoba koja je završila studij matematike ili neki od srodnih studija na visokoškolskoj instituciji. Prava i dužnosti redovnih članova su:

     -  sudjelovati u ostvarivanju ciljeva HMD–a,

     -  birati i biti biran u tijela upravljanja HMD–a,

     -  biti informiran o radu HMD–a,

     -  besplatno dobivati primjerak 'Vjesnika HMD–a',

     -  kupovati uz popust izdanja HMD–a,

     -  plaćati godišnju članarinu čiji iznos određuje Izvršni odbor.

O ostalim pogodnostima redovnih članova HMD–a odlučuje Skupština. Redovni članovi, čije je članstvo u HMD–u trajalo najmanje 10 godina, odlaskom u mirovinu bivaju oslobođeni plaćanja članarine i pritom zadržavaju status redovnog člana.

(2) Članom HMD–a može biti i stranac, pod istim uvjetima kao i državljanin Republike Hrvatske.

(3) Članom HMD–a može biti i pravna osoba, domaća i strana. Udruga koja je član HMD–a može imenovati svoga predstavnika u Izvršnom odboru HMD–a. Pravna osoba, član HMD–a, imenuje svog predstavnika u Skupštini HMD–a. Pravna osoba, član HMD-a, plaća godišnju članarinu čiji iznos određuje Izvršni odbor HMD-a, te dobiva besplatno primjerak 'Vjesnika HMD–a'. Članovi udruge koja je član HMD–a mogu pristupiti HMD–u i postati redovni članovi uz obvezu plaćanja 50% iznosa propisane članarine.

(4) HMD ima Matematički podmladak. Članovi Matematičkog podmlatka ne sudjeluju u radu tijela upravljanja HMD–a. Iznos godišnje članarine određuje Izvršni odbor. Gornja dobna granica za članstvo u Matematičkom podmlatku je 26 godina.

(5) Osoba koja želi postati redovnim članom HMD–a ispunjava pristupnicu.  Član Matematičkog podmlatka može biti i maloljetna osoba. Za osobu mlađu od 14 godina pisanu izjavu o učlanjivanju daje zakonski zastupnik ili skrbnik, a za maloljetnu osobu s navršenih 14 godina zakonski zastupnik ili skrbnik daje pisanu suglasnost za učlanjivanje.

(6) Popis članova HMD–a vodi se elektronički i sadrži sljedeće podatke: ime i prezime (za pravnu osobu naziv), osobni identifikacijski broj (OIB), datum rođenja (za redovne članove, članove podmlatka i počasne članove), radno mjesto i naziv poslodavca (za redovne članove HMD–a), kategoriju članstva (redovni član, član podmlatka, počasni član ili pravna osoba), datum pristupanja HMD–u i datum prestanka članstva. Popis članova uvijek mora biti dostupan na uvid članovima i nadležnim tijelima na njihov zahtjev.

(7) Osobito zaslužni pojedinci i pravne osobe mogu postati počasnim članovima HMD–a. O počasnom članstvu odlučuje Skupština. Počasni članovi također besplatno dobivaju primjerak

(8) Član HMD–a može u svako doba svojevoljno istupiti iz HMD–a, ako o tome pismeno obavijesti Izvršni odbor. Član se briše iz evidencije ako ne plati propisanu članarinu dvije uzastopne godine.


Sekcije

Članak 15.

(1) Članovi HMD–a obavljaju svoj rad kroz sekcije. Sekcije nisu ustrojstveni oblici. Radom sekcija rukovode Odbori na čijem čelu se nalaze voditelji sekcija koje bira Skupština HMD–a. Članove Odbora imenuje Izvršni odbor HMD–a na prijedlog voditelja sekcije.

(2) Znanstvena sekcija brine se o unapređivanju i objedinjavanju znanstvenog rada u području matematike u Republici Hrvatskoj. U djelokrug njezina rada spada suradnja s drugim nacionalnim matematičkim udrugama, organiziranje znanstvenih kolokvija, organiziranje gostovanja inozemnih matematičara u Hrvatskoj, razmjena informacija o međunarodnim matematičkim konferencijama i sl.

(3) Nastavna sekcija bavi se unapređivanjem nastave matematike na svim razinama te organizira stručno–metodičke večeri, stručna predavanja, skupove i seminare. Nastavna sekcija sudjeluje u organiziranju i provođenju natjecanja iz matematike u Republici Hrvatskoj.

(4) Inženjerska sekcija bavi se promicanjem primjene matematike u drugim područjima. Sekcija organizira popularna, stručna i znanstvena predavanja čiji je cilj informiranje javnosti o korisnosti matematike.

(5) Stručna sekcija bavi se pitanjima od interesa za nastavu i nastavnike matematike na javnim i privatnim visokim školama i veleučilištima. Sekcija organizira stručne kolokvije, javna predavanja i okrugle stolove i brine se o izdavanju stručne literature i udžbenika za potrebe stručnih studija u Republici Hrvatskoj.


Suradnja s drugim udrugama

Članak 16.

HMD može sklapati ugovore o raznim oblicima suradnje i udruživanja sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu. Također, HMD može stupati u kolektivno članstvo u različite međunarodne matematičke asocijacije. O ovim pitanjima odlučuje Skupština na prijedlog Izvršnog odbora.


Izdavačka djelatnost

Članak 17.

(1) HMD je izdavač znanstvenih i stručnih matematičkih časopisa, te matematičkih knjiga. Skupština donosi odluku o izdavanju časopisa i serija publikacija donosi Skupština. Izvršni odbor imenuje uredništva časopisa i glavne urednike serije publikacija. Barem jedan član urednioštva svakog časopisa član je Izvršnog odbora.

(2) HMD je izdavač 'Vjesnika HMD–a'. Uredništvo ove publikacije čini Izvršni odbor. 'Vjesnik HMD–a' izlazi najmanje jednom godišnje i donosi aktualne informacije o radu HMD-a.

(3) Izvršni odbor odlučuje o izdavanju matematičkih znanstvenih i stručnih knjiga, biltena i izvještaja sa seminara i savjetovanja u organizaciji HMD–a, kao i ostalih povremenih publikacija.


Imovina HMD-a

Članak 18.

(1)  Imovinu HMD–a čine:

 1. novčana sredstva stečena uplatom članarina, te dobrovoljnim prilozima i darovima,
 2. novčana sredstva stečena obavljanjem izdavačke djelatnosti,
 3. participacije za sudjelovanje u učeničkom natjecanju „Klokan bez granica“,
 4. kotizacije za sudjelovanje na kongresima i drugim znanstvenim i stručnim skupovima,
 5. namjenska novčana sredstva stečena dotacijama iz državnog proračuna i iz proračuna gradova, općina i županija,
 6. namjenska novčana sredstva iz domaćih fondova, te iz fondova Europske unije i drugih međunarodnih izvora,
 7. oprema nabavljena za obavljanjem svojih djelatnosti.

