Predavanja održana tijekom 2014. godine

 

Inženjerska sekcija - predavanje 13. studenoga 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Primjena vremensko-frekvencijske analize signala kod sučelja mozga i računala" održala je Ana Branka Jerbić, dipl. ing., znanstveni novak na Sveučilištu u Zagrebu.

Predavanje je održano 13.11.2014.

Popis do sada održanih predavanja Inženjerske sekcije HMD-a možete pronaći na https://matematika.hr/index.php/predavanja/inzenjerska/.


 

Inženjerska sekcija - predavanje 5. studenoga 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Pregled nekih zanimljivih matematičkih/računarskih problema kod analize glikana" održao je dr. sc. Ivo Ugrina, voditelj odjela za analizu podataka, Genos d.o.o. Predavanje je doržano u srijedu, 5.11.2014.


 

Predavanje u svibnju 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Matematički alati u upravljanju lancem opskrbe", održaali su Željka Senčić, Ivana Pezak, Jelena Milojević i Adrian Alajković, Konzum d.o.o. Predavanje ke održano u četvrtak, 29.5.2014. godine.

Sažetak:

Zadatak maloprodajnog opskrbnog lanca je efikasno dostaviti odgovarajuće količine robe u pravom trenutku na pravo mjesto kako bi se zadovoljila potražnja kupaca. Zbog velikog broja artikala, dobavljača i prodavaonica to nije nimalo lak zadatak. Matematičari i primjena matematičkih metoda u upravljanju lancem opskrbe, posebno u upravljanju zalihama, mogu pomoći u ispunjavanju tih zadataka.

U prezentaciji će se objasniti  lanac opskrbe Konzuma d.o.o. u širem smislu i uloga predavača (matematičara) u istom, te navesti koja znanja i vještine su potrebne za obavljanje posla analitičara u lancu opskrbe. Nadalje, pokazat će se kako su (kojim metodama i alatima) riješeni neki konkretni problemi: problemi predviđanja potražnje, klasifikacije zaliha te grupiranja prodajnih objekata po tipovima sezonalnosti.


Predavanje u travnju 2014.

u okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Modeliranje preferencija investitora na hrvatskom tržištu kapitala: tržišna cijena rizika volatilnosti", održat ce dr.sc. Petra Posedel je održano u četvrtak, 10.4.2014.


 

Predavanje u veljači 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "Ukratko o operacijskom managementu", održala je dr.sc. Kristina Šorić, Zagrebacka skola ekonomije i managementa, Zagreb. Predavanje je održano u četvrtak, 20. 2. 2014.


 

Predavanje u siječnju 2014.

U okviru Inženjerske sekcije HMD-a, predavanje pod naslovom "DINAMIČKI MODEL ODRŽIVOG UPRAVLJANJA RAZVOJEM TURIZMA", održao je Ivan Sever, univ. spec. oec. sa Instituta za turizam. Predavanje je održano u četvrtak, 16.1.2014., u 18.15 sati u dvorani 006 PMF-MO-a, Bijenička 30, Zagreb.