2018. - zadatci i rješenja


Pčelice

zadatci          rješenja

Leptirići

zadatci          rješenja

Ecolier

zadatci          rješenja

Benjamin

zadatci          rješenja

Cadet

zadatci          rješenja

Junior

zadatci          rješenja

Student

zadatci          rješenja

 

Važna napomena:

Primjedbe na rješenja zadataka primaju se do 27. travnja 2018. u 23:59 sati isključivo elektroničkim putem na e-mail: [email protected]. Izvan tog roka ne uvažavamo više primjedbe na zadatke i njihova rješenja.


2018. - konačne rang liste (10% najbolje plasiranih)


Pčelice

Leptirići

Ecolier

Benjamin

Cadet

Junior          Junior PL

Student       Student PL

 

VAŽNO! Postavljene su nove liste s rezultatima za srednju školu. Pojašnjenje: pri provjerama je ustanovljeno da se zbog brojnih ispravaka pogrešaka nisu automatski ažurirale pojedine Excel tablice s rezultatima, pa smo napravili kompletnu novu obradu. Ispričavamo se zbog nastale pogreške. Osnovne škole su u redu.

 

Iznad su dane rang liste s popisom 10% najboljih natjecatelja po kategorijama. Rezultate za ostale natjecatelje šaljemo svim povjerenicima, zajedno s popisom nagrada, nagradama i listama za oglasnu ploču. Informacije o rezultatima za ostale natjecatelje učenici i roditelji mogu vidjeti na oglasnoj ploči u školi, odnosno dobivaju isključivo u školi od povjerenika za natjecanje, stoga molimo da nam ne šaljete takve upite.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sve informacije o svim datumima i rokovima u svezi natjecanja pišu u prvom dokumentu vezanom za natjecanje u 2018. godini, a koji se nalazi na prethodnoj web stranici: 1_ obavijest_2018.pdf. Od 22. svibnja škole će poštom primati nagrade, koje se učenicima mogu uručiti na priredbama povodom Dana škole i slično. S nagradama šaljemo i sve tri liste: popise natjecatelja s rezultatima, popis nagrađenih učenika za oglasnu ploču i popis natjecatelja s nagradama za povjerenike. Za škole s područja grada Zagreba i neke škole Zagrebačke županije molimo povjerenike da dođu po nagrade 24. i 25. svibnja od 10 – 15 sati u Hrvatsko matematičko društvo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Važne napomene:

Primjedbe i žalbe na rezultate primaju se do 9. svibnja 2018. u 23:59 sati isključivo elektroničkim putem na e-mail: [email protected]. Izvan tog roka ne zaprimamo i ne uvažavamo više primjedbe i žalbe na rezultate natjecanja.

Privremene rang liste 10% najboljih natjecatelja postaju konačne nakon isteka žalbenog roka te provjera i rješavanja svih primjedbi, žalbi i reklamacija.

 

Molimo da prije reklamacija utvrdite točan broj bodova natjecatelja uzimajući u obzir sljedeće:

a) za svaki točan odgovor dobije se 3 ili 4 ili 5 bodova ovisno o zadatku; Pčelice i Leptirići dobiju početnih 12 bodova, a ostale kategorije 24 boda.

b) za svaki netočan odgovor (ne dobiju se pozitivni bodovi) oduzima se jedna četvrtina predviđenih bodova za zadatak, dakle -0,75 ili -1 ili -1,25 bodova

c) optički čitač može prepoznati samo pravilno zacrnjene kružiće tako da, shodno navedenim uputama, za nepravilno popunjavanje (nepotpuno zacrnjivanje, zaokruživanje, stavljanje strelica, pisanje, križanje, šaranje, brisanje, zacrnjivanje svijetlim flomasterom), kao i za davanje više odgovora na istom zadatku dobije se 0 bodova.

d) U kategoriji Pčelica svi natjecatelji su dobili 3 boda za 4. zadatak zbog tiskarske pogreške.

e) Primjer bodovanja jednog listića možete pogledati ovdje.


Primjedbe i reklamacije mogu biti samo sljedeće:

1. Natjecatelj ime i prezime iz naziv škole, mjesto i razred bi trebao imati izračunati broj bodova, a na rang listi ima broj bodova s liste bodova. Molimo provjerite.

2. Natjecatelj ime i prezime iz naziv škole, mjesto i razred bi trebao imati izračunati broj bodova i trebao bi se nalaziti na rang listi 10% najboljih. Molimo provjerite.

Napomena: Na upite tipa "mog sina/kćeri nema na popisu, molim provjerite" ili "moj sin/kći je odličan/odlična iz matematike, a nema ga/je na popisu" ili "moj sin/kći je uvijek bio/bila među 10% najboljih, a sada ga/je nema na popisu" nećemo raditi dodatno ručno pretraživanje, kontrolu i analizu.

3. Podatci natjecatelja (ime, prezime, naziv škole ili mjesta) nisu točni. Molimo da ih ispravite. Napomena: Sve podatke o natjecateljima dobivamo u Excel tablicama od povjerenika u svakoj školi, a mi nakon obrade samo upisujemo rezultate, radimo analizu i tiskamo izvještaje. Listići s rješenjima se gledaju samo u slučaju primjedbi i reklamacija. Stoga molimo roditelje da nas ne prozivaju za pogrešno upisane osnovne podatke njihove djece, već da nam to jave kako bi što prije ispravili takve nehotične pogreške povjerenika.