(2) Izvršni odbor dužan je pravovremeno načiniti izvještaj o godišnjem radu i plan rada za sljedeću godinu u svrhu podnošenja zahtjeva nadležnim institucijama za dodjelu financijskih sredstava.

(3) Ukoliko HMD ostvari dobit obavljanjem svojih dopuštenih djelatnosti koristit će istu za realizaciju i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi HMD–a.


Administrativni i financijski poslovi

Članak 19.

(1) Za rad u tijelima HMD–a članovi ne primaju novčanu naknadu. Za obavljanje financijskih i administrativnih poslova HMD može sklopiti ugovor sa studentima, zaposlenicima Matematičkog odsjeka PMF–a i s drugim fizičkim i pravnim osobama  Ovakve ugovore u ime HMD–a zaključuje predsjednik uz suglasnost potpredsjednika za financije i glavnog tajnika i uz naknadnu potvrdu Izvršnog odbora.

(2) Uredništva časopisa iz članka 17. stavka (1), uz suglasnost Izvršnog odbora, odlučuju o honorarima koji se isplaćuju suradnicima tih časopisa.

 (3) Predsjednik, uz suglasnost potpredsjednika za financije i tajnika i uz naknadnu potvrdu Izvršnog odbora, odlučuje o eventualnoj nagradi suradnicima u izdavanju ostalih publikacija i knjiga.

(4) Predsjednik, uz suglasnost potpredsjednika za financije i tajnika i uz naknadnu potvrdu Izvršnog odbora, odlučuje o naknadama i za druge poslove koji nisu navedeni u stavcima (1) – (3) ovoga članka.


Nagrade i priznanja

Članak 20.

(1) Izvršni odbor predlaže nagrade i priznanja HMD–a za one pojedince i pravne osobe koji su posebno pridonijeli razvoju i ugledu HMD–a. O ovim nagradama i priznanjima odlučuje Skupština.

(2) Izvršni odbor može podržati ili istaknuti kandidaturu članova HMD–a za dodjelu državnih ili međunarodnih nagrada.


Prestanak djelovanja

Članak 21.

(1) Razlozi za prestanak djelovanja HMD–a su sljedeći:

 1. odluka Skupštine o prestanku djelovanja HMD–a,
 2. drugi razlozi propisani Zakonom.

(2) U slučaju prestanka rada HMD–a sva njegova imovina nakon podmirenja svih dugova predaje se udruzi, ustanovi ili zakladi s istim ili sličnim, ciljevima kao i HMD, u skladu s odlukom Skupštine.


Prijelazne i završne odredbe

Članak 22.

Statut HMD–a, kao i njegove izmjene i dopune, donosi Skupština. Izmjene ili dopune Statuta, odnosno, novi Statut, predlaže Izvršni odbor, a rasprava o tim prijedlozima treba trajati najmanje 30 dana.

Članak 23.

Izmijenjeni i dopunjeni Statut stupa na snagu danom donošenja.

 

                           Predsjednik Hrvatskoga matematičkog društva

 

                                               Prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u prosincu 2019.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 4. prosinca 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.


Predavanje pod naslovom "10 godina državne mature" održat će Jagoda Krajina.


 

Stručno-metodičko predavanje u prosincu 2019.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike. Sljedeće predavanje organizira se u suradnji sa Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

Treće predavanje u 2019. godini bit će održano u petak, 13. prosinca 2019., u 17:00 sati u dvorani 1023 (u prizemlju) Elektrotehničkoga odjela Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu, Konavoska 2 (Voltino naselje).

Predavanje pod nazivom

Primjena rekurzija u modeliranju nekih standardnih problema gospodarske matematike

održat će mr.sc. Bojan Kovačić, viši predavač sa Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu i voditelj Stručne sekcije HMD-a.

Nakon predavanja predviđeno je predstavljanje recenzirane i kategorizirane stručne literature (udžbenici, priručnici, skripta) objavljene u 2018. ili 2019. godini čiji su autori članovi Stručne sekcije HMD-a.

Planirani sažetak predavanja i životopis predavača, mr. sc. Bojana Kovačića, možete pročitati ovdje.


 

VEČER MATEMATIKE 2019.

Obzirom na štrajk, ovogodišnju Večer matematike odgađamo za 12. prosinca, ali tko želi može Večer matematike održati bilo koji dan i u bilo koje vrijeme od 5. 12. do 12. 12. (imat ćemo tjedan matematike). Budući imamo obveze prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, projekt i slanje izvješća moramo provesti do 31. 12. 2019. i stoga je 12. 12. je krajnji datum održavanja Večeri matematike.

Na Sveučilištima će provedba projekta Večer matematike biti 5. 12. 2019.. 


 

Odbor za modernizaciju

U srijedu 13.3.2019. održan je sastanak Odbora za modernizaciju HMD-a. Članovi Odbora su izvijestili o napretku u procesu modernizacije rada HMD-a. Sve više je javno dostupnih digitalnih sadržaja, članaka i snimki predavanja, a radi se i na razvoju nekih aplikacija. Razmatrani su i planovi za budućnost, koji uključuju objedinjavanje digitalnih sadržaja na webu HMD-a i aktivniju ulogu na društvenim mrežama.


 

Skupština HMD-a

Sjednica Skupštine HMD-a održana je 13. travnja 2019. godine. Na toj je sjednici izabran predsjednik, potpredsjednici, tajnik, voditelji četiriju sekcija, ostali članovi Izvršnog odbora i članovi Suda časti za mandat od sljedeće 4 godine.


 

Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru održana
1. (konstituirajuća) sjednica novoga Odbora
Stručne sekcije HMD-a

 

U petak, 14.6.2019., na Veleučilištu Lavoslav Ružička održana je 1. (konstituirajuća) sjednica Odbora Stručne sekcije Hrvatskoga matematičkoga društva u novom sazivu.

Članove Odbora dočekao je i srdačno pozdravio dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru dr.sc. Željko Sudarić, viši predavač (slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5). Dekan Sudarić je zahvalio Odboru na izboru Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru za mjesto održavanja 1. sjednice Odbora, te izrazio nadu da je ova sjednica početak uspješne suradnje Veleučilišta Lavoslav Ružička i Stručne sekcije HMD-a koja će se manifestirati u obliku održavanja drugih sjednica, ali i stručnih skupova i kolokvija u organizaciji Stručne sekcije HMD-a na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Pročitajte više...

