Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u travnju 2022.

Nastavna sekcija HMD-a najavljuje treće uživo predavanje u sklopu Stručno-metodičkih večeri.  

Predavanje će se održati u srijedu, 6. travnja 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.  

Predavanje naslova "Kako je pandemija utjecala na učenike, matematiku i nastavnike matematike?" održat će Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić.


Sažetak

U predavanju će biti predstavljeni rezultati Nacionalnog praćenja učinaka pandemije bolesti COVID-19 i potresa na sustav odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske. U istraživanju su sudjelovale 161 osnovna i srednja škola te više od 5000 odgojno-obrazovnih radnika i više od 27 000 učenika iz pet generacija (4., 6. i 8. razred osnovne te 2. i završni razred srednje škole). Poseban naglasak u predavanju bit će posvećen odgojnim i obrazovnim gubicima učenika slijedom pandemiji te o psihosocijalnoj dobrobiti učenika i odgojno-obrazovnih radnika. Po prvi puta će biti predstavljeni i rezultati o percepciji matematike u osnovnoj školi te o razini samoefikasnosti u longitudinalnoj perspektivi koji su dobiveni korištenje modela u kojima se analiziraju latentne krivulje rasta.

 

O predavačima

Boris Jokić diplomirao je psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirao je i doktorirao iz područja obrazovnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, Velika Britanija. Radi u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, trenutačno u statusu višeg znanstvenog suradnika. Bio je članom Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog operativnog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te voditelj Cjelovite kurikularne reforme ranog i predškolskog, osnovnoškolskoga i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Zrinka Ristić Dedić doktorica je znanosti u polju psihologije (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu). Radi u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, trenutačno u statusu više znanstvene suradnice. Područje rada su joj obrazovne znanosti, najviše vrednovanje i samovrednovanje, samoregulacija učenja te obrazovne aspiracije učenika.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u ožujku 2022.

Nastavna sekcija HMD-a u sklopu Stručno metodičkih večeri organizira drugo ovogodišnje predavanje uživo. Predavanje će se održati u srijedu, 2. ožujka 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “1 + 1 = ?” održat će Veljko Armano Linta.

Veselimo se zajedno saznati kako kroz nastavu matematike možemo doprinijeti važnosti zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena. 

Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu

Sažetak

1+1=? Odnosno, što se dobije kad se udruže matematika i održivi razvoj? Zašto je to bitno? Koji nas odgovori čekaju u novim interdisciplinarnim scenarijima objavljenima na Edutoriju i što ćemo poduzeti u praksi?

 

O predavaču

Veljko Armano Linta je voditelj izrade scenarija poučavanja međupredmetne teme Održivi razvoj u sklopu projekta E-škole. Certificirani je Gaia Education trener, suosnivač tima Satelit edukacije za održivost i regenerativnost, i direktor Studija Armano Linta za arhitekturu i dizajn.


 

 

 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcija HMD-a
predavanje u veljači 2022.

Nakon dugo vremena pozivamo vas na predavanje uživo u organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje pod maskama održat će se u srijedu, 2. veljače 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu. 
Napominjemo da je za ulaz u zgradu PMF potrebno predočiti Covid potvrdu

Predavanje naslova "Osvrt na nastavu matematike iz perspektive višeg savjetnika" održat će viši savjetnik Ratko Višak.

Sažetak:

Osvrt je izrađen na osnovu poslova savjetnika koji su vezani uz nastavu matematike: stručni ispiti, stručno-pedagoški nadzori i savjetodavni posjeti, napredovanja, stručni skupovi, stručna mišljenja i izravna komunikacija (email, telefon ...) sa svima zainteresiranima koji osjećaju potrebu da iskažu svoje mišljenje o nastavi matematike i/ili misle da su povezani s nastavom matematike.


O predavaču:
Ratko Višakprof. matematike i fizike, od 1988. do 2019. radio je kao profesor matematike i fizike u Križevcima, do 1990. u CUO, a poslije u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. Od prvog državnog  natjecanja iz matematike koje je održano 1992. do 2019. redovno je sudjelovao s učenicima na državnim natjecanjima od kojih su mnogi  nagrađivani na državnim natjecanjima, a tri su učenika sudjelovala na matematičkim olimpijadama te je dvoje osvojilo brončane medalje. Također, dok je povremeno predavao fiziku imao je uspješne natjecatelje na državnim natjecanjima i iz fizike. Od 2012.godine surađuje s Centrom izvrsnosti Varaždin koji redovno ima uspješne natjecatelje na državnim i međunarodnim natjecanjima iz matematike. Od 2019. godine radi kao viši savjetnik za matematiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u ožujku 2020.

Ppozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 11. ožujka 2020. godine (druga srijeda u ožujku) u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Debata u nastavi" održat će Dorotea Brajković.

Sažetak:
Pojam debate široko je prisutan u svakodnevnom govoru od političkih debata do onih prijateljskih nakon filma ili predstave. Što je debata zapravo i zašto nam je važna, te kako se njezini elementi mogu koristiti u nastavi, glavna su pitanja kojima će se baviti predavanje. Predstavit će se načini strukturiranja rasprave na satu kojima bi se potaknula veća interakcija učenika s nastavnim sadržajem, kao i kako pružiti povratne informacije na održane debatne govore.

O predavačici:
Dorotea Brajković studentica je studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Debatom se bavila kroz debatni klub Sagitto i bila članom Hrvatske debatne reprezentacije. Radionicu o primjeni debate u nastavi prvi je puta provela na skupu srednjoškolskih nastavnika održanog u V. gimnaziji 2018. godine.


 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije
 predavanje u veljači 2020.

Prvo predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri Nastavne sekcije HMD-a održat će se u srijedu, 5. veljače 2020. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Povezanost geografije i matematike na primjeru terenske nastave iz geografije" održat će Marija Ujlaki.

Sažetak:
Kroz predavanje ću predstaviti povezanost matematike s geografijom prema novom kurikulumu geografije i malo usporediti s dosadašnjom prema Nastavnom planu i programu. Na primjeru terenske nastave geografije u 8.razredu, prikazat ću korelaciju na konkretnom primjeru. Na toj terenskoj nastavi koristila sam nekoliko digitalnih aplikacija, a za dvije od njih (QR kod i ARKOD) prikazat ću mogućnosti i prednosti primjene digitalnih alata.

O predavačici:
Marija Ujlaki, profesorica geografije i povijesti ima 20 godina radnog iskustva u osnovnoj školi, savjetnica je. Radi u OŠ Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini. O sebi kaže: Volim geografiju i putovanja, volim i povijest, djecu i svoj posao, često sam u potrazi za novim idejama i znanjima kako bih bila u toku ali i unaprijedila svoj rad i nastavu.


 

Popis održanih predavanja na Stručno-metodičkim večerima

2005.

2006.

2007.

2008.

2009.

     predavanja

2010.

     predavanja

2011.

     predavanja

2012.

2013.

2014.

2015.

2016.

2017.

2018.

2019.

2020.