Inženjerska sekcija HMD-a - predavanje u listopadu 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a,  25.10.2016.  predavanje pod naslovom "Rizične mjere u upravljanju financijskim rizicima" održao je dr. sc. Denis Lukić, IN2 d.o.o, 

 

 Kratak cv:

-Diplomirao matematiku na PMF-u

-Doktorirao na University of Utah u Salt Lake Cityju

-Radio kao predavač na Northwestern University i University of Pittsburgh

-Radio u financijskoj industriji u HPB-u i HPB Investu

-Trenutno zaposlen u IN2 na projektima vezanim za razvoj softvera i novih funkcionalnosti za financijsku industriju

 

Kratak sažetak predavanja:

U ovom seminaru prezentiramo razvoj upravljanja rizicima u bankarstvu kroz Baselsku regulativu. Diskutiramo tradicionalne mjere rizika koje se primjenjuju u bankarstvu i način njihove procjene. Naglasak ja na VaR metodologiju koju banke koriste za procjenu rizika i za izračun kapitalnih zahtjeva internim modelom.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u rujnu 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Monte Carlo DCF – Valuacija poduzeća pomoću dinamičkog modela diskontiranih novčanih tokova" održao je Ivan Augustin, mag. math, Erste d.o.o. društvo za upravljanje obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Predavanje je održano 13.9.2016. godine.

Kratak sadržaj: Najbitniji element prilikom valuacije poduzeća je procjena slobodnih novčanih tokova koje kompanija može generirati. No čak i uz izvrsno predviđanje budućnosti DCF model nam daje jednu brojku a stvarnost je puno kompleksnija tj. pojedini događaji će se realizirati s određenom vjerojatnosti. Monte Carlo DCF i pretpostavke koje se u njemu koriste nam dozvoljavaju dinamički pogled na stvari kako bismo dobili širu sliku odnosno bolje procijenili vrijednost same kompanije. 

Kratak životopisRođen 1987. godine u Sisku. Diplomirao Financijsku matematiku 2010. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godinu kasnije magistrirao Bankarstvo i poduzetništvo na učilištu UniCredit banke. Karijeru je započeo kao pripravnik u odjelu Razvoja modela za kreditni rizik u UniCreditu (Milano) te nastavio u Zagrebačkoj banci kao Mlađi specijalist za modeliranje kreditnog rizika, odnosno dvije godine kasnije na poziciji Starijeg kvantitativnog analitičara. Trenutno je zaposlen u Erste Plavom mirovinskom fondu na poziciji Analitičara. Radi na područjima kreditne i financijske analize poduzeća, kvantitativne analize te modeliranja. Kao član investicijskog odbora Erste Plavi mirovinskih fondova sudjeluje u donošenju strateških investicijskih odluka.


 

Inženjerska sekcija - predavanje u svibnju 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, 5.5.2016. godine predavanje pod naslovom "Analitika velikih podataka – mogućnosti i izazovi u poslovanju i društvu" održala je mr. sc. Andrea Budin, MBA, Ericsson Nikola Tesla d.d. 


 

Inženjerska sekcija - predavanje u travnju 2016.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Matematičar u raljama projektnog menadžmenta"” održao je mr. sc. Dražen Penzar, PMP Delivery Project Manager, IBM Hrvatska d.o.o. 
Predavanje je održano u četvrtak, 14.4.2016.