U ime Odbora Stručne sekcije HMD-a:

voditelj Stručne sekcije HMD-a

mr.sc. Bojan Kovačić, viši predavač


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u studenom 2019.

U srijedu 6. studenoga 2019. godine održano je predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri. 
Predavanje pod naslovom "Novosti u vrednovanju" održala je Zrinka Korbar.

Objavljujemo prezentaciju s predavanja.


 

Raspisan NATJEČAJ za dodjelu nagrade HMD-a
“Ante Mimica”
za znanstveni doprinos u matematici


Dana 23. listopada 2019. godine u Jutarnjem listu objavljen je natječaj za dodjelu nagrade HMD-a "Ante Mimica" za znanstveni doprinos matematici.

U natječaju se potkrala pogreška te će 24. studenoga 2019. u Jutarnjem listu biti objavljen ispravan tekst natječaja.


 

Raspisan NATJEČAJ za dodjelu nagrade HMD-a
“Ante Mimica”
za znanstveni doprinos u matematici


Dana 23. listopada 2019. godine u Jutarnjem listu objavljen je natječaj za dodjelu nagrade HMD-a "Ante Mimica" za znanstveni doprinos matematici.

U natječaju se potkrala pogreška te će 24. studenoga 2019. u Jutarnjem listu biti objavljen ispravan tekst natječaja.


 

OBAVIJEST UČENICIMA KOJI SU U NATJECANJU KLOKAN 2019. NAGRAĐENI PRETPLATOM NA MATKU

Obavještavamo učenike koji su na natjecanju "Klokan bez granica" 2019. godine kao nagradu dobili pretplati na časopis Matka (za šk. god. 2019./20.) da će svoje primjerke Matke dobivati na školu (na osobno ime s naznakom "nagrađeni učenik") i to zajedno brojeve 109 i 10110 (rujan i prosinac, u prosincu) te 111 i 112 (ožujak i lipanj, u lipnju).


 

The Science Nomad -
dr. Stuard Kohlhagen ponovno u Zagrebu

U ime dekanice Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije, pozivamo vas u utorak, 03. ožujka 2020. u 18 sati (Horvatovac 102a, predavaona A1) na predavanje poznatog australskog edukatora, komunikatora i popularizatora znanosti dr. Stuarta Kohlhagena, poznatijeg kao The Science Nomad. Dr. Kohlhagen bivši je ravnatelj australske organizacije Quastacon-The National Science and Technology Centre i neumorni entuzijast s opsežnim i vrlo zapaženim međunarodnim aktivnostima i rezultatima u radu s mladima te učiteljima svih obrazovnih razina.

U organizaciji PMF-a i Veleposlanstva Australije, Dr. Kohlhagen u Zagrebu će održati predavanje na engleskom jeziku, namijenjeno učiteljima primarnog obrazovanja, učiteljima i nastavnicima tzv. STEM predmeta, visokoškolskim nastavnicima te studentima učiteljskih i nastavničkih studija.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u ožujku 2020.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 11. ožujka 2020. godine (druga srijeda u ožujku) u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Debata u nastavi" održat će Dorotea Brajković.


 

Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2020.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 19. ožujka 2020. godine u 12 sati i 30 minuta će se po dvadeset i drugi put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 17. veljače 2020. godine.

Detalnije pročitajte ovdje.


 

Skupština HMD-a

Sjednica Skupštine HMD-a održana je 13. travnja 2019. godine. Na toj je sjednici izabran predsjednik, potpredsjednici, tajnik, voditelji četiriju sekcija, ostali članovi Izvršnog odbora i članovi Suda časti za mandat od sljedeće 4 godine.


 

Međunarodni dan matematike (IDM) 

 

International Mathematical Union vodi projekt čiji cilj je da UNESCO 14. ožujka proglasi Međunarodnim danom matematike (IDM). Za sad je  14. ožujka kao Međunarodni dan matematike usvojilo  Izvršno vijeće UNESCO-a. Sljedeći korak će biti na zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a u studenom 2019. godine. Ako ideja bude usvojena, prva službena proslava održat će se 2020. godine u sjedište UNESCO-a u Parizu u petak 13. ožujka 2020. godine, jer je 14. ožujka subota.

Službeni IDM logo sada se može naći na IDM web stranici  www.idm314.org

Uskoro će biti dostupne verzije na nekoliko jezika.

Tema 2020. godine je "Matematika je posvuda". Primjeri tema vezanih uz sljedeće podteme mogu se naći na IDM webu:

• Matematika  u znanosti i tehnologiji.

• Matematika u organizaciji civilizacije.

• Matematika je ključna za ispunjavanje ciljeva UN-a za održivi razvoj.

• Matematika je posvuda u svemu što radite.

• Pričajte mi o nekoj aktivnosti ili području i reći ću vam gdje je matematika.


 

Obavijest članovima HMD-a koji se žele učlaniti u EMS

Obavještavamo članove HMD-a koji žele iskoristiti povlasticu niže članarine u EMS-u da to mogu ostvariti na sljedeći način:

1. Na žiro račun HMD-a trebaju uplatiti kunsku protuvrijednost 25 eura po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan uplate. Kao opis plaćanja treba upisati „članarina za EMS za 2020. za (ime i prezime)“

     Hrvatsko matematičko društvo

     Zagreb, Bijenička cesta 30

     IBAN HR4423600001101530802

2. Ako se plaćanje vrši iz sredstava sveučilišnih potpora onda bi to trebala platiti Ustanova /Fakultet. Moguće je da će Ustanova to platiti samo ako mu HMD ispostavi tzv. e-fakturu. Ako je tako, onda Ustanova treba (na adresu [email protected]) poslati potrebne podatke za izradu e-fakture (službeno sjedište, OIB, IBAN… (o dodatnim podacima raspitajte se u računovodstvu svoje Ustanove)).

Budući da se bliže blagdani, bilo bi dobro zahtjeve za e-fakturama poslati što prije!

3. HMD će, po primljenoj uplati, platiti članarinu EMS-u. To će biti moguće napraviti tek kad dobije od EMS-a fakturu za godišnju članarinu HMD-a i za godišnje članarine članova HMD-a, a to se svake godine događa sredinom siječnja.

4. Što prije na navedenu mail-adresu pošaljite svoje podatke koji su navedeni na web-stranici https://euro-math-soc.eu/membership-options jer HMD sve podatke treba poslati EMS-u.


 

Školsko - gradsko natjecanje 2020.

Zadatci i rješenja dostupni su ovdje.


