Adresa uredništva:

     Hrvatsko matematičko društvo

          časopis Matka

     Bijenička cesta 30

     10000 ZAGREB

 

ISSN 1330-1047 (Tisak)

ISSN 1848-7947 (Online)

Kontakt: [email protected]

Matka

Matka - što je to?

Matka  je časopis za mlade matematičare koji za potrebe učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i dijaspori izdaje Hrvatsko matematičko društvo (HMD).  Časopis MATKA izlazi četiri puta u tijeku školske godine na blizu 300 stranica. Namijenjena je učenicima osnovnih škola i početnih razreda srednje škole, njihovim učiteljima, nastavnicima i roditeljima. Matku čitaju i stariji, i to ne samo oni koji se profesionalno bave poučavanjem djece u matematici - čitaju je oni koji matematiku vole, a žele se odmoriti uz jednostavnije probleme.

Što sadrži Matka?

U časopisu ćete naći matematičke članke iz geometrije, aritmetike i algebre, povijesti matematike, životopise naših i svjetskih matematičara, primjere primjene matematike u drugim znanostima i umjetnosti, zadatke s različitih (domaćih i stranih) natjecanja, posebne stranice za najmlađe, razbibrigu, probleme i zadatke u kojima pomaže računalo, posebno odabrane zadatke za nadarene, različite matematičke igre, mozgalice, križaljke, zagonetke, matematičke rebuse i kriptograme, razne obavijesti,  nagradni natječaj i strip.


Uredništvo Matke

Glavna i odgovorna urednica: Renata Svedrec (Zagreb)

Pomoćnica glavne urednice: Ivana Katalenac (Zagreb)

Urednice: Nikol Radović (Sisak / Seget Donji) i Tanja Soucie (Zagreb)

Korektorica: Ivana Katalenac (Zagreb)

Grafički i likovni urednik: Ninoslav Kunc (Zagreb)

Redakcijski kolegij: Sanja Antoliš (Zagreb), Željko Brčić (Vinkovci), Franka Miriam Brückler (Zagreb), Helena Car (Zagreb), Aleksandra Čižmešija (Zagreb), Milena Ćulav Markičević (Zagreb), Sanja Janeš (Čabar), Ines Kniewald (Zagreb), Maja Marić (Zagreb), Željka Milin Šipuš (Zagreb), Petar Mladinić (Zagreb), Marija Rako (Zagreb), Zvonimir Šikić (Zagreb), Amadea Šimić (Zagreb) i Vladimir Volenec (Zagreb).

Pozivamo Vas da časopis Matka preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njih pretplatite. 

Cijena godišnje pretplate je 60 kn. 

 

Časopis Matka financijski pomaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Dio materijala iz starih brojeva Matke dostupan je na http://hrcak.srce.hr/matka 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2018. / 2019.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2018.


 

Matka PROSLAVILA 25. rođendan

 M_100.jpg

Časopis Matka proslavio je svoj 25. rođendan i jubilarni stoti broj. Tim povodom organizirali smo rođendansku veselicu, a slavlju se tom prigodom "pridružila" i nova knjiga iz  Matkine biblioteke - Čudesni svijet Matke.


Dana 24. svibnja 2017. u podne i 100 minuta, ovdje je objavljen jubilarni nagradni zadatak.

Točno rješenje nagradnog zadatka poslao je Dominik Ferketin, 5. razred, OŠ Jure Kaštelana, Zagreb. Čestitamo Dominiku kojemu će nagrada stići poštom.

Zadatak je objavljen i na facebook stranici Večeri matematike.