2017. - zadaci i rješenja

Pčelice

zadatci          rješenja

Leptirići

zadatci          rješenja

Ecolier

zadatci          rješenja

Benjamin

zadatci          rješenja

Cadet

zadatci          rješenja

Junior

zadatci          rješenja

Student

zadatci          rješenja

 2017. - konačne rang liste (10% najbolje plasiranih)

 Pčelice

 Leptirići

 Ecolier

 Benjamin

 Cadet

 Junior
 v1          v2
 Student
 v1          v2

 

 Primjedbe i žalbe

Primjedbe i žalbe na rezultate primaju se isključivo elektroničkim putem preko e-maila [email protected] do 9. svibnja 2017. u 23:59 (piše na listićima sa zadacima); eventualni ispravci će se obavljati kumulativno unutar više dana ili veće količine opravdanih reklamacija. Nakon isteka krajnjeg roka u ponoć 9. svibnja 2017., više ne zaprimamo i ne rješavamo nikakve reklamacije.

Molimo da prije reklamacija utvrdite točan broj bodova natjecatelja (uzimajući u obzir da se za pogrešno riješen zadatak ne dobivaju pozitivni bodovi i još se oduzimaju kazneni bodovi) i tek potom nas kontaktirajte ako nešto nije u redu. Hvala.

Također, u slučaju slanja reklamacija, molimo da napišete što reklamirate, odnosno zašto nam se javljate. Na upite tipa "mog sina/kćeri nema na popisu, molim provjerite" ili "moj sin/kći je odličan/odlična iz matematike, a nema ga/je na popisu" ili "moj sin/kći je uvijek bio/bila među 10 % najboljih, a sada ga/je nema na popisu" nećemo raditi dodatno ručno pretraživanje, kontrolu i analizu. Trebate npr. napisati: "pregledom odgovora moj sin/kći bi trebao/trebala imati xxx bodova, a ima samo yyy bodova, pa molimo da provjerite njegov/njezin listić".


 Napomene

1. Ove godine se stupac "Rang" u rezultatima drugačije računa: ako prvih 5 natjecatelja ima maksimalnih 60 bodova tada je njihov "Rang" 1, a sljedeći natjecatelj ima "Rang" 6 (on je šesti po redu jer prvih pet ima isti broj bodova).

Ispravak: Na zahtjev više povjerenika, roditelja i nastavnog osoblja, a u svrhu dodatne motivacije natjecatelja, vraćen je prijašnji način rangiranja.

2. Za razliku od prošle godine, ove godine nije bilo ručnog ispravljanja automatskog očitanja dokument-skenera (zbog povećanog broja škola, odnosno natjecatelja) i to eksplicitno piše na listićima s rješenjima. Drugim riječima, bilo kakvo ispravljanje, odnosno označavanje više kružića na bilo koji način donosi 0 bodova!

3. Za pogrešne odgovore ne dobivaju se pozitivni bodovi nego negativni. Zato je ponekad, kad učenik nije siguran u rješenje zadatka, bolje ostaviti odgovor nezaokružen.

4. Iznad su rang liste s popisom 10 % najboljih natjecatelja po kategorijama. Rezultate za ostale natjecatelje šaljemo svim povjerenicima, zajedno s popisom nagrada, nagradama i listama za oglasnu ploču. Informacije o rezultatima za ostale natjecatelje učenici i roditelji dobivaju isključivo u školi od povjerenika za natjecanje, stoga molimo da nam ne šaljete takve upite.

5. Sve podatke o natjecateljima dobivamo u Excel tablicama od povjerenika u svakoj školi, a mi nakon obrade samo upisujemo rezultate, radimo analizu i tiskamo izvještaje. Listići s rješenjima se gledaju samo u slučaju primjedbi i reklamacija. Stoga molimo roditelje da nas ne prozivaju za pogrešno upisane osnovne podatke njihove djece, već da nam to jave kako bi što prije ispravili takve nehotične pogreške povjerenika.

 

 Analiza obrade podataka

Prije svega zahvaljujemo svim školama i povjerenicima na sudjelovanju na matematičkom natjecanju "Klokan bez granica". Prvenstveno zahvaljujemo povjerenicima koji su se u potpunosti pridržavali uputa navedenih na web stranicama HMD-Klokan, kao i uputama na prvoj stranici novih Excel tablica.

Sve ostale povjerenike molimo da se pridržavaju navedenih uputa. Najčešće zamjerke:

       a) koriste se stare Excel tablice

       b) koriste se stari listići s rješenjima

       c) Excel tablice koje se šalju e-mailom nemaju naziv oblika "Natjecatelji-OznakaSkole.xlsx", gdje je "OznakaSkole" brojčana oznaka vaše škole

       d) pri slanju Excel tablica e-mailom u "Subject" se ne upiše oznaka škole

       e) u novim Excel tablicama se ne ispuni prva stranica s nazivom i oznakom škole, mjestom i povjerenikom

       f) Excel tablice nisu ažurirane: ne izbrišu se učenici koji nisu pristupili natjecanju i/ili se ne maknu njihovi listići s rješenjima

       g) na poštom poslanim omotnicama nije navedena oznaka škole

 

Zamolili smo da se:

       a) koriste male omotnice (jer se velike presavijaju, gužvaju i zauzimaju puno mjesta) - ako imate previše listića stavite ih u veliku omotnicu, presavinite po pola i zalijepite

       b) ne stavljaju dodatne omotnice, plastične folije i papiri, ne koriste spajalice i ništa ne klama (to nam oduzima previše vremena)

       c) ne šalju suvišni papiri - prazne liste s tablicama bez natjecatelja i listići onih koji nisu pristupili natjecanju (gubimo vrijeme na provjeru i uklanjanju tih papira)

       d) tablice po kategorijama isprintaju na A4 papir uspravno (po potrebi i dvostrano), presavinu s tekstom prema van kao košuljice i u njih stave listići s rješenjima počevši redom od oznake natjecatelja "01" stavljene naprijed i sve okrenete na istu stranu - to nam znatno ubrzava očitanja i olakšava kontrolu

 

Također, imali smo problema s loše kopiranim listićima, loše rezanim listićima, naknadno dodavanim kopiranim dijelovima listića, kao i korištenjem lakova za korekturu (čitači ne omogućavaju očitanja listića različitih dimenzija i dijelova podataka te ispravljanje rezultata).

Najviše primjedbi roditelja imamo na netočno napisano ime ili prezime učenika, pa molimo povjerenike da pripaze pri popunjavanju Excel tablica.

Zahvaljujemo na razumijevanju i vjerujemo da ćemo uz vašu pomoć sljedeće godine biti još bolji!