 

Inženjerska sekcija HMD-a
predavanje u ožujku 2020. - ODGOĐENO DO DALJNJEGA

Najavljujemo predavanje koje će se u okviru Inženjerske sekcije HMD-a održati u utorak 17. ožujka 2020. s početkom u 18:15h na PMF-u u Zagrebu, Matematički odsjek, dvorana 001. 

Predavanje pod naslovom "Aktuarska metoda projekcije kreditne jedinice" održat će voditejica Inženjerske sekcije i predsjednica Hrvatskog aktuarskog društva Ksenija Sanjković.


 

ODGODA 9. KONGRESA NASTAVNIKA MATEMATIKE

Poštovane kolegice i kolege,

radi trenutne situacije 9. Kongres nastavnika matematike odgađa se do daljnjeg. Novi termin kongresa bit će na vrijeme objavljen.

Organizacijski odbor Kongresa


 

Poštovane kolegice i kolege,

kao što znate radi trenutne situacije 9. kongres nastavnika matematike odgođen je do daljnjeg.  Svi autori radova pozvani su pripremiti svoje priloge u obliku članka za Poučak.

Unaprijed hvala na razumijevanju.

Urednik Poučka,

 Goran Trupčević


 

Školsko - gradsko natjecanje 2020.

Zadatci i rješenja dostupni su ovdje.


 

Obilježavanje 70. godišnjice MFL-a

mfl_fotka.jpg

Povodom sedamdeset godina izlaženja Matematičko-fizičkog lista (MFL), Uredništvo lista s Hrvatskim matematičkim društvom (HMD), Hrvatskim fizikalnim društvom (HFD), Institutom za fiziku (IF), Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO), Institutom Ruđer Bošković (IRB), Matematičkim i Fizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MO i FO PMF) te Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), a sve pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) organizira obilježavanje 70. godišnjice MFL-a

Okrugli stol na temu:  Matematičko-fizički list, jučer, danas, sutra održat će se u ponedjeljak, 21. rujna 2020. u 14h u Bijeloj vijećnici na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te će biti virtualno popraćen putem Google Meet platforme na https://meet.google.com/nwd-dnzn-smx

Fizičari organiziraju i stručni skup za nastavnike u petak 18. rujna 2020. pod naslovom: Relevantna područja moderne fizike kroz 70 godina izlaženja Matematičko – fizičkog lista virtualno putem Google Meet platforme. Prijave za skup primaju se putem portala http://ettaedu.azoo.hr/.

 

Za organizatore skupa

dr.sc. Petar Popčević ([email protected])

Berti Erjavec, prof ([email protected])

dr.sc. Ana Smontara ([email protected])

Gordan Pihač, prof ([email protected])

prof. dr. sc. Vesna Županović ([email protected])


 

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica" 2020. - NOVI TERMIN


Poštovani povjerenici,

malo kasnim s obavijesti jer i dalje čekam odgovor Ministarstva na upit o mogućnosti miješanja učenika različitih odjeljenja istog razreda (uz nošenje maske i  preporučeni razmak).

Molim vas da, 17. rujna 2020., održite natjecanje ukoliko ste u mogućnosti, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Vrijeme održavanja natjecanja biti će u nešto većem intervalu u odnosu na inače: od 12:00 do 14:00, poštujući vrijeme pisanja za svaku kategoriju (Pčelice i Leptirići 60 minuta, a ostale kategorije 75 minuta).

Detalje pročitajte ovdje.


 

Stručna sekcija HMD-a - predavanje u listopadu 2020.

 

Stručna sekcija Hrvatskoga matematičkoga društva započinje s ciklusom sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i najavljuje Sinkrono online stručno-metodičko predavanje u listopadu 2020.


 

INŽENJERSKA SEKCIJA - predavanje u listopadu 2020.

Pozivamo Vas na predavanje Inženjerske sekcije HMD-a koje će pod naslovom "Uvod u znanost o podacima kroz iskustvo rada u 3 industrije - bankarstvo, retail i telekomunikacije" održati Petar Babić putem Zoom aplikacije u srijedu, 14. listopada 2020. s početkom u 18 sati.

Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici: Prijava,

a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 12. listopada 2020.

Napominjemo da će se predavanje snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja.


 

Stručna sekcija HMD-a - Sinkrono online stručno-metodičko predavanje u studenom 2020.

Stručna sekcija Hrvatskoga matematičkoga društva nastavlja s održavanjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove.

Drugo sinkrono online stručno-metodičko predavanje održat će se u petak, 6. studenoga 2020., u 17:00 sati putem platforme BigBlueButton (poveznica na virtualnu učionicu: ovdje).

Predavanje pod nazivom

Iskustva provedbe online kolokvija na kolegiju s velikim brojem studenata

održat će Vanja Čotić Poturić, predavač s Tehničkoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Sažetak predavanja i životopis predavača možete pročitati ovdje.

Napomena: Za prisustvovanje predavanju obavezna je prethodna prijava putem obrasca dostupnoga ovdje. Prijave se primaju najkasnije do srijede, 4. studenoga 2020., u 17:00 sati.


 

Inženjerska sekcija HMD - a
predavanje u studenom 2020. godine

Pozivamo Vas na predavanje Inženjerske sekcije HMD-a koje će pod naslovom "Problem klasifikacije u poslovnoj praksi – problem nebalansiranih kategorija" održati dr. Petra Posedel Šimović putem Zoom aplikacije u srijedu, 25. studenog 2020. s početkom u 18 sati.

Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici: Prijava,

a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 16. studenog 2020.

Napominjemo da će se predavanje snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja.


 

VEČER MATEMATIKE 2020.

Poštovane kolegice i kolege,

zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će se i ove godine održati projekt Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i to u četvrtak, 3. prosinca 2020.

Obzirom na neizvjesnu situaciju s pandemijom, ove godine, nećemo imati fiksno vrijeme početka održavanja projekta nego smo odredili da se projekt održi 3. prosinca 2020. godine u bilo koje vrijeme, ovisno o epidemiološkim mjerama i uputama koje budu na snazi.

Više informacija pročitajte ovdje.


 

Inženjerska sekcija HMD-a 
predavanje u prosincu 2020.

Inženjerska sekcija HMD-a organizira predavanje koje će pod naslovom "Struktura digitalnih asistenata" održati dr. Tvrtko Tadić u srijedu 9. prosinca 2020. s početkom u 18 sati. Predavanje će biti putem Zoom aplikacije. Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici: Prijava, a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 7. prosinca 2020.

Predavanje će se snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a.

više


 

Stručna sekcija HMD-a
sinkrono online stručno-metodičko predavanje
u prosincu 2020.