Napomena: molimo roditelje učenika drugih i trećih razreda osnovne škole da provjere sa svojom djecom što su oni točno odgovorili, odnosno koji su kružić zacrnili u kojem zadatku prije nego nam pošalju reklamacije! Do sada su sve primjedbe bile temeljene na pogrešnim pretpostavkama.

 

Osvrt na rezultate:

U školama gdje su osobe zadužene za čuvanje natjecatelja prije natjecanja upozorili na upute na listićima u kojima eksplicitno piše sljedeće:

1. da treba zacrniti samo jedan kružić po zadatku za koji smatraju da je točan

2. da je bolje ne zacrnjavati kružiće zadataka za koje nisu sigurni da su točni jer donose isključivo negativne bodove

3. da pripaze kod pravilnog zacrnjavanja kružića jer nema naknadnih ispravljanja, a za svako označavanje više kružića na bilo koji način ili za njihovo napravilno zacrnjavanje dobije se 0 bodova

u tim školama su listići uredni i bez pogrešaka, dok u onim drugim (to uključuje i četvrte razrede gimnazija) ima puno listića sa zacrnjenih više odgovora, s križanjem, šaranjem, nepotpunim zacrnjivanjem, pisanjem po listiću, stavljanjem strelica, zaokruživanjem, stavljanjem križića umjesto zacrnjivanja, zacrnjivanjem jednog odgovora i križanjem svih ostalih odgovora, s brisanjem gumicom, s brisanjem koreksom, zacrnjivanjem ili bolje rečeno šaranjem kojim se prelazi u redak odgovora drugog zadatka i slično, što optički čitač automatski proglašava pogreškom za koju se dobije 0 bodova za svaki takav odgovor. Ovdje zanemarujemo one neodgovorne pojedince kojih će uvijek biti i na koje ne možemo utjecati. 

 

Analiza obrade podataka vezana za rad povjerenika

Prije svega zahvaljujemo svim školama i povjerenicima na sudjelovanju na matematičkom natjecanju "Klokan bez granica". Prvenstveno zahvaljujemo povjerenicima koji su se u potpunosti pridržavali uputa navedenih na web stranicama HMD-Klokan, kao i uputama na prvoj stranici novih Excel tablica.

Najveće zamjerke su na sljedeće:

 a) Excel tablice nisu ažurirane: oznake natjecatelja u tablicama ne odgovaraju oznakama u listićima s rješenjima

 b) ima duplih oznaka natjecatelja

 c) oznake natjecatelja nisu uopće označene na listićima s rješenjima ili su stavljeni križići

 d) poslali ste nam prazne Excel tablice

 e) niste poslali isprintane liste natjecatelja

 Ostale zamjerke:      

 a) koristile su se stare Excel tablice iz 2017. godine

 b) slali ste nam Word popise umjesto Excel tablica

 c) na poštom poslanim omotnicama nije navedena oznaka škole

 Zamolili smo da se:

       a) koriste male omotnice (jer se velike presavijaju, gužvaju i zauzimaju puno mjesta) - ako imate previše listića stavite ih u veliku omotnicu, presavinite po pola i zalijepite

       b) ne stavljaju dodatne omotnice, plastične folije i papiri, ne koriste spajalice i ništa ne klama (to nam oduzima previše vremena)

       c) ne šalju suvišni papiri - prazne liste s tablicama bez natjecatelja i listići onih koji nisu pristupili natjecanju (gubimo vrijeme na provjeru i uklanjanju tih papira)

       d) tablice po kategorijama isprintaju na A4 papir uspravno (po potrebi i dvostrano), presavinu s tekstom prema van kao košuljice i u njih stave listići s rješenjima počevši redom od oznake natjecatelja "01" stavljene naprijed i sve okrenete na istu stranu - to nam znatno ubrzava očitanja i olakšava kontrolu

       e) imali smo problema s loše kopiranim i loše rezanim listićima (optički čitači ne omogućavaju očitanja listića različitih dimenzija i dijelova podataka te ispravljanje rezultata).

 

Zahvaljujemo na razumijevanju i vjerujemo da ćemo uz vašu pomoć sljedeće godine biti još bolji! 

 

2018. - Nagrade i priznanja

 

Nagrade i priznanja dobiju samo oni učenici koji su na rang listi 10% najboljih u svakoj kategoriji.

Shodno uputama, ukupan broj nagrada za svaku školu jednak je ili veći broju od 10% vaših natjecatelja neovisno o rezultatima (ako imate više od 10% ukupnog broja natjecatelja na rang listi 10% najboljih, tada ćete dobiti više nagrada). Ti kandidati koji nisu u 10% najboljih u svojoj kategoriji, ali su najbolji po broju bodova u svojoj školi dobit će utješne nagrade za koje se ne dobivaju priznanja.

Primjer: vaša škola ima 97 natjecatelja, 10% iznosi 9,7, odnosno zaokruženo 10 i imate 7 natjecatelja koji se nalaze u 10% najboljih po kategorijama. Tih 7 učenika će dobiti nagrade i priznanja, a sljedeća 3 natjecatelja iz škole koji imaju najveći broj bodova po svim kategorijama (broj bodova pčelica i leptirića se množi s 2 jer oni imaju duplo manje zadataka i bodova), ali su ispod crte od 10% najboljih, dobit će samo utješne nagrade bez priznanja.