Stručna sekcija Hrvatskoga matematičkoga društva nastavlja s održavanjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Treće sinkrono online stručno-metodičko predavanje u organizaciji Stručne sekcije HMD-a održat će se u petak, 11. prosinca 2020., u 17:00 sati putem platforme MS Teams.

Predavanje pod nazivom

Provođenje i kontrola online pismenih i usmenih ispita s osvrtom na varanje

održat će Anita Harmina, dipl. ing. mat., univ. spec. oec., predavač s Veleučilišta VERN'. Sažetak predavanja i životopis predavača možete pročitati ovdje.

Napomena: Za predavanje je obavezna prethodna prijava putem obrasca Prijava. Prijave se primaju najkasnije do srijede, 9. prosinca 2020., u 17:00 sati. Svi prijavljeni sudionici e-poštom će dobiti poveznicu na kanal putem kojega će moći pratiti predavanje i sudjelovati u popratnoj diskusiji.


 

Edukacije iz financijske pismenosti za članove HMD-a

U suradnji Hrvatskog matematičkog društva i Wüstenrot životnog osiguranja d.d. za članove HMD-a organizirani su besplatni seminari na temu financijske pismenosti. Seminari će se održati 12. i 19. prosinca 2020. u ukupnom trajanju od 4 sata i to kako slijedi:

- „Investicijske opcije“ 12.12.2020. od 10:00h-12:15 h, predavač dr. sc. Tomislav Globan, prijava do 10.12.2020.

- „Životno osiguranje“ 19.12.2020. od 9:00h-10:00 h, predavač Ksenija Sanjković, prijava do 17.12.2020.

- „Mirovinsko osiguranje“ 19.12.2020. od 10:15h-11:15 h, predavač Ksenija Sanjković, prijava do 17.12.2020.

Edukacija će se održati putem aplikacije GoToWebinar, a broj polaznika je ograničen, tako da će u slučaju većeg broja prijava prednost imati članovi HMD-a koji se prije prijave.

Organizator edukacija je društvo AKTUARIJAT d.o.o. koje temeljem dozvole Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga organizira edukacije iz područja osiguranja za djelatnike u osiguranju.

više


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2020. / 2021.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2020.

Naručiti možete i (stare i nove) knjige iz Matkine biblioteke.


 

Sretan Božić i nova godina

 

snowmen-160883_640.png

Sretan Božić i novu 2021. godinu uz malo matematičkih zadataka za naše najmlađe...

Na poveznici je Matematički adventski kalendar s "blagdanskim" zadacima za učenike 2. razreda osnovne škole koji su pripremile dvije studentice Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Nikol Zorić i Lana Fuketa. Svakoga dana, počevši od 21.12. moguće je otvoriti po jedan zadatak, a zadaci su osmišljeni tako da posluže učenicima za ponavljanje tijekom praznika.


 

Sinkrono online stručno-metodičko predavanje
u ožujku 2021.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Sljedeće predavanje održat će se 5. ožujka 2021. s početkom u 17:00 sati putem aplikacije Zoom.

Predavanje pod nazivom

Online vrednovanja u matematici - prilike i izazovi

održat će prof. dr. sc. Blaženka Divjak, redovita profesorica u trajnom zvanju iz područja prirodnih znanosti, polja matematike, na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Planirani sažetak predavanja i kratki životopis predavačice, prof. dr. sc. Blaženke Divjak, možete pročitati ovdje.

Za prisustvovanje predavanju obavezna je prethodna prijava putem obrasca dostupnoga ovdje. Prijaviti se možete najkasnije do srijede, 3. ožujka 2021., u 17:00 sati.

Svi pravovremeno prijavljeni nastavnici e-poštom će na e-adresu navedenu prilikom prijave dobiti podatke potrebne za prisustvovanje predavanju (Zoom Meeting URL i Meeting ID).


 

Sinkrono online stručno-metodičko predavanje
u svibnju 2021.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s održavanjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Drugo predavanje u 2021. godini održat će se 7. svibnja 2021. 17:00 sati putem aplikacije BigBlueButton.

Predavanje pod nazivom

Implementacija različitih tipova matematičkih zadataka u sustavu Moodle

održat će Igor Lulić, mag. math., predavač na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Planirani sažetak predavanja i životopis predavača Igora Lulića, mag. math., možete preuzeti ovdje.

Odlukom predavača predavanje će biti snimano. Snimka predavanja će naknadno biti dostupna putem poveznice objavljene na ovoj internetskoj stranici. Odlukom Odbora Stručne sekcije HMD-a diskusija poslije predavanja neće biti snimana.

Napomena: Za sudjelovanje na predavanju obavezna je prethodna prijava. Prijaviti se možete ovdje.

Prijave su moguće najkasnije do srijede, 5. svibnja 2021., u 17:00 sati. Naknadne prijave neće biti prihvaćene. Pravovremeno prijavljeni nastavnici če e-poštom na e-adresu navedenu prilikom prijave dobiti poveznicu putem koje će moći sudjelovati na predavanju.


 

Matkina biblioteka

Matkina biblioteka namijenjena je popularizaciji matematike. Utemeljena je 1998. godine i do rujna 2008. godine u njoj je objavljeno dvadesetak naslova. Trenutno dostupni naslovi su:
 

 1. P. Papić: Teorija skupova
 2. A. Dujella: Fibonaccijevi brojevi
 3. V. Stošić: Natjecanja učenika osnovnih škola (prošireno) - CD
 4. ***: Standardi u nastavi matematike
 5. ***: Standardi u nastavi matematike - CD
 6. V. Devidé: Iksnaiks i njegova obitelj
 7. T. Pejković: Iracionalni brojevi
 8. Castensen, Muminagić, Mladinić: Pravokutni trokut
 9. P. Mladinić: Zgode i mozgalice družbe ''Matkači''
 10. G. Polya: Matematičko otkriće
 11. Z. Kurnik: Zadatci s više načina rješavanja
 12. Z. Kurnik: Nejednakosti
 13. *** : Matematička natjecanja u RH (1992. - 2006.)
 14. Z. Kurnik: Diofantske jednadžbe
 15. Z. Kurnik: 13 metodičkih radionica
 16. Lukač, Mladinić, Svedrec, Varošanec: Mat. nat. ''Klokan bez granica'' (1999.-2004.) - CD
 17. Lukač, Marić, Mladinić, Svedrec, Varošanec:  Matematičko natjecanje ''Klokan bez granica'' (2005.-2008.)
 18. V. Devidé: Čudesna matematika

Nagrada „Ante Mimica"

Komisija za dodjelu nagrade „Ante Mimica“ u sastavu Marcela Hanzer, predsjednica, te članovi Luka Grubišić, Pavle Pandžić, Zoran Vondraček i Vesna Županović, izvijestila je o odluci za dodjelu nagrade:

„Stigle su prijave za 5 kandidata i to su: Erna Begović-Kovač, Mario Bukal, Danijel Grahovac, Slaven Kožić i Filip Najman. Bili smo vrlo impresionirana ukupnim dojmom: svi kandidati su vrlo uspješni u svojim područjima koja su, inače, međusobno vrlo disparatna; to naravno čini odabir vrlo teškim. Zato smo se odlučili da damo prednost kandidatima čiji je rad prepoznat i izvan njihovog užeg područja; s tim u vidu su se istakla dva kandidata: Slaven Kožić i Filip Najman. Odlučili smo dati prednost Slavenu Kožiću radi predloženih radova u uistinu vrhunskim časopisima.“

 

Obrazloženje dodjele nagrade Slavenu Kožiću


 

Natjecanje Kvanta Olympiad

Natjecanje Kvanta Olympiad organizira studentska udruga Kvanta koja djeluje na Cambridgeu i bavi se poučavanjem i promocijom matematike. Udruga MNM Getaldić  prenijela je natjecanje u Hrvatsku.  Općenite informacije i primjer prošlogodišnje olimpijade nalaze se na https://en.kvanta.xyz/kvol .  

Natjecanje je otvoreno do 10.4., piše se u trajanju 4 i pol sata, a učenici su podijeljeni u tri grupe: juniorska (10-11 godina), srednja (12-13 godina) i seniorska (14-15 godina). Za sudjelovanje je potrebno do 10.4. samostalno odrediti neki blok od 4 i pol sata kad će učenik rješavati zadatke koji su objavljeni na  web stranici: https://mnm.hr/ . Riješene zadatke treba slikati/skenirati te ih uploadati u formu koja će također biti na web stranici udruge MNM. Natjecanje je prevedeno na hrvatski i rješenja se šalju na hrvatskom.  

 

Kad budu poznati rezultati, učenik će ih dobiti na mail koji napiše u formi. Imena neće biti javno objavljena, već će se rezultati objaviti pod šiframa. 

Pozivamo učenike da se okušaju u rješavanju ovog natjecanja i prate web stranicu  https://mnm.hr/ za sve daljnje obavijesti i upute.  


 

Inženjerska sekcija - Snimka predavanja
održanog 25. studenog 2020.

Snimka predavanja koje je pod naslovom "Problem klasifikacije u poslovnoj praksi – problem nebalansiranih kategorija" u sklopu Inženjerske sekcije HMD-a održala doc. dr. sc. Petra Posedel Šimović 25. studenog 2020. objavljena je na Youtube kanala HMD-a, a možete joj pristupiti putem sljedeće poveznice.


 

Predavanje Inženjerske sekcije HMD-a:
Novčani tokovi u mirovinskom osiguranju

U sklopu Inženjerske sekcije HMD-a predavanje pod nazivom "Novčani tokovi o mirovinskom osiguranju" će održati Ksenija Sanjković u srijedu 3. ožujka 2021. s početkom u 18 sati. Predavanje će biti putem Zoom aplikacije. Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici: Prijava, a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 1. ožujka 2021.

Napominjemo da će se predavanje snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja.

[više]


 

Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2021.

 

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 20. svibnja 2021. godine po dvadeset i treći put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Ovisno o epidemiološkoj situaciji i uvjetima škole (miješanje učenika različitih odjeljenja dozvoljeno je i za školska natjecanja) natjecanje se može provesti i u više termina tijekom dana natjecanja. S obzirom da će škole, ovisno o svojim mogućnostima, natjecanje provoditi u različitim terminima, dežurni učitelji trebaju uz obrasce s odgovorima preuzeti i listiće sa zadacima. Listiće sa zadacima treba učenicima uručiti dan poslije (u petak 21. 5. 2021.).


Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 10.travnja 2021. godine.


 

NOVI VREMENIK NATJECANJA KLOKAN BEZ GRANICA 2021.

Zbog velikog broja škola koje već neko vrijeme rade online i nemogućnosti prijavljivanja u zadanom roku, natjecanje Klokan i prijava odgađaju se za 20ak dana.

Novi vremenik:

10. 6. 2021. Natjecanje Klokan bez granica

9. 7. 2021. objava rješenja na mrežnim stranicama HMD-a

12. 7. 2021. objava neslužbenih rang – lista na mrežnim stranicama HMD-a

12. 7. – 19. 7. u 23:59 zaprimanje primjedbi na plasman ili netočne podatke  isključivo elektronskim putem na e-mail [email protected]

Podjela nagrada u prvom tjednu nastavne godine 2021./22.


 

Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO)

U ponedjeljak 5. srpnja je završena 25. JBMO koja se održala na daljinu, organizirala ju je Moldavija, a na njoj je sudjelovalo 128 natjecatelja iz 11 stalnih država članica te 11 gostujućih ekipa među kojima je i Hrvatska koja, u tom statusu, nastupa na ovom natjecanju od 2018. godine.

Na ovom natjecanju sudjeluju učenice i učenici od 15.5 godina starosti, a ekipa Republike Hrvatske nastupa isključivo s učenicima osnovnih škola. Članovi ekipe Republike Hrvatske odabrani su na osnovu rezultata 5.Hrvatske juniorske matematičke olimpijade na koju su pozivani učenici na temelju rezultata Državnog natjecanja. Našu su ekipu sačinjavali:

Fabijan Cikač, 7. razred, OŠ Kajzerica, Zagreb 

Luka Duplančić, 8. razred, OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb

Marko Hrenić, 8. razred, OŠ Novi Marof, Novi Marof

Lana Milani, 8. razred, OŠ Srdoči, Rijeka

Kristijan Šimović, 7. razred, OŠ Lučko, Zagreb

Nikola Vujica, 8. razred, OŠ Bogumila Tonija, Samobor

Na natjecanju su naši učenici Fabijan Cikač i Luka Duplančić osvojili su srebrne, a Nikola Vujica i Kristijan Šimović brončane medalje što predstavlja lijepi uspjeh. 

Najuspješnija ekipa natjecanja bila je Rumunjska.

Učenici su u dva navrata imali petodnevne organizirane zajedničke pripreme za ovo natjecanje. Organizator priprema i sudjelovanja na natjecanju je Hrvatsko matematičko društvo uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja na čemu se Vam se zahvaljujemo.

Voditelji ekipe su bili Ilko Brnetić, Vlatko Crnković i Mea Bombardelli.


 

Bernard Inkret zlatni!

Sankt-Peterburg u Rusiji je grad  domaćin na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se ove godine održava od 14. do 24. srpnja. Svaka od 107 država sudionica je sudjelovala sa najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali Bernard Inkret, XV. gimnazija, Zagreb; Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb; Ivan Vojvodić, XV. gimnazija, Zagreb; Andrej Čizmarević, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka; Dorijan Lendvaj, XV. gimnazija, Zagreb i Jakov Ljubičić, Gimnazija Lucijan Vranjin, Zagreb.

Zadaci su bili iznimno teški, a naši su učenici ostvarili jedan od najboljih rezultata za Republiku Hrvatsku od osamostaljenja.

 • Bernard Inkret- zlatna maedalja,
 • Krešimir Nežmah i Ivan Vojvodić - srebrne meddalje,
 • Andrej Čizmarević, Dorijan Lendvaj i Jakov Ljubičić - brončane medalje.

U ukupnom poretku, prema zbroju bodova svih članova ekipe, Hrvatska je zauzela izvanredno 21. mjesto.

Natjecanje je održano 19. i 20. srpnja na daljinu tako da je u svakoj državi organizirano rješavanje ispita uz poseban nadzor. Hrvatski natjecatelji su ispite rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a ekipu su vodili Matija Bašić, Ilko Brnetić i Josip Pupić.

Čestitamo našim olimpijcima, njihovim mentorima i voditeljima ekipe!

Više


 

U ZAGREBU ODRŽANA 15. SREDNJPOEUROPSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA, NAŠI UČENICI OSTVARILI VRLO LIJEP USPJEH!

 

Dana 29. kolovoza 2021. godine u Zagrebu je završena 15. Srednjoeuropska matematička olimpijada. Na tom natjecanju  sudjeluje 10 država Srednje Europe: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Ove je godine, kao jedanaesta ekipa i naš gost, pozvana ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online kao i predstavnici Njemačke i Litve. Preostalih 8 država okupilo se na natjecanju u Zagrebu tako da je ovo natjecanje jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja znanja koje se u ove zadnje dvije godine održalo uživo omogućivši tako mladim matematičarima iz srednje Europe da se okupe na jednom mjestu.

Ekipu Republike Hrvatske sačinjavali su Namik Agić, Janko Bušelić, Petar Sruk i Patrick Pavić iz XV. gimnazije Zagreb, Stella Čolo iz Gimnazije Frana Petrića iz Zadra i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, a voditelji su bili Ilko Brnetić i Ivan Novak.

Na pojedinačnom natjecanju apsolutni pobjednik je bio Kosma Kasprzak iz Poljske koji je jedini od 66 natjecatelja potpuno točno riješio sva 4 zadatka. Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja, a naši su učenici, već standardno, ostvarili vrlo lijep uspjeh osvajanjem 2 srebrne i 3 brončane medalje.

Od naših učenika srebrne medalje na pojedinačnom natjecanju su ostvarili Patrik Pavić i Stella Čolo, a brončane medalje Namik Agić, Janko Bušelić i Emanuel Tukač.

Na ekipnom natjecanju između 11 nacionalnih ekipa pobijedila je ekipa s Poljske s maksimalno mogućih 64 boda. U poretku od drugog do šestog mjesta borba je bila vrlo izjednačena, jer je razlika bodova od drugoplasirane do šestoplasirane ekipe bila tek 2 boda; no, srebrna je ekipa Mađarske, a brončana ekipa Hrvatske s posve jednakim brojem bodova kao i Mađari (prema pravilima, srebrni su Mađari zbog distribucije bodova po zadatcima). Time su naši učenici na ekipnom natjecanju dobili brončane medalje; valja napomenuti da je svatko od članova ostvario značajan doprinos u tom rezultatu.

fecd0f65-f267-4b21-b90e-95a28f036ee7.jpg

Više

Poziv učenicima osnovnih škola za upis na radionice RADDAR

 

Na poveznici potražite informacije o mogućnosti upisa na radionice RADDAR.


 

Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje 1. prosinca 2021.

pozivamo Vas na predavanje HMD-a koje će pod naslovom "Online eksperimenti – iskustva velikih kompanija" održati dr. sc. Tvrtko Tadić u srijedu 1. prosinca 2021. s početkom u 18 sati. Predavanje će biti uživo na PMF-u, Matematički odsjek, Zagreb, Bijenička 30, dvorana A001, a prenosit će se i putem Zoom aplikacije.

Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu. Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici:  FILL OUT FORM a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 29. studenog 2021.

Predavanje će se snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja.

Sažetak predavanja


 

Sinkrono online stručno-metodičko predavanje
u prosincu 2021.

Stručna sekcija Hrvatskoga matematičkoga društva nastavlja s održavanjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve ostale zainteresirane nastavnike.

Sljedeće predavanje održat će se u petak, 17. prosinca 2021., u 17:00 sati putem aplikacije Zoom.

Predavanje pod nazivom

Teškoće prijelaza sa srednjoškolske na fakultetsku matematiku

održat će Nives Baranović, prof., viši predavač iz matematike na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Sažetak predavanja i životopis predavača Nives Baranović, višega predavača, možete preuzeti ovdje.

Za sudjelovanje na predavanju obavezna je prethodna prijava najkasnije do srijede, 15. prosinca 2021., u 17:00 sati. Prijaviti se možete koristeći ovaj obrazac. Naknadne prijave neće biti moguće.

Svi pravovremeno prijavljeni nastavnici e-poštom će dobiti poveznicu na predavanje, i to na e-adrese upisane prilikom prijave. Poveznice će biti poslane najkasnije do četvrtka, 16. prosinca 2021., u 17:00 sati.

Odlukom predavača predavanje neće biti snimano. Odlukom Odbora Stručne sekcije HMD-a diskusija poslije predavanja neće biti snimana.


 

Sretan Božić i nova godina

christmas-g74e21ea28_640.jpg

Sretan Božić i novu 2022. godinu uz malo zadataka za naše najmlađe...


 

Večer matematike 2021.

I ove godine održat će projekt Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i to u četvrtak, 2. prosinca 2021.

Obzirom na neizvjesnu situaciju s pandemijom, ove godine, nećemo imati fiksno vrijeme početka održavanja projekta nego smo odredili da se projekt održi 2. prosinca 2021. godine u bilo koje vrijeme, ovisno o epidemiološkim mjerama i uputama koje budu na snazi.

Materijale koje ćemo slati prilagodit ćemo da se mogu koristiti i u manjim skupinama ili individualno, a pripremit ćemo i online materijale. 


 

Projekt "STEM akademija" - STEM radionice

 

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije poslao nam je obavijest o održavanju  STEM radionic u sklopu projekta „STEM akademija" koji je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

STEM radionice će se održati u Zagrebu od  21. do 25. veljače 2022. godine, a usmjerene su na primjenjeno računarstvo, multimedijsko računarstvo, robotiku i geološko inženjerstvo.

Radionice su namijenjene učenicima srednjih škola s područja cijele Hrvatske te su u potpunosti besplatne. Sudionicima je plaćen putsmještaj u Zagrebu i dnevni obroci tokom trajanja radionica.

Učenici mogu birati 4 radionička programa: Izrada videoigara, Izrada mobilne aplikacije, Zemlja, čovjek i geotehnologija te robotika, a na svakom programu može sudjelovati 20 učenika. Prijave se vrše putem online obrasca, a moguće su do 6. veljače 2022. u 23:59.

Više o projektu "STEM akademija" potražite na našoj web stranici: https://stemakademija.hr/


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcija HMD-a
predavanje u veljači 2022.

Nakon dugo vremena pozivamo vas na predavanje uživo u organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje pod maskama održat će se u srijedu, 2. veljače 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu. 
Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu

Predavanje naslova "Osvrt na nastavu matematike iz perspektive višeg savjetnika" održat će viši savjetnik Ratko Višak.


 

Nove knjige u Matkinoj biblioteci

 

Hrvatsko matematičko društvo je u okviru Matkine biblioteke objavilo dvije nove knjige:

AHA!  Putovanje u središte problema (autor Matija Bašić)

Matematička kuhinja (autorica Franka Miriam Brückler)


 

Dan_palindroma_20202022-1.png

 

Hrvatsko matematičko društvo organizira Dan palindroma koji će se obilježiti 22.02.2022. godine.

U suradnji s učenicima dramske i filmske sekcije Osnovne škole Otok pripremili smo za vas slikovnicu Problem zečeva te uz nju osmislili nekoliko aktivnosti i igara za djecu vrtićke dobi te učenike razredne nastave.

Za učenike predmetne nastave osnovne škole pripremili smo nekoliko aktivnosti vezanih uz palindrome koji se mogu provesti na redovnim satima matematike ili kako zasebne radionice.

S obzirom da je Dan palindroma u tjednu drugog dijela zimskog odmora učenika aktivnosti se mogu provesti ili u tjednu prije ili u tjednu nakon praznika. Također je moguće materijale poslati zainteresiranim učenicima da ih provedu samostalno tijekom praznika.

Kotizaciju treba uplatiti na žiro račun Hrvatskog matematičkog društva, IBAN HR4423600001101530802, model 00 i poziv na broj 22-02-2022. Opis plaćanja: Dan palindroma 2022.

Napomena: Iznos kotizacije odnosi se na cijelu školu/vrtić.

[više]


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u ožujku 2022.

Nastavna sekcija HMD-a u sklopu Stručno metodičkih večeri organizira drugo ovogodišnje predavanje uživo. Predavanje će se održati u srijedu, 2. ožujka 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova 1 + 1 = ?” održat će Veljko Armano Linta.

Veselimo se zajedno saznati kako kroz nastavu matematike možemo doprinijeti važnosti zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena. 

Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu


 

PHOTOMATH TALKS

PHOTOMATH TALKS je serija virtualnih meetupova za tehnološku zajednicu na kojima možete saznati što i kako rade inženjerski timovi u Photomathu te koje sve složene tehnologije pogone ovu naizgled jednostavnu aplikaciju.
Najavljujemo predavanje koje će se održati 9. ožujka 2022.

PRIJAVE:

Sudjelovanje je besplatno uz obveznu prijavu putem ovog obrasca.

Svi prijavljeni će na dan meetupa dobiti Zoom poveznicu za sudjelovanje putem e-maila koji ostave u prijavi.

Sve novosti pratite na službenom Facebook eventu.


[Detaljnije]


 

 

Tužna vijest

2. ožujka 2022., u 77. godini života, preminuo je mr. sc. Ivan Mrkonjić, dugogodišnji aktivni član HMD-a i Državnog povjerenstva za provedbu Natjecanja iz matematike.
Posljednji ispraćaj u Zagrebu s Mirogoja bit će 4. ožujka 2022. u 11:40, a pogreb će biti u Zmijavcima 5. ožujka 2022.

Obitelji i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.


 

Inženjerska sekcija HMD-a

- predavanje u ožujku 2022.

 

U sklopu Inženjerske sekcije HMD-a Ivan Gavran održat će predavanje pod naslovom „Formalne metode – od robota do blockchaina“ 23. ožujka 2022. s početkom u 18h. Predavanje će se održati uživo na PMF-u, Matematički odsjek, Zagreb, Bijenička 30, dvorana 003, a prenosit će se i putem Zoom aplikacije. Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu. Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici, a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 21. ožujka 2022.

Napominjemo da će se predavanje snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja. U nastavku Vam dostavljamo sažetak predavanja.

[više]


 

Nagrada „Ante Mimica"

Komisija za dodjelu nagrade „Ante Mimica“ u sastavu Marcela Hanzer, predsjednica, te članovi Luka Grubišić, Pavle Pandžić, Zoran Vondraček i Vesna Županović, izvijestila je o odluci za dodjelu nagrade:

„Stigle su prijave za 5 kandidata i to su: Erna Begović-Kovač, Mario Bukal, Danijel Grahovac, Slaven Kožić i Filip Najman. Bili smo vrlo impresionirana ukupnim dojmom: svi kandidati su vrlo uspješni u svojim područjima koja su, inače, međusobno vrlo disparatna; to naravno čini odabir vrlo teškim. Zato smo se odlučili da damo prednost kandidatima čiji je rad prepoznat i izvan njihovog užeg područja; s tim u vidu su se istakla dva kandidata: Slaven Kožić i Filip Najman. Odlučili smo dati prednost Slavenu Kožiću radi predloženih radova u uistinu vrhunskim časopisima.“

 

Obrazloženje dodjele nagrade Slavenu Kožiću


 

Matematička natjecanja u školskoj godini 2021./22.

Na stranici Matematička natjecanja objavljen je Pregled tema i odgojno-obrazovnih ishoda po razinama za 2022. godinu. Detalje potražite na poveznici.

Tablicu možete preuzeti na ovoj poveznici.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u travnju 2022.

Nastavna sekcija HMD-a najavljuje treće uživo predavanje u sklopu Stručno-metodičkih večeri.  

Predavanje će se održati u srijedu, 6. travnja 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.  

Predavanje naslova "Kako je pandemija utjecala na učenike, matematiku i nastavnike matematike?" održat će Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić.

[više]